ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Μετά το τέλος των μαθητικών χρόνων πηγαίνει στην Αθήνα για μουσικές σπουδές.

· 1982: Κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο 'Η μπαλλάντα του ταξιδιώτη'.
· 1984: Α' βραβείο θεατρικής μουσικής στο διαγωνισμό θεάτρου Ιθάκης.
· 1984: Β' βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
· 1985: Δεύτερος δίσκος σε συνεργασία με τη Σοφία Βόσσου με τίτλο 'Καλή ακρόαση'.
· 1987: 'Τρίτο μάτι', η τρίτη, κατά σειρά, δισκογραφική δουλειά του Διονύση Τσακνή.
· 1989: 'Φταίνε τα τραγούδια'. Ο τέταρτος δίσκος του συνθέτη και ερμηνευτή για τηδεκαετία του '80.
· 1990: Το Νοέμβρη κυκλοφορεί ένας νέος δίσκος με τίτλο 'Φώτα παρακαλώ'. Μια ενότητα τραγουδιών από τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες και παραστάσεις στο θέατρο (από την εξάχρονη συνεργασία με το Γιάννη Διαμαντόπουλο).
· 1991: Έκτος δίσκος ο 'Αλήτης καιρός'. Συμμετέχουν φιλικά ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
· 1992: Κυκλοφορεί ο 'Μπαλαμός' με ερμηνευτή το Γιώργο Κατσάρη.
· 1993: 'Ή ταν ή επί τας'. Το προσωπικό ύφος, πλέον, του συνθέτη και στιχουργού ταυτόχρονα, είναι ευδιάκριτο. Στο δίσκο συμμετέχει και ο Λάκης Λαζόπουλος με το τραγούδι 'Φορέας'.
· 1994: Κυκλοφορεί το 'Φάντασμα από το παρελθόν' η ένατη κατά σειρά δισκογραφική δουλειά του Διονύση Τσακνή, σημαντική στιγμή στην καριέρα του.
· Την ίδια χρονιά (1994) κυκλοφορεί ένας δίσκος από ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο 'Η νύχτα θα το πει'.
· 1995: 'Το Τελευταίο Αντίο'. Αφορμή για τη σύνθεση και το δίσκο που κυκλοφόρησε στάθηκε η μεταφορά του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού 'Το τελευταίο αντίο' στην τηλεόραση. Ο δίσκος περιλαμβάνει πέντε τραγούδια και επτά ορχηστρικά θέματα. Συνεργάστηκαν: Μάνος Ελευθερίου, Βασίλης Βασιλικός και Διονύσης Τσακνής στους στίχους, τραγούδησαν: Γιώργος Νταλάρας, Αναστασία Μουτσάτσου και τα παιδιά του Οδυσσέα.
· 1996: Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Διονύση Τσακνή με τίτλο 'Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι'. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Στίχοι: Δ. Τσακνής, Μαριανίνα Κριεζή, Μάνος Ελευθερίου, Μαρίνα Λαχανά.

Εκτός από τις δώδεκα συνολικά δισκογραφικές δουλειές, η συνθετική δραστηριότητα του Διονύση Τσακνή εντοπίζεται και στις μουσικές που έγραψε σε όλο αυτό το διάστημα της καριέρας του για δεκάδες κινηματιγραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικά έργα. Επίσης, το 1996 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο 'Υπό προθεσμίαν', η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Διονύση Τσακνή.

Ιανουάριος 1999: 'Χωρικά Ύδατα'. Η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Διονύσης Τσακνής για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1. Τους στίχους υπογράφει ο Μάνος Ελευθερίου, τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Μαϊος 1999: 'Με την πλάτη στον τοίχο' ο Διονύσης Τσακνής, δηλαδή με έναν καινούριο προσωπικό δίσκο. Δέκα νέα τραγούδια με τα λόγια και τις μουσικές του Διονύση. Συμμετέχουν: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κατσιμίχας, Ορφέας Περίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Μαρίνα Σκιαδαρέση. Σε ένα τραγούδι ο Διονύσης μελοποίησε στίχους του Μίκη Θεοδωράκη. Στον ίδιο δίσκο συναντιέται με τον Πασχάλη Τερζή.

 

 

 


©2000 www.musiccorner.gr
All rights reserved