ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Τελευταία ενημέρωση: Μάιος 2003
Music Corner

Η Καλλιόπη Βέττα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Από τα γυμνασιακά της χρόνια άρχισε να τραγουδάει με το συγκρότημα «Κονάκι» του αδερφού της - μουσικού και συνθέτη - Βαγγέλη Βέττα. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία της Μόσχας, όπου κατά τη διάρκεια των σπουδών της τραγουδούσε στο ελληνικό συγκρότημα «Ερμής».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα λυρικού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων με πολλές συναυλίες σε όλη τη χώρα και συμμετείχε στο δίσκο του «Χαρματούσα» με δύο τραγούδια, το «Ρόδι» και την «Ισμήνη». Ταυτόχρονα εργάστηκε ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε σχολείο.

Το 1995 αρχίζει η συνεργασία της με το συνθέτη και ενορχηστρωτή Γιάννη Κ. Ιωάννου. Βάζουν μπρος το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, το οποίο κυκλοφορεί το Μάιο του1997 με τίτλο «Στη Χώρα των Ασμάτων» από τη Virgin Records Grrece. Στο μεταξύ, συμμετέχει στους δίσκους:

• «Πολιτεία Δ» του Μίκη Θεοδωράκη
• «Στην Πολιορκία Πέφτει Πάντα η Τροία» του Γιώργου Σταυριανού
• «Πέσμου Ενα Ψέμα να Αποκοιμηθώ» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τους οποίους ενορχήστρωσε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου.

Συμμετείχε σε συναυλίες με τους: Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», Μάριο Φραγκούλη, Νότη Μαυρουδή, Μανώλη Μητσιά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αρλέτα, Βασίλη Λέκκα, Σωτηρία Λεονάρδου, Μελίνα Κανά, Βασίλη Σαλέα κ.ά. Επίσης, έχει κάνει αρκετές προσωπικές συναυλίες με μεγάλη επιτυχία.

Το πρώτο άλμπουμ της «Στη Χώρα των Ασμάτων» έχει πάρει μόνο καλές κριτικές! Από αυτό ξεχώρισαν τα τραγούδια:
• «Στο Λιβυκό» των Γιάννη Κ. Ιωάννου - Γιώργου Μπακλαβά, το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Τα Μυστικά του Απόλυτου Γαλάζιου», του σκηνοθέτη Πάνου Κέκα.
• "Vals" του Γιάννη Κ. Ιωάννου, το οποίο έγινε μουσική τίτλων στη σειρά μουσικών αφιερωμάτων της NET και ΕΤ1, «Η ¶λλη Μεριά του Φεγγαριού» του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1. Συμπεριλήφθηκε επίσης και σε αρκετές συλλογές διεθνώς.

Ο Γιώργος Νταλάρας άκουσε το δίσκο και κάλεσε τη Καλλιόπη Βέττα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα 1997-1998 της «Ιεράς Οδού», μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μάριο Φραγκούλη. Το Νοέμβριο του 1997 τον συνοδεύει σε δύο συναυλίες του στο Τελ-Αβίβ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ (οι συναυλίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν σε CD).

Το δεύτερο άλμπουμ της «ΣΤΟ ΦΩΣ», κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1999 και περιέχει εκτός των άλλων, την παγκόσμια επιτυχία που της εμπιστεύτηκε η Lorenna Mc Kennit:
• «MARAKESH NIGHT MARKET» με τον τίτλο «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΚΕΣ»
• «ΙΑΝΟΣ» του Γιάννη Κ. Ιωάννου, που έγινε σήμα στην ελληνική καμπάνια της WWF στο Mega Channel.

Το καλοκαίρι του 1999 έκανε επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου στο πιάνο και συνθεσάιζερ, με τίτλο «Ρεσιτάλ στο Φως» που κορυφώθηκε με την ιδιαιτέρως πετυχημένη συναυλία τους στη «Σφεντόνα» στις 23 Νοεμβρίου 1999.

Στις 14 Οκτωβρίου 1999, συνόδεψε τον Γιώργο Νταλάρα στον Καθεδρικό Ναό "Notre Dame Basilica" του Μόντρεαλ, όπου με την «Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ» υπό την δ/νση του «Σαρλ Ντιντουά» ερμήνευσε σαν σολίστ τα τραγούδια από το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον χειμώνα του 1999 εκτός των προσωπικών της εμφανίσεων, συμμετείχε στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», μαζί με τον Βασίλη Λέκκα, την Σωτηρία Λεονάρδου και τον Κώστα Θωμαΐδη.

Τραγούδια της όπως το "Vals" του Γιάννη Κ. Ιωάννου έχει περιληφθεί στις διεθνείς συλλογές "Essential Moods", "Harmonia", "Soundscapes". Επίσης το «Κονσέρτο για μία Φωνή» έχει περιληφθεί στη συλλογή "Excursions" και οι «Μεταξοσκώληκες» στην συλλογή "Arabian Nights - Party 2000".

To 2000 κυκλοφορεί το CD single «Κονσέρτο για μία Φωνή» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικά από τα κομμάτια που περιλαμβάνει είναι:
• «Κονσέρτο για μία Φωνή» σε διασκευή του Γιάννη Κ. Ιωάννου
• «Η Ζωή Είναι Ωραία», που της εμπιστεύτηκε ο Nicola Piovanni

Παράλληλα τραγούδησε σε περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης με τη σύνθεση έργων του F.G Lorca - «Το Τραγούδι του Έρωτα» από τη Νανά Νικολάου.

Στις 4 Οκτωβρίου 2000 τραγούδησε επίσης σε συναυλίες προσωπικές με τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, και άλλες με τον Βασίλη Σαλέα και το Κουαρτέτο Εγχόρδων L' Anima, όπως αυτή στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής - Θεσσαλονίκης.
Τον Οκτώβριο του 2000, τραγουδά ξανά δίπλα στο Μάριο Φραγκούλη, σε φιλανθρωπική συναυλία στο Palais des Sports στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ιούνιος 2001: Η Καλλιόπη Βέττα κυκλοφορεί το καινούριο της άλμπουμ με τίτλο «Καλειδοσκόπιο» με διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων τραγουδιών από τον μουσικοσυνθέτη και συνεργάτη της Καλλιόπης Γιάννη Κ. Ιωάννου. Σε αυτό το άλμπουμ περιέχονται τραγούδια όπως: Ο Pastor (Madradeus), Μέρες Αδέσποτες (Χρήστος Θηβαίος), Dust In the Wind (Don Kirshner), Ο Παλιάτσος και ο Ληστής (Β. Dylan-Δ. Σαββόπουλος), Όμορφη Πόλη (Μ. Θεοδωράκης), Δεν Μπορώ (Ν. Ζουδιάρης), Όταν (Ν. Πετρίδης, Φ. Νικολάου) καθώς και τα ήδη γνωστά από το cd single που είχε κυκλοφορήσει «Η Ζωή Είναι Ωραία» και "Concert for One Voice". To άλμπουμ είναι ένα μουσικό κράμα, που πραγματικά αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στον ακροατή, που του αρέσουν οι μουσικές ακροβασίες και η ποικιλία.

Το 2001 ετοιμάζει και το πρώτο άλμπουμ της για το εξωτερικό μαζί με τον γάλλο παραγωγό Rhillipe Eidel και τον Γιάννη Κ. Ιωάννου.

Δεκέμβριος 2001: Η Καλλιόπη Βέττα συμμετέχει στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη.

Μάρτιος 2003: Η Καλλιόπη Βέττα κυκλοφορεί νέο album με τίτλο "Horizon". Αυτή η δισκογραφική δουλειά χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη πολλών μουσικών στοιχείων. Είναι ένα σταυροδρόμι μουσικών ακουσμάτων, ένα χωνευτήρι μελωδιών με συνεκτικό κρίκο την μαγευτική φωνή της Καλλιόπης Βέττα.
Ο γάλλος παραγωγός Philippe Eidel, γνωστός για τη μουσική των ταινιών The Mahabharata" του Peter Brook, "Home of the Brave" καθώς και για την υποψηφιότητα του για τα βραβεία "Victoire de la Musique" το 1998, εντυπωσιασμένος από την φωνή της Καλλιόπης ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει την παραγωγή σε αυτή τη νέα δουλειά σε συνεργασία με τον μόνιμο συνεργάτη και παραγωγό της Καλλιόπης, Γιάννη Κ. Ιωάννου. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα ελληνικά γιατί στην μητρική γλώσσα κάποιου μπορεί να αποδοθεί καλύτερα η αυθεντικότητα της ερμηνείας, όπως χαρακτηρίστηκα προσδιόρισε ο Philippe Eidel. Πρόκειται για ένα μουσικό σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση που συνενώνονται από την φωνή της Καλλιόπης Βέττα.

MC Team ID