ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2007
Music Corner
Επιμέλεια: Χριστιάννα Παντελάτου

Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγάρδη. Οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες στη Γερμανία για μερικά χρόνια.

Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς σ' ένα ακριτικό χωριό, το Χέρσο του Νομού Κιλκίς. Σε ηλικία εννέα ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού και στα δώδεκα αρχίζει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Παράλληλα τραγουδά ερασιτεχνικά σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα είκοσί του, αμέσως μόλις αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά, τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης αλλά και η δισκογραφική αλλά και η δισκογραφική του εταιρεία η Warner, με την οποία υπογράφει αμέσως συμβόλαιο.

Για τρεις συνεχείς σεζόν γράφει το δικό του κομμάτι στην ιστορία "Γκάζι" και στο σχήμα Αλκηστης Πρωτοψάλτη μαζί με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Ανδρέα Βουτσινά.

Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε με δύο συμμετοχές στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη "Οταν έρχονται οι φίλοι μου", στο οποίο συμμετείχε με δύο τραγούδια και στο soundtrack "Το Τρίτο Στεφάνι", όπου συμμετέχει με ένα τραγούδι.

Το 1996 τον ανακαλύπτει ο Χρήστος Νικολόπουλος, συνεργάζεται μαζί του σε ζωντανές εμφανίσεις και το '97 κυκλοφορεί ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Με τη Φόρα του Ανέμου" (μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχοι του Χρίστου Παπαδόπουλου).

Οκτώ μήνες αργότερα κυκλοφορεί το soundtrack του σήριαλ "Ψίθυροι Καρδιάς" με τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Ελένης Γιαννατσούλια. Γνωρίζει επιτυχία άνευ προηγουμένου, αφού αγγίζει τις 120.000 πωλήσεις και η φωνή του Δημήτρη Μπάση γίνεται γνωστή απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο '97 - '98 συνεργάζεται στη ΜΕΔΟΥΣΑ με τη Δήμητρα Γαλάνη και το Μανώλη Λιδάκη και στο τέλος του '98 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Σ' Ανοικτούς Ουρανούς" σε μουσική και πάλι Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Άρη Δαβαράκη και της Ελένης Γιαννατσούλια.

Η χειμερινή περίοδος '98 - '99 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Δημήτρη Μπάση λόγω της συνεργασίας του με τη Χαρούλα Αλεξίου στο Διογένης Studio. Το καλοκαίρι του '99 ξεκίνησε σειρά συναυλιών μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ίδιο καλοκαίρι, συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο σε μια σειρά συναυλιών με την Κ.Ο.Ε.Μ. (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Το ίδιο διάστημα συμμετέχει σε αφιέρωμα στο Χρήστο Νικολόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία που επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του '99 στο Ηρώδειο.
Τον Οκτώβριο του '99 έδωσε σειρά συναυλιών στην Αυστραλία με την Ειρήνη Χαρίδου.

Το χειμώνα του 1999 - 2000 τον είδαμε μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το 2000 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ "Μιλάω Χρόνια" σε μουσική Βάσως Αλαγιάννη και στίχους του Νίκου Μωραϊτη, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο Γιάννης Σπάθας.

Το 2001 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του καθώς τον γνωρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και του προτείνει να επανεκτελέσουν μαζί - 40 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση κι αυτή τη φορά ολοκληρωμένο - ένα από τα σπουδαιότερα έργα του : το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού". Το συγκεκριμένο έργο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1961 με ερμηνευτή τότε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, χωρίς όμως να είναι ολοκληρωμένο καθώς λογοκρήθηκαν κάποια τραγούδια. Για την ηχογράφηση αυτή ο κορυφαίος Ελληνας συνθέτης αποφασίζει μετά από απουσία 17 ετών από τα studio, να ξαναμπει σ' αυτά, να ενορχηστρώσει και να διευθύνει τη "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης".

Κάποιους μήνες αργότερα ακολουθεί άλλος ένας δίσκος του Δημήτρη Μπάση με το Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο "Η Αγάπη είναι φωτιά" αποτελούμενος από επανεκτελέσεις κυρίως ερωτικών τραγουδιών του συνθέτη.

Το Δεκέμβριο του 2001 ξεκινά τις εμφανίσεις του με τον Γιάννη Κότσιρα στη ΣΦΕΝΤΟΝΑ και η επιτυχία που γνωρίζουν φτάνει μέχρι το Μάρτιο του 2002 στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η οποία τους χάρισε δικαιωματικά τον τίτλο του πιο "εμπορικού" μουσικού σχήματος του καλοκαιριού.

Ο επόμενος χειμώνας βρίσκει το Δημήτρη Μπάση να "συμμαχεί" με τον Πασχάλη Τερζή και τον Δημήτρη Μητροπάνο γεγονός που συμπίπτει με την κυκλοφορία από την MINOS - EMI του νέου άλμπουμ "Δημήτρης Μπάσης". Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με έντεχνο υπόβαθρο που βρήκε από τους πρώτους μήνες κιόλας της κυκλοφορίας του θερμότατη ανταπόκριση αό κοινό και κριτικούς υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα του ερμηνευτή.

Το καλοκαίρι του 2003 συμμετέχει στο αφιέρωμα ανα την Ελλάδα της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με έργα (Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Τα Δεκαοκτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Οι Ποιητές του Κόσμου), μελοποιημένα από τον συνθέτη.

Τον Δεκέμβριο του 2003 εγκαινιάζει μια απόλυτα πετυχημένη συνεργασία με τον Μανώλη Λιδάκη στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίστηκε σε έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, αλλά και σε καλοκαιρινή ανά την Ελλάδα περιοδεία.

Το 2004 ηχογραφεί το νέο του CD με τίτλο "Δύσκολη Καρδιά" σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Μυρτώς Κοντοβά, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε και κάποιες προσωπικές συναυλίες τόσο προβάλλοντας τις προσωπικές του νέες και παλιότερες επιτυχίες όσο και έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλευρό της Μαρίας Φαραντούρη.

Το χειμώνα του 2004 - 2005 ξεκινά τις κοινές εμφανίσεις του με το Δημήτρη Μητροπάνο και το Θέμη Αδαμαντίδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε ένα αφιέρωμα το Ζεϊμπέκικο. Η ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος στην "Ακτή Πειραιώς" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2005 σε CD με τον τίτλο "Υπάρχει και το Ζεϊμπέκικο".

Τον Μάϊο του 2005 συμμετείχε σε αφιέρωμα για τον εορτασμό των 80 χρόνων του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη "Τα τραγούδια του Έρωτα και της Αγάπης", το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε για πρώτη φορά μόνος του συναυλιακό ταξίδι σε μια επιτυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Στο τέλος του 2006 πραγματοποιεί σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα μαζί με Μαρία Φαραντούρη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λάκη Χαλκιά, Τάνια Τσανακλίδου, Γλυκερία, Εστουδιαντίνα, Κώστα Μακεδόνα κ.α.
Τον ίδιο καιρό συμμετέχει στην ηχογράφηση του νέου πολυσυλλεκτικού δίσκου με τίτλο "Σπάει το Ρόδι" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, ανάμεσα στις σύγχρονες αξιόλογες φωνές όπως Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μπάμπη Τσέρτο, Πασχάλη Τερζή, Μπάμπη Στόκα κ.α.

Τον χειμώνα 2006 - 2007 ο Κώστα Μακεδόνας, η Μελίνα Κανά και ο Δημήτρης Μπάσης συναντούν το Χρήστο Νικολόπουλο στην "Σφεντόνα". Το πρόγραμμα επιμελείται ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

MC Team ID