ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ

 

"Ξύλινα Σπαθιά"1993: 0 Παύλος Παυλίδης, βασικό μέλος του group "Μωρά Στη Φωτιά", ο Βασίλης Γκουνταρούλης που παίζει synths, o Πάνος Τόλιος, drurnmer των "Απροσάρμοστων" του Π. Σιδηρόπουλου, και ο Χρήστος Τσαπράζης με το μπάσο του, συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη. Με διαφορετικό παρελθόν, στυλ και μουσικό ύφος ο καθένας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό παρόν και μέλλον. Η πόρτα άνοιξε και το παιχνίδι αρχίζει με Ξύλινα Σπαθιά. Η μουσική είναι αφορμή, ελπίζουμε και απόλαυση.

Την ίδια χρονιά ηχογραφούν το πρώτο τους album στην ανεξάρτητη εταιρεία της συμπρωτεύουσας Αnο Kato Records. Στίχοι και τραγούδι από τον Π. Παυλίδη, στη μουσική συμπράττουν και οι τέσσερις, τίτλος Ξεσσαλονίκη. Η νέα εναλλακτική ροκ σκηνή δονείται με νέο ήχο, γεμάτο και προσωπικό.

Το πρώτο live στην Αθήνα με 100 θεατές.

1994: Εμφανίσεις σε clubs στο κέντρο και την περιφέρεια. Το ακροατήριο πληθαίνει.

1995: Live στο Μύλο. Το Φεβρουάριο ηχογραφούν το δεύτερο δίσκο τους Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, για λογαριασμό της Virgin. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας στην Αθήνα οι πωλήσεις φτάνουν τα 2.000 αντίτυπα, αλλά ο δίσκος αποσύρεται γιατί το group μπλέκει σε δικαστική διαμάχη με την προηγούμενη εταιρεία του.
Το Νοέμβρη τα Ξύλινα Σπαθιά δικαιώνονται και ο δίσκος κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά. "Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου" και πέρα από τα αναμενόμενα, οι πωλήσεις, οι ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις, το fun club. "Ο κόσμος σε βοηθάει να πας πιο πάνω αν έχεις κάπου να πας".

1996: Συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το Λιωμένο Παγωτό και η Φωτιά Στο Λιμάνι, τα super hits της νεολαίας. Χρυσός δίσκος.

1997: Από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Απρίλιο ηχογραφούν τον τρίτο τους δίσκο στη Θεσσαλονίκη.
2 Μαϊου συναυλία στη Λευκωσία.
19 Μαίου κυκλοφορεί το Μια Ματιά Σα Βροχή. Όλο το καλοκαίρι, κατά την αγαπημένη τους συνήθεια, οργώνουν την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Βύρωνα όπου σπάνε κά8ε ρεκόρ προσέλευσης: 8.000 κόσμου.
9 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του MTV δίνουν συναυλία στο H.Q. club του Λονδίνου. Αυτή η συναυλία είναι διαφορετική, κάτι έχει αλλάξει. Τη θέση του Πάνου Τόλιου στα drums έχει πάρει ο Τάκης Καννέλος των Mode Plagal.

1998: 16-17-18 Ιανουαρίου στο ΡΟΔΟΝ τρία sold out live.
Tο Φλεβάρη δύο εμφανίσεις στο ΜΥΛΟ της Θεσσαλονίκης.
Μάιος. Δεύτερη αλλαγή στη σύνθεση των Ξύλινων Σπαθιών. Το Σωτήρη Κανέλο (ο οποίος δυσκολεύεται να ακολουθήσει το βαρύ συναυλιακό πρόγραμμα) διαδέχεται ο Γιάννης Μήτσης.
Σεπτέμβριος. Ο δίσκος Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου ετοιμάζεται να γίνει πλατινένιος ενώ ο τελευταίος, Μια Ματιά Σα Βροχή, χρυσός.
Μέσα Σεπτέμβρη, βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο, support γκρουπ ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της διεθνούς ροκ σκηνής, των Rolling Stones σε μία από τις καλύτερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα!
Οκτώβριος-Νοέμβριος. Ετοιμάζουν καινούργια τραγούδια και εμφανίζονται ζωντανά σε τέσσερις πόλεις της Μ.Βρετανίας.


Τροφή Για Θηρία
, Διαστημόπλοια, Χάθηκα, Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι, είναι τα τέσσερα νέα τραγούδια των Ξύλινων Σπαθιών που κυκλοφορούν τέλη Ιουνίου σε c.d.-single. Το ροκ συναντάει την ηλεκτρονική μουσική και ξεσηκώνει σε κάθε άκουσμα. Οι ρυθμοί αλλάζουν και γεννάνε μπαλάντες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά. Σχεδιάζουν καλοκαιρινές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. "γιατί ο δρόμος είναι χίλια και ένα παραμύθια, είναι το σπίτι μας, δεν έχει τέλος".
"Αυτό που μ' ενδιέφερε από την αρχή, είναι ένα συγκρότημα που εάν πετύχαινε, να προχωρούσε και παραπέρα. 'Όταν βρεθήκαμε μαζί με τα παιδιά, κατάλαβα ότι είμαστε ένα καλό group με απρόβλεπτη συνέχεια. Τώρα, στο υλικό του τρίτου δίσκου, η δουλειά είναι συνολική και οι ιδέες ξεπηδάνε από παντού". Παύλος Παυλίδης

Σεπτέμβριος 2000 και τα "Ξύλινα Σπαθιά" επανεμφανίζονται με το "Ένας κύκλος στον αέρα". Το CD περιέχει δέκα καινούργια τραγούδια με κύριους δημιουργούς τον Παύλο Παυλίδη και τον Βασίλη Γκουνταρούλη.


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved