ΙΑΣΙΣ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2003
Music Corner

Το συγκρότημα ΙΑΣΙΣ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή της Αθήνας το 1995, παίζοντας δικές τους συνθέσεις για κιθάρα, κρουστά και μπάσο. Αυτό που χαρακτηρίζει το γκρουπ είναι η συνεχής αναζήτηση παραδοσιακών, Βαλκανικών και διεθνών επιρροών. Αυτή η αναζήτηση εμπλούτισε τις συνθέσεις τους με τον ήχο του βιολιού, της Πολιτικής λύρας, του σαξόφωνου, του κλαρίνου κλπ.
Τα πλούσια ηχοχρώματα που παράγουν είναι ένα ταξίδι σε τόπους χωρίς γεωγραφικά όρια, στους οποίους ο καθένας μας βρίσκει κάτι οικείο.

Από τα πρώτα κιόλας βήματα τους στην Ελληνική μουσική σκηνή οι ΙΑΣΙΣ κατέγραψαν ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα και μια πορεία σε τολμηρές και συχνά απρόβλεπτες συνεργασίες. Είδη, κατηγορίες και τρόποι της μουσικής όπως αυτοσχεδιασμός, τραγούδι, παράδοση, σύγχρονα ρεύματα δεν αποτέλεσαν για τους ΙΑΣΙΣ παρά αφορμές για να ανοίξουν νέοι μουσικοί κόσμοι. Κυρίαρχο στοιχείο σε ένα τέτοιο παιχνίδι παρέμενε φυσικά η δύναμη της σύνθεσης.
Η επιτυχία του πρώτου δίσκου των ΙΑΣΙΣ και αποδοχή του συγκροτήματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από μια εξίσου εντυπωσιακή πορεία στις διεθνείς αγορές αλλά και συμμετοχή σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως στο Ισπανικό Nits De Mediterrraneo.

Η εμφάνιση των ΙΑΣΙΣ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με τον Γιώργο Νταλάρα, ήταν χαρακτηριστική της καταγραφής του συγκροτήματος στον μουσικό χάρτη.
Ο ιδιαίτερος ήχος τους, έδωσε μια νέα διάσταση σε μερικά από τα ωραιότερα Ελληνικά τραγούδια, δουλειά που ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο ίδιο διάστημα, ανάμεσα σε εμφανίσεις και περιοδείες οι ΙΑΣΙΣ συναντήθηκαν με τις Βουλγαρικές Φωνές και το Bulgarian Vocal Trio, συνεργασία που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ. Τόσο από την συνάντηση με τις Βουλγαρικές φωνές όσο και από αυτό που οι ΙΑΣΙΣ ονομάζουν «ρευστότητα της γεωγραφίας και των μουσικών ιδιωμάτων», προέκυψε το υλικό των νέων τους συνθέσεων που παρουσιάζεται στο δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος "ΑΜΑΛΓΑΜΑ". Ένα κράμα συνθέσεων και τρόπων, στο οποίο αυτή τη φορά μαζί με τους ΙΑΣΙΣ και τον Γιώργο Παλαμιώτη στο μπάσο, μπορούν να συνυπάρχουν το μυστήριο των Βουλγαρικών Φωνών με τα ηχοχρώματα που φέρουν μερικοί από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής:
Σωκράτης Σινόπουλος στην πολιτική λύρα, David Lynch στα πνευστά, Δημήτρης Τσοπανέλης στα φωνητικά και Ανδρέας Παππάς - Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά. Στο ΑΜΑΛΓΑΜΑ, ισχυρές συνθέσεις και μελωδίες απελευθερώνονται μέσα από ένα οδοιπορικό σε τόπους πραγματικούς όσο και φαντασιακούς, σε τόπους που υπάρχουν γύρω μας όσο και μέσα μας.

