ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2007
Music Corner
Επιμέλεια: Χριστιάννα Παντελάτου

Γεννήθηκε στη Νάουσα. Τα πρώτα της βήματα στη μουσική έγιναν σχεδόν ερασιτεχνικά σε μία εμφάνιση με τον αδερφό της.

Το 1985 τη βρίσκει στη Θεσσαλονίκη να παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού ενώ τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει για πρώτη φορά επαγγελματικά στην "Όμορφη Νύχτα".
Το 1986 συναντά το Γιώργο Ζήκα ο οποίος της προτείνει να ερμηνεύσει τα τραγούδια του στο δίσκο "Σώπα Κι Άκουσε" όπου συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας.
Το χειμώνα του 1987 ο Μάνος Χατζιδάκις την καλεί να εμφανιστεί στο Σείριο για να ερμηνεύσει τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη. Την ίδια περίοδο συμμετέχει στη μεγάλη περιοδεία που κάνει ο Γιώργος Νταλάρας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Χειμώνας του 1989: τραγουδάει με την "Οπισθοδρομική Κομπανία" στο "Μετρό" και το καλοκαίρι στις συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη και του Γιώργου Νταλάρα.
1989-1990: "Κορίτσι Και Γυναίκα", η πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου. Σε τρία τραγούδια στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης και την παραγωγή επιμελήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης.
1993: "Μισό Φεγγάρι": παλιά ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, σε ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου.
1994: "Καθρέφτες". Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει τραγούδια σε μουσική και στίχους του Κώστα Καλδάρα.
Χειμώνας '94 και '95: η Δήμητρα Γαλάνη την προσκαλεί στο ιστορικό "Χάραμα" του Βασίλη Τσιτσάνη μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Το 1995 εμφανίζεται στα "Εννέα Όγδοα" σε μία σειρά ειδικών παραστάσεων με κορυφαίους Ελληνες σολίστες και το 1996 περιοδεύει με το Γιώργο Ανδρέου σε όλη την Ελλάδα.
Δεκέμβριος 1996: "Αρζεντίνα": προσωπικό album με 14 τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.
Ιούνιος 1998: κυκλοφορεί το album "Στην Εποχή Του Ονείρου" με τα τραγούδια από τις εμφανίσεις της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην Ιερά Οδό το χειμώνα '97-'98. Στο album συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδώντας ντουέτο με την Ελένη ένα παλιότερο τραγούδι και γράφοντας ένα καινούριο για τη φωνή της. Το album γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέσα σε λίγους μήνες έγινε πλατινένιο.
Νοέμβριος 1999: "Αλλάζει Κάθε Που Βραδιάζει". Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει τραγούδια των Γιώργου Ανδρέου, Μάνου Ξυδούς, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Γρηγόρη Κλιούμη (Υπόγεια Ρεύματα), Κώστα Λειβαδά, Δημήτρη Υφαντή. Η Ελένη με το album αυτό αλλάζει εικόνα, ήχο, ρυθμούς και κάνει μια νέα μουσική πρόταση.
Η νέα μουσική πρόταση συνεχίζεται με τις συναυλίες-παραστάσεις που δίνει την ίδια χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και οι συναυλίες της σε όλη την Ελλάδα με το Δημήτρη Μπάση, τους Mode Plagal, τον Κώστα Λειβαδά και τον Δημήτρη Υφαντή.

Το χειμώνα του 2000 τραγουδάει με το Γιάννη Κότσιρα στο "Φως". Ταυτόχρονα κυκλοφορεί το EP "Γλυκός Πειρασμός" με το τραγούδι από την τηλεοπτική σειρά του Mega "Και Πάλι Φίλοι" σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Το EP συμπληρώνουν τρία σπουδαία τραγούδια των Διονύση Σαββόπουλου, Γιώργου Ζήκα και Παναγιώτη Τούντα σε ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου.
Τον Οκτώβριο του 2001 συμμετέχει με ένα τραγούδι "Τι Να Κάνω Πες Μου" στο soundtrack της ταινίας των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου "Το Κλάμα Βγήκε Απ'τον Παράδεισο".

Το χειμώνα του 2001 εμφανίζεται μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και το Γιώργο Ανδρέου στη μουσική σκηνή Μετρό. Το πρόγραμμα είναι κατά γενική ομολογία από τα καλύτερα της χρoνιάς και οι παραστάσεις τους συνεχίστηκαν με την ίδια επιτυχία και στη Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι του 2002 κυκλοφορεί το EP "Πέντε Τραγούδια Για Ενα Καλοκαίρι", "Χίλιες Σιωπές", "Δεν Το Αξίζεις", "Δε Μας Συγχωρώ", "Δείξε Μου Ποιος Μ'Αγαπάει", "Στα Σύννεφα". Νότες και οι στίχοι που υπογράφουν οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Ανδρέου και Κώστας Λειβαδάς.
Το χειμώνα του 2002 εμφανίζεται μαζί με το Μανώλη Λιδάκη στη Σφεντόνα. Και αυτές οι παραστάσεις συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία και στη Θεσ/νίκη.

Το Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφορεί το "Χρώμα", ένα διπλό CD (συνοδεύεται και από bonus DVD) που παρουσιάζει μια σειρά από ξεχωριστά καινούργια τραγούδια σημαντικών δημιουργών αλλά και σημαντικές ηχογραφήσεις σε κλασικά τραγούδια από ζωντανές εμφανίσεις της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Συνολικά τριάντα τραγούδια, τριάντα ιδιαίτερες συναντήσεις με σπουδαίους "μάστορες" της μουσικής. Μετέχουν δημιουργικά οι: Νίκος Ξυδάκης, Θοδωρής Γκόνης, Γιώργος Ρωμανός, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Διονύσης Καρατζάς, Οδυσσέας Ιωάννου, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Μωρα'ί'της, Κώστας Φασουλάς, Ηρακλής Βαβάτσικας, Νίκος Ντρέλας, Νίκος Ιωακειμίδης, Γρηγόρης Μυλωνάς. Ακόμη, φιλοξενούνται οι: Νίκος Γκάτσος, Μίλτος Σαχτούρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος, Ακης Πάνου, Μυρτιώτισσα.

MC Team ID