Νότης Σφακιανάκης
ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Σε ηλικία επτά ετών η οικογένεια του πηγαίνει στην Κω, όπου ζουν οι συγγενείς της μητέρας του. Εκεί μεγάλωσε ο Νότης με εξαίρεση κάποια μικρά χρονικά διαστήματα που η οικογένειά του πήγε στην Γερμανία.

Από το 1976 έως το 1984 εργάζεται σαν dj σε τοπικά club και disco. To 1985 ανοίγει ένα δικό του χώρο με ζωντανή μουσική, όπου ο Νότης τραγουδάει για πρώτη φορά επαγγελματικά και παίζει ντραμς. Λίγο καιρό αργότερα, τον Αύγουστο του '85, του γίνεται πρόταση από τοπικό νυχτερινό κέντρο και έτσι αρχίζει η καριέρα του σαν τραγουδιστής.

To 1988 πηγαίνει στην Αθήνα, ύστερα από πρόταση κάποιου επιχειρηματία, η συνεργασία όμως αυτή ατύχησε και ο Νότης έμεινε σε αυτή την πόλη χωρίς να γνωρίζει κανέναν που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Μετά από λίγο καιρό κάνει την αρχή δίπλα στην Πόλυ Πάνου, τον Σαλαμπάση, τον Μοναχό και άλλους.

To χειμώνα του '89-'90 τραγουδάει στο νέο "STORK" δίπλα στην Πόλυ Πάνου, τον Σταμάτη Κόκκοτα και άλλους. To καλοκαίρι του '90 συνεργάζεται με την Ελένη Δήμου στη θεσσαλονίκη. Εκεί τον ανακαλύπτουν οι άνθρωποι της δισκογραφίας. 0 Τέρης Σιγανός και ο Άκης Γκολφίδης γίνονται οι παραγωγοί του πρώτου δίσκου σε label PIA. Όμως στη θεσσαλονίκη ο Νότης γνωρίζεται και με τον Κώστα Μπουρμά, διευθυντή τότε της SONY MUSIC. Aπoτέλεσμα όλων αυτών είναι η κυκλοφορία τον Ιούνιο του '91 του δίσκου του "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ". Στις αρχές του ' 92 ακολουθεί τον Κώστα Μπουρμά στην ΕΜΙ. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο "ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙ". Σ' αυτό το διάστημα ο Νότης εμφανίζεται στο "ΔΙΟΓΕΝΗ" με τον Λευτέρη Πανταζή, την Άντζελα Δημητρίου και την Αλέξια (χειμώνας '91-'92).

To καλοκαίρι του '92 εμφανίζεται στη θεσσαλονίκη με τον Βασίλη Καρρά και την Αλέξια. Τον χειμώνα του '92-'93 εμφανίζεται "ΣΤΡΑΤΟΣ", με τον Άγγελο Διονυσίου και τη Χριστίνα Μαραγκόζη.

Απ' το καλοκαίρι του '93 ο Νότης συνεργάζεται με το ΒΙΟ ΒΙΟ (θερινό και χειμερινό) και ξεκινάει να κάνει πράγματα μόνος, σηκώνοντας όλο το βάρος μιας παράστασης στους ώμους του, μέχρι και σήμερα. Τον Νοέμβριο του '93 κυκλοφόρησε ο δίσκος του "ME TO N KAI ME TO Σ". Τον Δεκέμβριο του '94 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ TOY ΚΟΣΜΟΥ".

Εν τω μετάξυ συνεχίζεται η μεγάλη επιτυχία των ζωντανών εμφανίσεων του Νότη σε μεγάλους νυχτερινούς χώρους και σιγά-σιγά καταφέρνει να δημιουργήσει μία εντελώς προσωπική και νέα πρόταση στο χώρο της ψυχαγωγίας. Μία πρόταση που το κοινό αγκαλιάζει με ενθουσιασμό. To χειμώνα του '95-'96 ο Νότης εμφανίζεται στο "ΓΚΑΖΙ", όπου για άλλη μία φορά αποθεώνεται από το κοινό.

Τον Μάρτιο του '96 κυκλοφόρησε ο δίσκος του "5ο ΒΗΜΑ", που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων ετών.

Τον Μάιο του '96 έδωσε μια πολύ επιτυχημένη συναυλία στο CONFERENCE Hall-WEMBLEY του Λονδίνου.

Τον χειμώνα του '96-'97 εμφανίζεται στο "REX" και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τον δίσκο "ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ" με δεύτερες εκτελέσεις αγαπημένων του ελληνικών και ξένων κομματιών. Και ο δίσκος αυτός γνωρίζει μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Τα έσοδα του Νότη από τον δίσκο παραχωρούνται στην κοινότητα Ορμενίου-το βορειότερο σύνορο της Ελλάδας, για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου (τo έργο αυτό πραγματοποιήθηκε). To καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, περιοδεύει σε 3 πόλεις της Αυστραλίας και γεμίζει ασφυκτικά τους χώρους που εμφανίζεται, όχι μόνο με Ελληνικό κοινό. Τα έσοδα από την συναυλία στο SYDNEY, διατέθησαν στον Δήμο Καστελόριζου, για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου.

Τον χειμώνα του '97-'98 εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο REX και το πρόγραμμα του συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού της νυχτερινής Αθήνας.

Τον Μάρτιο του '98 κυκλοφόρησε το διπλό δίσκο με τίτλο "0Ι ΝΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ 7ΨΥΧΕΣ". 0 δίσκος αυτός έγινε πέντε φορές πλατινένιος, ξεπερνώντας σε πωλήσεις κάθε προηγούμενο στην ελληνική δισκογραφία την τελευταία δεκαετία. To καλοκαίρι του '98 έκανε μία περιοδεία με τίτλο "0 ΝΟΤΗΣ ΚΑΙ 0Ι ΝΟΤΕΣ, ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΊΉΝ ΕΛΛΑΔΑ". Την περιοδεία αυτή ξεκίνησε από την Κύπρο, όπου εκτός των 4 προγραμματισμένων συναυλιών, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε μια 5η συναυλία στο ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ. Τα λόγια του Νότη για την συγκεκριμένη συναυλία ήταν τα εξής: "Η συναυλία αυτή, άκρως δωρεάν, δίδεται στην μνήμη δύο ανθρώπων που πρόσφατα θυσίασαν την ζωή τους υπερασπίζοντας και την δική μου πατρίδα και αυτό είναι ελάχιστος φόρος τιμής". Στις συναυλίες αυτές παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ισάξιο των παραστάσεων της Αθήνας, το οποίο αποθεώθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε ολόκληρη την χώρα.

Την περίοδο '98-'99 εμφανίζεται για τρίτη και τελευταία φορά στο REX και ακολούθησε το Μάρτιο του '99 μία μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία. To καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το "Ενθύμιον", ένας δίσκος που ηχογραφήθηκε ζωντανά μια και αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με το τραγούδι. Τραγούδια δικά του αλλά και τραγούδια που έχουν σημαδέψει με τις πρώτες ερμηνείες τους σπουδαίοι καλλιτέχνες και που μέσα απ' αυτές ο Νότης τα γνώρισε και τα αγάπησε. Ένας διπλός δίσκος που έγινε έξι φορές πλατινένιος, ο οποίος ήρθε να γιορτάσει τα τρία χρόνια του Νότη στο REX αλλά και τις χιλιάδες στιγμές ψυχαγωγίας και επικοινωνίας τις οποίες μοιράστηκε με τους φίλους του.

"ΠΡΟΑΓΓΈΛΟΣ" είναι ο τίτλος του τελευταίου δίσκου του Νότη Σφακιανάκη που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1999 και περιέχει πέντε καινούργια τραγούδια. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κυκλοφορία αφού και τα πέντε κομμάτια είναι μοναδικά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. 0 Νίκος Καλλίνης και ο Κώστας Λογοθετίδης, δηλαδή το συγκρότημα "Εκείνος κι Εκείνος", ο Γιώργος Μουκίδης και οι Αλέκος Χρυσοβέργης και Σπύρος Γιατράς, είναι οι συντελεστές του δίσκου "Προάγγελος".


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved