"Κώστας Τουρνάς"
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

Ο Κώστας Τουρνάς ανήκει σ' εκείνο το σπάνιο είδος καλλιτεχνών, που ποτέ δεν μένουν ικανοποιημένοι απ'την δουλειά τους. Η σοβαρότητα, είναι πάντα το κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Εφευρετικός,ουσιαστικός, ευθύς και πάντα ...νέος. Πολυσύνθετος και αεικίνητος,σεμνός και ορθολογιστής προχωρά εδώ και χρονιά με σιγουριά σ' έναν δρόμο που άνοιξε ο ίδιος. Συνθέτης στιχουργός και ερμηνευτής, πέτυχε, εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη τον Σεπτέμβρη του 49 ενώ το 59 έρχεται στην Αθήνα και αρχίζει μαθήματα κιθάρας. Στα 13 του κάνει το πρώτο του group που παίζει Λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Λίγο αργότερα σαν επαγγελματίας παίζει και τραγουδά σε διαφορά Club της Αθήνας.

1969 έως την Άνοιξη του 71 κάνει τη στρατιωτική του θητεία όπου πριν ακόμα απολυθεί έχει ήδη ξεκινήσει πρόβες με τους POLL. Μαζί με τους Robert Williams, Σταύρο Λογαρίδη και Κώστα Παπαιωάννου κάνουν πολύ μεγάλη επιτυχία, από τις μεγαλύτερες που γνώρισε ποτέ μουσικό group στην Ελλάδα. Οι POLL μετά τα "Ανθρωπε αγάπα" "Ήλιε μου" "Aετοί" "H Γενιά μας" και άλλα διαλύονται δίνοντας τη σκυτάλη στην δισκογραφία του Κώστα.

Έτσι μια άλλη πορεία, ατομική αυτή τη φορά, αρχίζει με τα "Απέραντα Χωράφια", "Αστρόνειρα", "Κυρίες & Κύριοι", "Λευκά Φτερά", "Επι Γης Ειρήνη", "Στο Σινεμά", "Τρωικός Πόλεμος", "Αγαπημένη", "Η Πρόβα", "Τώρα", "Λίγη Αμαρτία", "Υπερβολές", "Τώρα Τώρα", "Κλισέ", "Παιχνίδι", "Αλητείες", "Κάτω απ' την Ακρόπολη" για να φτάσουμε στα εκπληκτικά "Ντουέτα" με συμμετοχή 12 "κλασικών" τραγουδιστών.

Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, με "χρυσό" κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, τηλεοπτικές και παραγωγικές δραστηριότητες, αυτό που μοιάζει να τον συγκινεί περισσότερο απ' όλα είναι το καλό τραγούδι. Δεκαδες τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια του. Ένας μουσικός φιλόσοφος που χάρισε πάνω από 600 τραγούδια σε 2-3 γενιές, γαλουχόντας και προσφέροντας πλούτο και ανανέωση στο Ελληνικό τραγούδι, σαν να ξεκίνησε μόλις χθες.

 

 

 


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved