Πυξ Λαξ
ΠΥΞ ΛΑΞ

Είναι παιδικοί φίλοι, μεγάλωσαν παρέα στα σοκάκια της Δυτικής Αθήνας και τονίζουν επίμονα τη προσήλωσή τους σης λαϊκές γειτονιές. Αυτό αποτελεί νοσταλγία ίσως. Οι παιδικές μνήμες τους, είναι φορτωμένες από τη στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς τους και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων. Έχουν βαθιά συνειδητοποιήσει πως οι αντιστάσεις, τα τελικά οχυρά κατά του εκφυλιστικού μονόδρομου, είναι οι λαϊκές γειτονιές, το χωριό, η μικρή πολιτεία. Εκεί που η χειραψία είναι ακόμα σχέση ουσίας και όχι το τυπικό πρωτόκολλο μιας σειράς επόμενων διεργασιών.

To '90 ανοίγουν τα χαρτιά τους, με το πρώτο τους LP "Τι άλλο να πεις πιο απλά", χάρη στο οποίο κατανικούν τις επιφυλάξεις των "ειδικών" και κερδίζουν την προτίμηση των νέων.

To '91 κυκλοφορούν τον δίσκο "Ζόρικοι Καιροί". Η συνέπεια χαλαρώνει τις επιφυλάξεις και οι προτιμήσεις πολλαπλασιάζονται, στο ίδιο πάντα κοινό που χαρακτηρίζεται από την ευέλικτη προσαρμογή σε διαμετρικά αντίθετα, μεταξύ τους ακούσματα.

To '93 οι ΠΥΞ ΛΑΞ προτείνουν τη δική τους χειμερινή εκδοχή για τη φωτεινή μας σφαίρα... "0 Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί".

To '94 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο "Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης" ενώ το 1996 κυκλοφορεί "0 Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες" όπου συμμετέχει (σε ένα κομμάτι) και ο τραγουδιστής των VIOLENT FEMMES, Gordon Gano.

To '97 υπήρξε μια επίσης παραγωγική χρονιά για τους ΠΥΞ ΛΑΞ , μετά από την κυκλοφορία ενός LP ζωντανά ηχογραφημένου στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ, στο οποίο συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας. Επίσης, την ίδια χρονιά κυκλοφορεί μία ακόμη συλλογή τους σε περιορισμένα αντίτυπα με τίτλο "Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν". To καλοκαίρι του 1997 τους ταξίδεψε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με αποκορύφωμα την εκπληκτική τους εμφάνιση στο ROCKWAVE FESTIVAL στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, και τα δύο sold out του θεάτρου του Λυκαβητού το Σεπτέμβριο.

To Νοέμβριο του 1998 συνέθεσαν το soundtrack της ταινίας μεγάλου μήκους του Παναγιωτάτου "Μοναξιά μου όλα, ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς", ενώ ο χειμώνας της ίδιας χρόνιας σημαδεύτηκε από τη σειρά εμφανίσεων τους στη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι". To Μάρτη οι ΠΥΞ ΛΑΞ ταξίδεψαν στη Μεγάλη Βρετανία για μια σειρά εμφανίσεων στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Μάντσεστερ και το Κόβεντρυ. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ελληνικό γκρουπ, χρησιμοποιώντας ελληνικό στίχο, έδωσε τέσσερις παραστάσεις που τελικά έγιναν sold out.

Δισκογραφικά δίνουν ξανά το παρόν τους με το άλμπουμ "Στίλβη" όπου εκτός από τα καινούρια τους τραγούδια υπάρχει και μια διασκευή του τραγουδιού "Tales of Yankee Power" του Bob Dylan αλλά και το "Μοναξιά μου όλα..." σε ζωντανή ηχογράφηση από τη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι".

To Μάρτιο του 1999 συμμετέχουν στο soundtrack της ταινίας του Γιάννη Παρασκευόπουλου "Νετρίνο" σε μουσική Άλκη Παπαδόπουλου με το τραγούδι "Γέφυρες με πέτρες της σιωπής", ενώ ερμηνεύουν και το τραγούδι "Υπάρχουν δρόμοι στο σκοτάδι". Τον Ιούλιο του 1999 οι ΠΥΞ - ΛΑΞ ένωσαν τις φωνές τους με τους I MUVRINI το δημοφιλέστερο συγκρότημα της Κορσικής και ένα από τα μεγαλύτερα ethnic συγκροτήματα της Γαλλίας. To αποτέλεσμα αυτής της Ελληνοκορσικανικής συνεργασίας, ήταν ένα cd single με τίτλο "Άσ' την εικόνα να μιλάει..." με τρία τραγούδια, στο τρίτο από τα οποία συμμετείχε ο Sting, που κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία όλης της Ευρώπης και έγινε πλατινένιο.

"Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;" είναι ο τίτλος της επόμενης δισκογραφικής δουλειάς των ΠΥΞ - ΛΑΞ. Ένα διπλό cd που περιέχει καινούργια τραγούδια μαζί με live ηχογραφήσεις και διασκευές αγαπημένων τους κομματιών που έγινε ήδη δύο φορές πλατινένιο.


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved