"Λεωνίδα Βελής"
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήγε από μικρός να ζήσει με την οικογένεια του στην Αμερική. Στην Αμερική τελείωσε το Γυμνάσιο και σπούδασε "διεύθυνση επιχειρήσεων". Ήθελε να γίνει προγραμματιστής.

Ποτέ του δεν είχε σκεφτεί να γίνει τραγουδιστής αν και στις παρέες που τραγουδούσε με τους φίλους του ενθουσίαζε τους πάντες. Στο Σικάγο για χάρη μιας κοπέλας εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε στο Λος Άντζελες. Μια μέρα που του είχαν τελειώσει τα χρήματα, τραγούδησε σε κάποιο μαγαζί. Ο μαγαζάτορας ξετρελάθηκε και τον προσέλαβε με 150 δολάρια τη βδομάδα. Τραγουδούσε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες, ακόμα κι Ελληνικά. Το 1975, σ' ένα μαγαζί στο Σικάγο (Ελλάς Καφέ) που τραγουδούσε, τον είδε η Τζίντζερ Ρότζερς, ξετρελάθηκε και τον πήρε μαζί της σε μια περιοδεία 6 μηνών σ' όλη την Αμερική, όπου τραγουδούσε Σινάτρα, Τομ Τζόουνς και το "Ποτέ την Κυριακή".

Οι φίλοι του τον παρότρυναν να έλθει στην Ελλάδα. Έβγαλε το δίσκο του "Πρώτη Γνωριμία" με παραγωγό τον Άκη Πάνου. Περιείχε παλιά τραγούδια του Πάνου σε δεύτερες αλλά σπουδαίες εκτελέσεις.
Ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο "Λεωνίδας Βελής" περιείχε μεταξύ των άλλων τις επιτυχίες "Με σένα πλάι μου" και "Η δεύτερη φορά" καθώς και το "Πρακτορείο" του Σταύρου Ξαρχάκου.
Στα μέσα Δεκεμβρίου 1985, κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του με τίτλο "Η Συνάντηση" με παραγωγό τον Στέλιο Καζαντζίδη. Σταθμός στην καριέρα του Λεωνίδα Βέλη, η συνεργασία του με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Το "Αγάπη Όλο Ζήλια" είναι μία μεγάλη στιγμή της δημιουργίας τους που χρεώθηκε στον Λεωνίδα Βέλη σαν ο δίσκος της χρονιάς. Η συνεργασία αυτή του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λεωνίδα Βέλη συνεχίστηκε με ένα δίσκο που έχει γενικό τίτλο "Ένα βράδυ στις Νταλίκες" που περιέχει ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, ερμηνευμένα ιδανικά από την φωνή του Λεωνίδα Βέλη.

Για τον Λεωνίδα Βέλη ο Λευτέρης Παπαδόπουλος λέει: "Τα τελευταία χρόνια δεν άκουσα πιο ζωντανή και πιο χυμώδη φωνή από του Λεωνίδα Βέλη. Σωστά τον επέλεξε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ανάμεσα σε πολλούς για να του βγάλει τον πρώτο του δίσκο, σωστά του εμπιστέυθηκε ο Άκης Πάνου μια σειρά από τα πιο ωραία τραγούδια του. Αυτή τη ζωντανή και χυμώδη, γεμάτη μαγνητισμό και ειλικρίνεια φωνή του Λεωνίδα Βέλη, ξεχωρίσαμε κι εμείς, ο Χρήστος Νικολόπουλος και εγώ". Το ότι ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά τα τραγούδια τους στον Λεωνίδα Βέλη, δεν είναι τυχαίο. Είναι μια συνειδητή επιλογή τους γιατί τον θεωρούν σαν έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους λέγεται "Συλλαβιστά, Ψιθυριστά"

 

 


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved