Παντελής Θαλασσινός
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ο Παντελής θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Ιουνίου του 1958 από γονείς νησιώτες. 0 πατέρας του Μιχάλης από τον Αι Γιώργη το Συκούση της Χίου, κι η μάνα του Ευαγγελία από τη Σέριφο. Σε ηλικία δυο χρονών εγκαταστάθηκε στη Χίο όπου πήγε και σχολείο και σε ηλικία επτά ετών πρωτοάρχισε να παίζει μαζί με τον αδερφό του τον Γιάννη κιθάρα, από πρακτικά μαθήματα που έπαιρναν από τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, που δούλευε ο πατέρας του.

Τον Φλεβάρη του 1967 ξαναγυρίζει όλη η οικογένεια (που έχει γίνει πλέον πενταμελής με τον ερχομό της Γαριφαλιάς) στον Πειραιά και μένουν στο Κερατσίνι στο πατρικό σπίτι της μάνας του. Μαζί με τον Γιάννη αρχίζουν να συμμετέχουν σε γκρουπάκια παίζοντας ροκ μουσική του 70, και τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1976, ο Γιάννης φεύγει για Ιταλία και ο Παντελής μπαρκάρει με το Καπετάν Σταμάτης ένα φορτηγό "μενεραλάδικο" και κάνει ένα γύρο του κόσμου. Στην Ιαπωνία αγοράζει μια κλασσική κιθάρα και αρχίζει να παίζει για πρώτη φορά ελληνικό ρεπερτόριο. Ξεμπαρκάροντας το 77, αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά - ερασιτεχνικά σε διάφορες μπουάτ δουλεύοντας παράλληλα και το πρωί στην Ακτή Μιαούλη σε ένα ναυτιλιακό Πρακτορείο την ΤΡΑΝΣΜΕΔ.

Παρουσιάζεται στο στρατό τον Φλεβάρη του 80 και παίρνει μετάθεση για τα Ρύζια του Έβρου αλλά σε έξι μήνες παίρνει μετάθεση για το διπλανό χωριό (ακριβώς στα σύνορα) στις Καστανιές από όπου και απολύθηκε με θητεία 22μηνη τον Δεκέμβρη του 81.

Ξαναγυρίζει στη δουλειά του ως ναυτιλιακός υπάλληλος και αρχίζει να δουλεύει και το βράδυ σε ταβέρνες και μπουάτ του Πειραιά (Παραφέλες, Σωτήρης, ΠΕΤΡΑ & ΦΩΣ) για έξι χρόνια.

To 1984 παντρεύεται την Ελένη και το 1985 αποκτούν τη Φαίδρα (το κοριτσάκι του εξωφύλλου στα Αστρανάμματα).

To 1996 με τον Γιάννη Νικολάου δημιουργούν τους Λαθρεπιβάτες ένα φωνητικό ντουέτο και μπαίνουν στη δισκογραφία με το "Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε" στην εταιρία ΜΙΝΟΣ με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο και με παρθενική εμφάνιση στο Ζυγό της Πλάκας με τη Χάρις Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν. Ακολουθεί ένα ΜΑΧΙ SINGLE με τίτλο "Στη Βραζιλία" και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπογράφουν συμβόλαιο στην ΜΒΙ επί Ανδρέα Καϊάφα και εκεί κάνουν άλλους δύο δίσκους το Ταξίδι στ' όνειρο και Λαθρεπιβάτες "Έτσι απλά", με παραγωγό τον Μιχάλη Νικολούδη.

Στη συνέχεια το γκρουπ διαλύεται και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. 0 Παντελής παραμένει στην ΜΒΙ και αφού απέχει απ' τη δισκογραφία για τρία χρόνια, αφήνει την Αθήνα και γυρίζει στη Χίο όπου δημιουργεί ένα χώρο μουσικής έκφρασης τη Μυροβόλο με σήμα τη Φαίδρα.. Εκεί ετοιμάζει και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και παράλληλα γράφει τραγούδια για άλλους ερμηνευτές (Πέτρο Γαϊτάνο, Βούλα Σαββίδη, Ελένη Κουβίδη, Νικόλα Μητσοβολέα) και συνεργάζεται με στιχουργούς σαν τους Μάνο Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη που - όπως λέει κι ο ίδιος - του διαμορφώνουν το στυλ. Στη Χίο έχει την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί στον πρώτο δίσκο του με τον ξεχωριστό εκ Σχοινούσας βιολιστή Νίκο Οικονομίδη καθώς επίσης και τους μαθητές του στο Ομήρειο αδερφούς Πούπαλου απ' την Ποταμιά και τον Μιχάλη Βούκουνα απ' τα Νένητα. Συνεργάζεται με τον Γιώργο Μισετζή και τους Γιώργο Παρισίδη και Νίκο Σγούτα στη Μυροβόλο και το πρώτο καλοκαίρι φτιάχνουν μια δεύτερη Μυροβόλο στην Πάρο η οποία υφίσταται μέχρι και σήμερα.

Με ώριμο και καλό υλικό έρχεται στην Αθήνα και ηχογραφεί με την συνεργασία του Γιώργου Ανδρέου τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που λέγεται "Νύχτας κύματα" και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια "εισιτήριο στην τσέπη σου", "πόνος άπονος" και Καράβια Χιώτικα, σε στίχους δικούς του, Ηλία Κατσούλη, Μάνου Ελευθερίου και Μάρσης Τσοπανομίχαλου. To εξώφυλλό του δε κοσμείται από τα λαογραφικά χαρακτικά του Χιώτη χαράκτη Νίκου Γιαλούρη, που μέχρι και σήμερα επιμελείται τα λογότυπα του Παντελή.

Τον Γενάρη του 94 εγκαταλείπει τη Χίο για να υποστηρίξει το δίσκο του στην Αθήνα δουλεύοντας στο Ρόπτρο με τον Κώστα Μάντζιο, τον Κώστα Παυλίδη και την Αρετή Μπέλου. To ίδιο καλοκαίρι στην Πάρο συνεργάζεται με τον Ηρακλή Βαβάτσικα τη Μόρφω Τσαϊρέλη και τη γυναίκα του την Ελένη Αθανασιάδου, που ήταν πάντα παρούσα στις δουλειές της Πάρου και τα Χριστούγεννα του 1994 συνεργάζεται ξανά με τη Χαρούλα Αλεξίου στην πρώτη Νεφέλη στο θησείο.

Τότε κυκλοφορεί και τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο "Αστρανάμματα" (ο αγαπημένος του) που περιείχε τα τραγούδια "Κράτα για το τέλος" και "Τα Σμυρναίικα τραγούδια", που ξανατραγουδήθηκαν από τη Χαρούλα και το Γιώργο Νταλάρα αντίστοιχα. Στον δίσκο αυτό κάνει την πρώτη του απόπειρα να ενορχηστρώσει μόνος του τη δουλειά του έχοντας σαν μεγάλο του μυστικό όπλο τον ενθουσιασμό και τον γυαλιστερό - άφθαρτο ήχο των φίλων του μουσικών Σταμάτη Πούπαλου, Γιάννη Πλαγιαννάκου και Μιχάλη Βούκουνα και τις συμβουλές του καλόγουστου ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη, βοηθώντας τον να δημιουργήσει τον δικό του ήχο. Η προσχώρηση δύο τριών ακόμα ταλαντούχων μουσικών (Πάνος Δημητρακόπουλος, Χάρης Λαμπράκης και Σωκράτης Γανιάρης) στην καλή παρέα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ένας δίσκος αρχείου που πουλάει μέχρι και σήμερα. Οι στίχοι ήταν του Ηλία Κατσούλη, Λίτσας Μπεσκάκη, Λευτέρη Σταυρινουδάκη και ένα ποίημα του Χιώτη νεοέλληνα ποιητή Φώτη Αγγουλέ (1911-1964).

Η καλή παρέα έδρασε και τον επόμενο χρόνο. Η σεζόν 95-96 ήταν σταθμός για τον Παντελή, που μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, σε συνεργασία με τον Φώντα Βουγά φτιάχνουν τα 13 Φεγγάρια, με επιτυχία που συνεχίστηκε και την επομένη χρονιά με την προσέλευση του Κώστα Μακεδόνα στη θέση του Γεράσιμου.

Ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν 97-98 και 98-99 στην Πανσέληνο στην Πλάκα μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Νίκη Ξυλούρη, Γεωργία Γρηγοριάδου την πρώτη και Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου τη δεύτερη σεζόν.

Τα Χριστούγεννα του 98 κυκλοφόρησε ο τρίτος κατά σειρά δίσκος του το "Ένα Κρυμμένο Αχ". Στον δίσκο αυτό συνεργάστηκε και με τον αξέχαστο στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο. Οι άλλοι στίχοι ήταν όπως πάντα του Ηλία Κατσούλη της Λίτσας Μπεσκάκη και του Βαγγέλη Βελώνια, Παραγωγός σ' αυτή τη δουλειά ήταν ο Κώστας Κωτούλας.

Ήταν πια καιρός να βγει μόνος του συναυλίες και να κάνει δικό του πρόγραμμα. To καλοκαίρι του 1999, βγήκε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα έχοντας μαζί την Δέσποινα Ολυμπίου, και η επιτυχία αυτών των συναυλιών αποτυπώθηκε σε ένα διπλό δίσκο πού ήταν και ο τέταρτος προσωπικός του Παντελή θαλασσινού. 0 τίτλος του είναι παρμένος από δύο οριακά σημεία της Ελλάδος που έδωσε δυο απ' τις συναυλίες του. "Απ' τη Τήλο ως τη θράκη" ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ. σε ενορχήστρωση Πάρι Περυσινάκη. 0 δίσκος αυτός ξεπέρασε τα 25.000 αντίτυπα σε ένα μήνα απ' την κυκλοφορία του και εκτός από τα γνωστά του τραγούδια περιέχει και επανεκτελέσεις τραγουδιών που είχε δώσει σε άλλους ερμηνευτές. Τραγούδια άλλων συνθετών που πάντα θαύμαζε και ορισμένα παραδοσιακά. Συμμετείχε φιλικά και ο Γεράσιμος με δύο τραγούδια.

Φέτος εμφανίζεται στην τρίτη κατά σειρά Μυροβόλο πού έφτιαξε στο Σύνταγμα της Αθήνας με συνεργάτες τη Γεωργία Γρηγοριάδου και τον Πάνο Ρεντίφη. Ετοιμάζει καινούργιο δίσκο με λαϊκά τραγούδια που θα τραγουδήσει μαζί του και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και δύο τραγούδια για τον δίσκο του μεγάλου μας Βασίλη Σκουλά.

Έχει πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και δίσκους, και έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιώργο Σταυριανό, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μάριο Τόκα, Χρήστο Τσιαμούλη, κ.α. Έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Αρχ. θέατρο Φιλίππων με τις Χάρις ΑΛεξίου - Δήμητρα Γαλάνη, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο Σ.Ε.Φ., και σε πολλά γήπεδα, στάδια και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει κάνει μουσικές για θέατρο για διαφημίσεις στην τηλεόραση. μουσικά σήματα σταθμών, και τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες

 

 

 


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved