Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο.

To 1980 δημιουργεί με φίλους το γκρουπ ΤΕΡΜΙΤΕΣ. Φεύγουν όλοι για το Παρίσι όπου οργώνουν για ενάμισυ χρόνο τη γαλλική σκηνή των μουσικών clubs. To 1982, οι ΤΕΡΜΙΤΕΣ επιστρέφουν στην πατρίδα και ηχογραφούν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά στα αγγλικά, με τίτλο "ARMAGEDEON".

To 1983 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος στα ελληνικά με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Από εκεί και πέρα οι ΤΕΡΜΙΤΕΣ σηματοδοτούν την τότε "νέα" ελληνική σκηνή, και ακολουθούν οι δίσκοι: - "Αμαρτωλή Μαρία" (1985) - "Τσιμεντένια Τραίνα" (1986) - "Τερμίτες στο Λυκαβηττό" (1987) - "Περιμένοντας τη βροχή" (1988) με τον οποίο κλείνει ο κύκλος του συγκροτήματος.

0 Λαυρέντης αλλάζει τότε δισκογραφική εταιρία και κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο "0 ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΙ Η ΣΑΓΑΠΩ" (1989) Δύο χρόνια αργότερα (1991) είναι η ώρα του "ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES" που γνωρίζει τεράστια επιτυχία και καθιερώνει ης συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών στους δίσκους του Λαυρέντη, αρχής γενομένης με τον Γιώργο Νταλάρα στο ομότιτλο τραγούδι. Ακολουθεί ο δίσκος "ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ" (1993) που συναντά ανάλογες θετικές αντιδράσεις και ο Λαυρέντης φιλοξενεί τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελευθερία Αρβανιτάκη. To 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ". Μία δουλειά που κρίνεται από τους δισκοκριτικούς και καλλιτεχνικούς συντάκτες ως μία από τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συντροφιά του σ' ένα τραγούδι του δίσκου ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος. To 1997 συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του επιτυχία κυκλοφορεί το "ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ" με 11 νέα τραγούδια, 11 ρυθμικές και μελωδικές μπαλάντες που μιλάνε για τον σύγχρονο άνθρωπο - τον νέο ιδίως- με όλες τις αιχμές της ανησυχίας του. Η συντροφιά διευρύνεται με τις συμμετοχές των Πυξ Λαξ και του Δημήτρη Μητροπάνου.

0 ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ κάνει εμφανίσεις σ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Εδώ και έξι χρόνια, το όνομά του συνδέεται συναυλιακά με αυτό του Διονύση Τσακνή. Παράλληλα με την δισκογραφική και συναυλιακή του δραστηριότητα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει συνθέσει τραγούδια και μουσικές για πολλές αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.

Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά "ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ' ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ" κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999. Έντεκα διαφορετικές ιστορίες που γίνονται πότε εσωστρεφείς μπαλάντες και πότε ρυθμικά ξεσπάσματα μαζί με μια συμμετοχή έκπληξη στο άλμπουμ, εκείνη του Διονύση Σαββόπουλου στην μεγάλη επιτυχία "Και τι ζητάω".

Τον χειμώνα του 2000, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συναντήθηκε στην σκηνή του MUSIC BOX με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Διονύση Τσακνή. Ροκ και λαϊκά τραγούδια σ' ένα από τα πιο πετυχημένα μουσικά σχήματα της σεζόν που ήρθε να αποδείξει πως διαχωριστικές γραμμές στο τραγούδι δεν υπάρχουν.


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved