ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2003
Music Corner

Ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ελλάδα με τους καθηγητές Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο, συνέχισε στο εξωτερικό αποκομίζοντας την γνώση διακεκριμένων δασκάλων όπως των Όσκαρ Γκίλια και Λέο Μπρόουερ. Ως σολίστας πήρε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ (Αθηνών, Βιέννης, Μιλάνου, Ισραήλ, κ.ά.), έδωσε αναρίθμητα ρεσιτάλ σε όλες τις γωνιές της γης, συνεργάστηκε με μεγάλες ορχήστρες (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, κ.ά.), συνέπραξε με σπουδαίους αρχιμουσικούς και γνωστοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί απαθανάτισαν τις ερμηνείες του (BBG, Radio France, ORF, ΡΙΚ, κ.ά.).

Ο Ιάκωβος Κολανιάν είχε ερμηνεύσει πολλές φορές σε ρεσιτάλ, μαζί με έργα άλλων συνθετών, μεμονωμένα έργα του J.S.Bach. To μεγαλείο της μουσικής του συνθέτη τον ώθησε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις τέσσερις Σουίτες για λαούτο (Suite in A minor BWV 995, Suite in Ε minor BWV 996, Suite in A minor BWV 997, Suite in Ε major 1006a) και να τις αντιμετωπίσει ως ενιαίο έργο. Αφοσιώθηκε στην μελέτη τους γνωρίζοντας ότι η προσαρμογή τους στην κιθάρα θα ήταν ένα δύσκολο πόνημα, με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που το όργανο από την φύση του δημιουργεί. Ακολούθησε όπως ο ίδιος δηλώνει περίπλοκες δακτυλοθεσίες, ώστε να αποφύγει συνηχήσεις που θα αλλοίωναν την αρμονία αλλά και τις μελωδικές γραμμές.
Η ερμηνεία του σολίστα σ' αυτό το δύσκολο έργο, που μετά από σκληρή μελέτη κατάφερε να αποδώσει με απόλυτη ομοιογένεια, αποκαλύπτει την ουσία του έργου του J.S.Bach και προσφέρει μεγάλη συγκίνηση στον ακροατή.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση που περιέχει στα ελληνικά και τα Αγγλικά εκτενές σημείωμα του μουσικολόγου Παναγιώτη Αδάμ για τις Σουίτες για λαούτο και βιογραφικό του Ιάκωβου Κολανιάν γραμμένο από τον Γιώργο Μονεμβασίτη.
Κυκλοφορεί από την ετικέτα της Eros Music, Corifeo που διευθύνει ο Νότης Μαυρουδής και όπως σημειώνει "παρουσιάζουμε με χαρά το έργο του Ιάκωβου Κολανιάν, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες στην ελληνική δισκογραφική παραγωγή".

MC Team ID