Κατερίνα Κούκα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ

Η Κατερίνα Κούκα γεννήθηκε σ' ένα αγροτικό χωριό της Βόρειας Ελλάδας την Ηράκλεια Σερρών. Σε ηλικία 11 χρόνων μεταναστεύει με την οικογένειά της στην Δ. Γερμανία. Ζει στο ’αχεν μέχρι τα 17 της χρόνια. Τελειώνει το Γερμανικό σχολείο και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Κούκα από μικρή αγαπούσε πολύ την μουσική και το θέατρο. Ωστόσο μέχρι τότε δεν είχε σκεφθεί ν' ασχοληθεί επαγγελματικά. Η σχέση της με το τραγούδι αρχίζει πολύ αργότερα όταν οικονομικοί λόγοι την ωθούν να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της για βιοποριστικούς λόγους. Στην Μπουάτ "Εμπατή", έτυχε να την ακούσει ο Γιώργος Μαρίνος και της πρότεινε αμέσως συνεργασία. Παίρνει μεταγραφή λοιπόν στην "ΜΕΔΟΥΣΑ", όπου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή της Κατερίνας Κούκα. Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικά ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Νικολόπουλο, Μαρινέλλα, Μανώλη Μητσιά κ.α.·

To πρώτο της δισκογραφικό ραντεβού με το κοινό το δίνει η Κατερίνα το 1992 με το δίσκο της "TO ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ", που την μουσική και τους στίχους υπογράφει ο θόδωρος Ποάλλας.

To 1993 με την υπογραφή νέου συμβολαίου στην δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ καταθέτει την δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "ΝΑ 'ΧΑ ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ". Δύο σημαντικοί συνθέτες ο Γιάννης Σπανός και ο Χρήστος Νικολόπουλος, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο ταλέντο της, της εμπιστεύονται δημιουργίες τους. Η Τασούλα θωμαϊδου ντύνει με τους στίχους της τα τραγούδια. 0 δίσκος αυτός αποτελεί την αφορμή η Κατερίνα Κούκα μέσα σε λίγους μήνες να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να καθιερωθεί στα μουσικά δρώμενα. Η επιβράβευση έρχεται και με την εμπορική επιτυχία αφού αυτός ο δίσκος ξεπέρασε τις 60.000 πωλήσεις.

Από τότε και έχοντας κοντά της συνεργάτες που την αγαπούν, οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. "ΣΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΑ ΩΡΑΙΑ", ο τρίτος της προσωπικός δίσκος που κυκλοφορεί το 1994 και υπογράφεται από τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Τασούλα θωμαϊδου. Και αυτά τα τραγούδια αγαπιούνται και τραγουδιούνται από όλη την Ελλάδα. Ακόμα ένας χρυσός δίσκος έρχεται να προστεθεί στην καριέρα της. Καλοκαίρι του 1994 και ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπίστικας της προτείνει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του το "TO ΧΑΡΑΜΑ", υποδύοντας το ρόλο μιας λαϊκής τραγουδίστριας. Μια πρόταση και πρόκληση συγχρόνως που οδηγούν την Κατερίνα Κούκα να γευτεί την εμπειρία μιας κινηματογραφικής "περιπέτειας". Με μοναδικούς συμπαραστάτες τον σκηνοθέτη Αλέξη Μπίστικα και τον αναγνωρισμένο έλληνα ηθοποιό Σταύρο Ζαλμά ανταπεξέρχεται στις νέες της υποχρεώσεις. Η ταινία ολοκληρώνεται και συμμετέχει στο διαγωνισμό του Φεστιβάλ θεσσαλονίκης 1994 και γνωρίζει επιτυχία. Στην ταινία κυριαρχεί το τραγούδι που υπογράφεται από τους Λευτέρη Παπαδόπουλο και Χρήστο Νικολόπουλο, φυσική συνέχεια η καταγραφή σε βινύλιο.

1995 και ο Μάριος Τόκας γνωρίζοντας την Κατερίνα Κούκα μέσα από τα τραγούδια δύο μεγάλων συνθετών, του Γιάννη Σπανού και του Χρήστου Νικολόπουλου, αναλαμβάνει την ευθύνη για το επόμενό της βήμα. Το επιχειρεί έχοντας δίπλα του το Φίλιππο Γράψα τον σημαντικό αυτό στιχουργό καθώς και δύο άλλους ακριβούς του συνεργάτες την ’ννα Αργυρού και τον Κώστα Φασουλά. "ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ME THN ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΜΗ", ο τίτλος του τέταρτου προσωπικού της δίσκου που γεννήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου και προσφέρθηκε στο ελληνικό κοινό.

To επόμενο δισκογραφικό ραντεβού της Κατερίνας Κούκα με το κοινό δόθηκε τον χειμώνα του '97. "ΦΥΣΑΕΙ ΤΡΕΛΟΣ ΒΟΡΙΑΣ" είναι ο τίτλος του πέμπτου προσωπικού της άλμπουμ. Δίσκος που εξακολουθεί να δηλώνει πίστη στον καθαρό λαϊκό ήχο, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα στο αποτέλεσμα δεν αποκλείει την εμπορικότητα. Οι συντελεστές αυτής της δουλειάς, πολλοί και αξιόλογοι το αποδεικνύουν. 0 Χρήστος Νικολόπουλος ο μεγαλύτερος ίσως λαϊκός συνθέτης της εποχής, ο Βαγγέλης Κορακάκης φτιαγμένος από την ίδια στόφα με τους "μεγάλους" του ρεμπέτικου, ο Γιάννης Δημητράς κι η Μαντώ με την έκπληξη της συμμετοχής της, υπογράφουν τραγούδια πότε δυνατά, πότε ευαίσθητα και πότε γλετζέδικα.

Η ζωή σκηνοθέτησε έτσι τα πράγματα ώστε το "ΧΑΡΑΜΑ" να ξαναβρεθεί στον δρόμο της το χειμώνα του 1999 και εκείνη να πρωταγωνιστήσει στο πάλκο του. To ιστορικό "ΧΑΡΑΜΑ", εκεί όπου ονόματα όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Σωτηρία Μπέλλου έβαλαν τη σφραγίδα τους, διάλεξε η Κατερίνα Κούκα για να υποδεχθεί το 2000. Μία γεύση από την παρεϊστικη διάθεση που δημιουργήθηκε στο κέντρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μεταφέρει το CD single "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ TO ΧΑΡΑΜΑ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ".

Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφόρησε ο δίσκος "ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΛΩΝΟΥΝ". Ένας από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες της γενιάς του, ο Βασίλης Δημητρίου συναντήθηκε δισκογραφικά με την, ωριμότερη ερμηνευτικά από ποτέ, Κατερίνα Κούκα. To αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι δεκατέσσερα καινούργια λαϊκά τραγούδια που ξεδιπλώνουν ηχοχρώματα μοναδικής ευαισθησίας και δυναμικής.


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved