ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2007
Music Corner
Επιμέλεια: Χριστιάννα Παντελάτου

Η ανοιχτή θάλασσα είναι ένα μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1996, με την σύνθεση που έχει μέχρι και σήμερα. Αποτελείται από τους:

Γιώργο Βασιλάτο: κιθάρα, τραγούδι
Βαγγέλη Μαρκαντώνη: μπάσο, τραγούδι
Βασίλη Οικονομόπουλο: κιθάρα
Γρηγόρη Φλεμετάκη: τύμπανα
Νίκο Σάλτα: keyboαrds, πιάνο

Οι πρώτες εμφανίσεις έγιναν το 1996 στις "Λαμπυρίδες" και σποραδικά σε φοιτητικές συναυλίες και κλαμπ της επαρχίας.

Από τον Φεβρουάριο του 1997 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1998, έπαιζαν στον "Σταυρό του Νότου" σε σταθερή βάση. Το καλοκαίρι που μεσολάβησε έκαναν σταθερές εμφανίσεις στο "La Rocka" καθώς και μικρές συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τον Σεπτέμβριο του 1997 συμμετείχαν στο διαγωνισμό "European Rock Prize" στο θέατρο του Λυκαβηττού και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Κριτική επιτροπή ήταν μεταξύ άλλων ο Μικ Ταίηλορ, ο Άλβιν Λη και ο Ρικ Γουέηκμαν. Το τραγούδι με το οποίο συμμετείχαν είναι το τραγούδι με τον σημερινό τίτλο "Ερωτικός Λόγος" (ποίηση Γ. Σεφέρη).

Από τον Φεβρουάριο του 1998 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2000 εμφανίστηκαν σε σταθερή βάση στο "Camel Club", χειμώνα και καλοκαίρι, είτε σε αμιγώς live πρόγραμμα είτε σε συνδυασμό με d.j sets. Επίσης έκαναν παράλληλα εμφανίσεις και σε άλλους χώρους με ακουστικά όργανα (unplugged).

Από τον Ιανουάριο του 1999 έως το Μάρτιο του ίδιου χρόνου συνόδεψαν τους αδελφούς Κατσιμίχα στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο" και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης, επί σειρά παραστάσεων, όπου συμμετείχαν με ένα αφιέρωμα στους Pink Floyd.

Το χειμώνα και την άνοιξη του 2000 εμφανίστηκαν σε σταθερή εβδομαδιαία βάση στο Fazz.

Το καλοκαίρι του 2001, συνόδεψαν τους αδελφούς Κατσιμίχα στη τελευταία τους περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις συναυλίες συμμετείχαν με ένα αφιέρωμα σε κλασσικούς Έλληνες συνθέτες (Λοϊζος, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος κ.α.) . Οι συναυλίες αυτές ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε CD (Χάρης και Πάνος: 20 χρόνια LIVE).
Τον Απρίλιο του 2002 κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία Λύρα το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο : "η ανοιχτή θάλασσα", του οποίου την παραγωγή υπογράφει ο Χάρης Κατσιμίχας. Με τον δίσκο αυτό, προτάθηκαν σε δύο κατηγορίες στα βραβεία ΑΡΙΩΝ (καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο και καλύτερο έντεχνο συγκρότημα).

Την ίδια περίοδο συμμετείχαν στο δίσκο Μάνος Λοϊζος "20 χρόνια μετά" με το τραγούδι "Σήριαλ" (μουσική - στίχοι Μ.Λοϊζος). Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός, έναν περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Επίσης συμμετείχαν στη συναυλία που έγινε στον Λυκαβηττό για τον Νίκο Ξυλούρη, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε cd τον Νοέμβριο του 2003 από την MBI, με το τραγούδι "Προ Χριστού" (Γιάννη Μαρκόπουλου-Κ.Χ. Μύρη). Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος "Ακουστικές βραδιές in rock" στον οποίο συμμετέχουν με δύο τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο (Το σπίτι και Γυρίζω πάλι σε σένα).

Παράλληλα ολοκλήρωσαν τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο : "Μη περιμένεις νέα απ' τον πόλεμο", που κυκλοφορεί στις 13 Απριλίου του 2004, από την ανεξάρτητη εταιρία heliothis σε διανομή της SONY MUSIC.
Όλο το προαναφερόμενο διάστημα εμφανίζονταν ως συγκρότημα διασκευών, παίζοντας ένα ρεπερτόριο από Σαββόπουλο, Κατσιμίχα, Ξύλινα Σπαθιά, Σιδηρόπουλο, Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Bob Dylan, Radiohead, Smashing Pumpkins κ.α.
Επίσης έχουν παρουσιάσει με επιτυχία αφιερώματα σε μεγάλα ξένα συγκροτήματα (Pink Floyd, Beatles, Rolling Stones) στο Club22.

MC Team ID