ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2007
Music Corner
Επιμέλεια: Χριστιάννα Παντελάτου

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λευκωσία της Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 1979. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου (Royal College Of London) με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανωτάτων θεωρητικών μαθημάτων.
Ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα στην Κύπρο, μετρώντας σε μικρή ηλικία 3 πλατινένιους δίσκους, το "Σενάριο" 1995, το "Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη" 1996 και το "Επαφή" 1997, ενώ συμμετείχε και άλλες μουσικές παραγωγές.

Το Μάιο του 1998, εκπροσωπεί την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι "Γέννεσις". Εκεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για τις φωνητικές του ικανότητες και τη σκηνική του παρουσία.

Αμέσως μετά, συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον στιχουργό και ποιητή Μιχάλη Μπουρμπούλη δημιουργώντας τον Δεκέμβριο του 1998, το album "¶γγιγμα Ψυχής" (που περιέχει τη μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς). Ένα album που γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία και σύντομα γίνεται πλατινένιο. Από τη δισκογραφική αυτή δουλειά ξεχωρίζουν το "Αγγιγμα Ψυχής" και "Το Σώμα Που Ζητάς".

Το Μάρτιο του 2000, κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Παράξενη Γιορτή". Σημαντικοί συνθέτες και στιχουργοί συγκεντρώνονται για να δημιουργηθεί αυτό το album, από το οποίο γεννιούνται οι μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής. Το "Μόνο Στα Όνειρα" σε σύνθεση του Μιχάλη, μένει στο Νο1 του ραδιοφωνικού airplay για εβδομάδες, ενώ η "Παράξενη Γιορτή", το "Και Θα Χαθώ" και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Η "Παράξενη Γιορτή" αγγίζει τις πωλήσεις ενός διπλά πλατινένιου δίσκου και το μουσικό χάρισμα του Μιχάλη Χατζηγιάννη αρχίζει πλέον να διαφαίνεται καθαρά. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκινά να εμφανίζεται ζωντανά στο αθηναϊκό κοινό πραγματοποιώντας παραστάσεις που γίνονται sold out.

Έχοντας πλέον αποδείξει τόσο το ερμηνευτικό όσο και το συνθετικό του ταλέντο, ο Μιχάλης Χατζηγιάνννης, κυκλοφορεί την ¶νοιξη του 2001 το cd single "Δεν Έχω Χρόνο" σε μουσική που υπογράφει ο ίδιος και σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Το single αυτό σκαρφαλώνει ταχύτατα στις υψηλότερες θέσεις των charts και γίνεται πλατινένιο, συναντώντας την "Παράξενη Γιορτή" που θα μείνει εκεί για πολύ καιρό ακόμα.

Το 2001 είναι η χρονιά της πρώτης μεγάλης συναυλιακής συνεργασίας καθώς συναντιέται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Το καλοκαίρι τον βρίσκει στην πρώτη του περιοδεία μαζί με την Ελένη Πέτα, ενώ από το φθινόπωρο συμμετέχει μαζί τους και η Ηρώ δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα της σεζόν 2001-2002.

Την ¶νοιξη του 2002 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του album με τίτλο "Κρυφό Φιλί", με πωλήσεις που πλησιάζουν τις 120.000 (τριπλά πλατινένιο cd) στο οποίο η σύνθεση των περισσοτέρων τραγουδιών ανήκει στον ίδιο ενώ στίχους έγραψαν η Ελένη Ζιώγα, η Ελεάνα Βραχάλη, η Μαριανίνα Κριεζή, η Λίνα Νικολακοπούλου και άλλοι. Το album αυτό εμφανίζει τις επιτυχίες την μία μετά την άλλη και ξεκινώντας από το "Είσαι Εδώ", το οποίο εκτινάζεται στην ραδιοφωνική κορυφή ενώ ακολουθούν "Το Σ' Αγαπώ", το "Χωρίς Αναπνοή", η "Εκδρομή", "Ο Καπνός", το ομότιτλο "Κρυφό Φιλί", "Το Πάρτυ" και άλλα. Το album αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πολύπλευρο ταλέντο του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς-τραγουδιστές της εποχής μας.

Το καλοκαίρι του 2002 πραγματοποιεί με τεράστια επιτυχία την πρώτη του προσωπική καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα με 40 sold out συναυλίες, ενώ το χειμώνα συνεργάζεται για παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Το 2003, κυκλοφορεί το CD single "Μόνος Μου". Το "Αν Μου Τηλεφωνούσες" κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και παίζεται ασταμάτητα από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήταν το ελληνικό τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 2003! Την ίδια πορεία ακολουθεί και το ομότιτλο "Μόνος Μου" που γίνεται τόσο αγαπητό στο κοινό ώστε το single να ξεπεράσει τις πωλήσεις του τριπλά πλατινένιου.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ίσως περιοδεία που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με 70 sold out συναυλίες.

Το χειμώνα του 2003 - 2004 εμφανίστηκε στην Αθήνα (Vox) και στη Θεσσαλονίκη (στη μουσική σκηνή FIX) ως επικεφαλής ενός εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν η Δέσποινα Ολυμπίου - με την οποία συνεργάσθηκε και δισκογραφικά στο πλατινένιο single "Βάλε Μουσική" το οποίο περιλαμβάνει και το πιο επιτυχημένο ντουέτο της χρονιάς "Να 'σουν αλλιώς" - και η Αθηνά Ρούτση.

Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γράφει τη μουσική και τα τραγούδια για την κινηματογραφική ταινία του Λάκη Λαζόπουλου, "Ρ20". Το CD single που κυκλοφορεί δεν αργεί να γίνει χρυσό, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων…

Την 1η Απριλίου του 2004 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό album του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τίτλο "Ακατάλληλη σκηνή" το οποίο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνεται πλατινένιο. Από το album αυτό ξεχώρισε ήδη το "Για σένα", το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση του επίσημου ραδιοφωνικού chart από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας. Επίσης, τραγούδια όπως το "Ακατάλληλη σκηνή", "Που 'ναι η αγάπη", "Μη μ' ονειρευτείς" κ.α. άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αγαπητά στους ακροατές του ραδιοφώνου.

Στις 30 Απριλίου, ο Μιχάλης συμμετείχε στην μεγάλη τελετή Διεύρυνσης της Ευρώπης τραγουδώντας για την Κύπρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία και μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης!

Το καλοκαίρι του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία με συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή του στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Ο χειμώνας του 2004 - 2005 βρίσκει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ μαζί με τον Πασχάλη Τερζή στο πιο πετυχημένο πρόγραμμα της χρονιάς που ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Απριλίου και αμέσως μετά το Πάσχα μετακομίσε στην Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας φυσικά τεράστια επιτυχία!

Το καλοκαίρι του 2005 ο Μιχάλης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία 30 συναυλιών στην Ελλάδα, μια περιοδεία που ολοκληρώθηκε στο Θέατρο του Λυκαβηττού με δυο sold out συναυλίες, οι οποίες ηχογραφήθηκαν.

Τον Οκτώβριο του 2005, πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Αυστραλία
Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, ένα σχήμα που εύκολα χαρακτηρίστηκε "Σχήμα της χρονιάς"!

Τον Μάρτιο του 2006, ο Μιχάλης κυκλοφόρησε το πρώτο του Live CD, μια πολυτελή έκδοση η οποία περιελάμβανε ένα διπλό CD με όλες του τις μεγάλες επιτυχίες σε ζωντανή ηχογράφηση αλλά και τρία καινούργια τραγούδια - τα "Δεν Φεύγω", "Δεν Είμαι Εδώ Για Κανέναν" και "Μοιάζουμε" - που έγιναν αμέσως τεράστιες επιτυχίες. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα DVD διάρκειας δυόμιση ωρών με αποσπάσματα από τις συναυλίες του, backstage στιγμιότυπα και φωτογραφικό υλικό.

Τον Απρίλιο του 2006 Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Γιώργο Νταλάρα - μετά από δυο sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 - σε μια περιοδεία σε Αμερική και Καναδά. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τις πόλεις Ατλάντικ Σίτυ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μόντρεαλ και Τορόντο.

Τον Μαΐο του 2006, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στην "Πολιτεία" της Θεσσαλονίκης μαζί με την Νατάσα Θεοδωρίδου, με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής. Αφορμή για τη συνεργασία αυτή στάθηκε και η προηγούμενη δισκογραφική συνεργασία τους, μια και ο Μιχάλης υπογράφει τρία τραγούδια στο πρόσφατο δίσκο της Νατάσας, "Ως Εκεί Που Η Καρδιά Μπορεί Ν' Αντέξει".

Το καλοκαίρι του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποιεί μια ακόμα μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 50 sold out συναυλίες, ενώ παράλληλα, τον Αύγουστο του 2006, κυκλοφορεί το CD single "Όλα ή Τίποτα" το οποίο μέσα σε χρόνο ρεκόρ γίνεται διπλά πλατινένιο.

Τον Δεκέμβριο του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο "Φίλοι και Εχθροί". Το άλμπουμ μέσα σε δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του γίνεται 2πλα πλατινένιο και τραγούδια όπως "Να Είσαι Εκεί", "Τα Αισθήματα", "Φίλοι και Εχθροί" γίνονται αμέσως μεγάλες επιτυχίες στο ραδιόφωνο.

Διακρίσεις

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία του:

Βραβεία Αρίων 2002:
Καλύτερος pop δίσκος "Κρυφό Φιλί"
Καλύτερος pop τραγουδιστής
Καλύτερος έντεχνος τραγουδιστής

Βραβεία Αρίων 2003:
Καλύτερο έντεχνο τραγούδι "Αν μου τηλεφωνούσες"
Καλύτερο σύγχρονο - λαϊκό τραγούδι "Μόνος μου"
Καλύτερος Τραγουδιστής της Χρονιάς
Βραβείο πωλήσεων για το 3πλα πλατινένιο CD single "Μόνος μου"

Βραβεία Αρίων 2004:
Καλύτερος Δίσκος της χρονιάς: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερος Έντεχνος Τραγουδιστής
Καλύτερος Pop Τραγουδιστής
Καλύτερος pop Δίσκος: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερο pop τραγούδι: "Για σένα"

Βραβεία Αρίων 2005:
Καλύτερο Έντεχνο Τραγούδι: "Να Μείνεις Εδώ"

MC Team ID