Στα τέλη του 2002 και μετά από δυο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, οι ΙΑΣΙΣ κυκλοφορούν το νέο τους album "Duente" από την Universal, κάτω από την ετικέτα της Emarcy records, την μεγαλύτερη εταιρία world, jazz μουσικής της Ευρώπης. To cd κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση σε όλη την Ευρώπη.
To "Duente" είναι το τρίτο album των ΙΑΣΙΣ μέσα στην οκτάχρονη πορεία τους. Οι ίδιοι αναφέρουν για το album: «Είναι μια δουλειά που νιώθουμε να είναι αποτέλεσμα μιας πορείας που μας φώτισε με εμπειρία, ωριμότητα και πίστη στον ήχο μας». To "Duente" περιλαμβάνει συνολικά 12 συνθέσεις του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη, πάντα με τη σύμπραξη του Πέτρου Κούρτη.
Οι συνεργασίες δεν έλειψαν και σ' αυτή τη δουλειά. Εκτός από τον Σωκράτη Σινόπουλο στη πολιτική λύρα, ο Τάκης Πατερέλης στο σαξόφωνο και στο φλάουτο, ο Ζαχάρης Σπυριδάκης στην κρητική λύρα και ο Ορέστης Πλακίδης στα keybords, ήταν οι τρεις καινούριοι μουσικοί που προστέθηκαν στην ομάδα των μουσικών που έχουν ηχογραφήσει μέχρι σήμερα μαζί μας. Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο κάλυψε το κενό του Βαγγέλη Κολίρη στην ηχογράφηση αυτού του CD «ο οποίος μας έκανε να νιώσουμε την ίδια συγκίνηση όπως πριν 8 χρόνια όταν ξεκινούσαμε όλοι μαζί τους IASIS και ηχογραφούσαμε την πρώτη μας δουλειά».
Στο "Duente" σφραγίζεται επίσης η συνεργασία των ΙΑΣΙΣ με την Ελευθερία Αρβανιτάκη η οποία συμμετέχει στο τραγούδι "In Southern Dusk'' (Σε εσπερινό του Νότου) σε στίχους του Νίκου Μωραϊτη, "ένα τραγούδι, μια μελωδία που πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή ότι στη φωνή της Ελευθερίας θα έβρισκε τον καλύτερο ερμηνευτή του".
Στο τραγούδι "They speak to an angel" (Μιλώντας σ' έναν άγγελο) θ' αναγνωρίσετε την μελωδία του τραγουδιού «Αντίθετα πια» που ερμήνευσε η ¶λκηστις Πρωτοψάλτη στο album «Πες μου θάλασσα».

Κώστας Μπαλταζάνης
Με σπουδές στην κλασσική κιθάρα στο Ελληνικό Ωδείο, ο Κώστας Μπαλταζάνης σπουδάζει Jazz σύνθεση και ενορχήστρωση στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Μετέχει σε σημαντικές ηχογραφήσεις και lives. Και επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1990 γίνεται γρήγορα μέλος της ελληνικής jazz. Παίρνει μέρος στο παγκόσμιο αφιέρωμα για τη Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο, σαν μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Στουτγάρδης και το Μάιο του 1993 διοργανώνει το πρώτο Jazz Suitor Festival στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του '95 & '96, προσκεκλημένος του Berklee College of Music, παραδίδει σεμινάρια και παίζει ζωντανά για μαθητές και καθηγητές του κολεγίου. Συγγραφέας τριών βιβλίων ("Σημειώσεις Μουσικής Θεωρίας", "Jazz Αρμονία", "Ηλεκτρική Κιθάρα") ο Κώστας Μπαλταζάνης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής "Φίλιππος Νάκας".

Πέτρος Koύρτnς:
Γεννημένος το 1969 στη Λευκάδα, ασχολείται με τα κρουστά από 14 ετών και ειδικότερα τα Ελληνικά - Αραβικά - Κουβανέζικα και Βραζιλιάνικα. Από το 1994 διδάσκει στα τμήματα μοντέρνας και παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου "Φίλιππος Νάκας" και ως εκπαιδευτικός έχει στο ενεργητικό του παραδόσεις σεμιναρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, ύστερα από πρόσκληση του "Berklee College of Music" για το "World Percussion Festival" το καλοκαίρι του '96. Έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές απ' όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής, έχοντας στο ενεργητικό του συμμετοχή σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο...

Δισκογραφία
• 1996: Κυκλοφορεί το πρώτο CD με τίτλο "ΙΑΣΙΣ" που μπαίνει πολύ γρήγορα στο top ten της world fusion μουσικής.
• 1998: Κυκλοφορεί το δεύτερο CD με τίτλο "AMALGAMA" στο οποίο με τη συνεργασία του "Bulgarian Vocal Trio" δημιουργούν ένα θαυμάσιο αμάλγαμα Ελληνικής, Βαλκανικής και Jazz μουσικής.
• 1999: Κυκλοφορεί το "Dance Mix" του ομώνυμου κομματιού "Αμάλγαμα".
• 2002: Κυκλοφορεί το "Duente", το τρίτο album των Ίασις, με πολλές αξιόλογες συνεργασίες...

Συναυλίες-Φεστιβάλ
Το ανήσυχο πνεύμα των ΙΑΣΙΣ τροφοδοτεί τα μουσικά τους ταξίδια και τις δικές μας προσδοκίες.
1997:
• Παίρνουν μέρος στο Mediterranean Jazz Festival στην Αλτέα της Ισπανίας.
• Εμφανίζονται με το Γιώργο Νταλάρα στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
1998:
• Επανεμφανίζονται με τον Γιώργο Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2000:
• Σε συνεργασία με τον Omar Farouk Tekbilek δίνουν μια σειρά συναυλιών στο Λουξεμβούργο στο Sacred Music Festival, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
• Συμμετέχουν στο International Jazz Festival της Αθήνας.
• Προσκεκλημένοι του Berklee College of Music δίνουν μια συναυλία η οποία παρουσιάστηκε μέσω δορυφόρου κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Berklee Network.

MC Team ID