Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗΣ
"Η μουσική είναι μια τέχνη στην οποία δεν υπάρχουν ταμπέλες..."

Ιδιαίτερα ρομαντικός με χαρακτηριστική χροιά και πολύ ταλέντο. Ο Βαγγέλης Κακουλάκης, είναι το πρόσωπο που παρουσιάζουμε αυτή την εβδομάδα. Φωνή από αυτές που θες να υπάρχουν και κομμάτια από αυτά που σου αρέσει να γράφονται. Μισεί τις ταμπέλες, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, γράφει την μουσική του και δεν διστάζει να πειραματιστεί στα μουσικά του ακούσματα. Αν θέλετε την γνώμη μου; Αξίζει να ακούσετε τα κομμάτια του. Τα υπόλοιπα ...τα αφήνω στις δισκογραφικές!

Πως μπήκαν στη ζωή σου οι σπουδές Βυζαντινής Μουσικής;

Η Βυζαντινή μουσική μπήκε στη ζωή μου όταν ακόμα πήγαινα 5η δημοτικού. Ήταν τότε που η μητέρα μου θέλησε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο μάλλον επηρεασμένη από το γονίδιο που κληρονόμησε από τη γιαγιά και τον παππού που έψελναν σε εκκλησίες! Έτσι λοιπόν και εγώ, όταν αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από τα Αγγλικά που έκανα εκείνη την εποχή, ακολούθησα την μητέρα μου. Όταν όμως η μητέρα μου σταμάτησε, εγώ συνέχισα με αποτέλεσμα να πάρω και το πτυχίο μου.

Επηρεάζει η μουσική παιδεία που έχεις λάβει μέσω των Βυζαντινών σπουδών σου, στις μουσικές που συνθέτεις τώρα;

Οι σπουδές μου με έχουν βοηθήσει πολύ στην γενικότερη παρουσία αλλά και στην εξέλιξη της φωνής μου. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτό και εξελίχθηκα τεχνικά και μουσικολογικά. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν νομίζω ότι έχουν επηρεάσει σημαντικά τις συνθέσεις με τις οποίες ασχολούμαι σήμερα.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις πολλές συμμετοχές σε μουσικές σκηνές. Πως τις βλέπεις σήμερα;

Η δικιά μου άποψη στο αν βοηθούν είναι πως όταν κάτι αξίζει να ακουστεί θα ανταμειφθεί σίγουρα με κάποιον τρόπο. Αυτό θα συμβεί είτε παίζεις Αθήνα είτε επαρχία. Οι αξίες φαίνονται. Πιστεύω πάντως πως οι μουσικές σκηνές, αν και βρεθήκαμε στο σημείο να φοβόμαστε λιγάκι από την κυριαρχία των μπουζουκιών, βρίσκονται σε φάση που ανθίζουν.

Βοηθάει καλύτερα να είσαι μέρος του προγράμματος κάποιου καταξιωμένου καλλιτέχνη;

Νομίζω πως σίγουρα βοηθάει περισσότερο η συνύπαρξη στην σκηνή με ένα ήδη επιτυχημένο πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο, ακούνε την μουσική μας άτομα που έχουν έρθει να δουν το βασικό πρόσωπο. Γενικότερα όμως νομίζω πως αυτά τα μέρη σε βοηθάνε πολύ, είτε είσαι αυτόνομος είτε συνεργάζεσαι με κάποιον επιτυχημένο καλλιτέχνη.

Αξίζει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ μουσικής σκηνής και πίστας ή δεν είσαι υπέρ της "ταμπέλας"; Αν σου ζητηθεί να συμμετέχεις σε πίστα, θα το κάνεις;

Σαφώς, η μουσική είναι μια τέχνη στην οποία δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπέλες. Αυτό που θέλω και εγώ και πιστεύω πολλοί καλλιτέχνες, είναι να παρουσιάσουμε τα κομμάτια που αγαπάμε μπροστά σε κοινό και να περάσουμε όμορφα. Δεν με ενδιαφέρει πάντως το μέρος που θα τραγουδάω. Από την άλλη νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να ταιριάξει με την δική μου νοοτροπία η διασκέδαση με τα γαρύφαλλα. Φυσικά δεν τα σνομπάρω απλά δεν έχω μεγαλώσει σε αυτές τις συνθήκες.

Αφετηρία σου, μια σχολική μπάντα. Τι χρειάζονται όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τις μουσικές μπάντες για να μην παρατήσουν την μουσική;

Η αγάπη είναι το πιο βασικό συστατικό. Νομίζω πως όλοι όταν ξεκινάμε μουσικά μέσα από αυτά τα σχολικά συγκροτήματα είμαστε κάπως πιο αυθεντικοί γιατί δεν κάνουμε τίποτα με στόχο τα χρήματα. Έχω παρατηρήσει πως όλοι κάπως έτσι ξεκινάνε, όπως εγώ με τις "Ρωγμές" που είναι μια μπάντα. Άλλοι ξεκινούν μέσα από χορωδίες. Είναι στιγμές αγνές που τίποτα δεν γίνεται εξαναγκαστικά. Δεν ξέρω αν χρειάζονται κάτι για να διατηρηθούν αλλά είμαι υπέρ της άποψης πως όταν κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με μια τέχνη όπως η μουσική καλό θα ήταν να μην τα παρατάει εντελώς.

Τι είναι αυτό που νιώθεις πως έχεις λάβει μέσα από τη συνεργασία του με τον Κώστα Τουρνά;

Έχω λάβει πάρα πολλά από τον κ. Τουρνά. Με βοήθησε πρώτα απ' όλα σαν άνθρωπος γιατί δεν ήταν από εκείνους που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Ήταν πολύ φιλικός με όλους τους συνεργάτες του και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι από μόνος του έδινε χρόνο από τη δική του ώρα για να τραγουδήσουμε εμείς, οι νέοι. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχει βοηθήσει. Γενικά πάντως πιστεύω πως η συνεργασία μαζί του δεν είναι απλά ένα καλό εφόδιο για το βιογραφικό αλλά σε κάνει να νιώσεις πως κυλάνε τα πράγματα μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον που κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός.

Θα δεχόσουν να μπεις σε "καλούπια" που θα σου επέβαλλε η εκάστοτε δισκογραφική εταιρεία;

Κοίταξε να δεις, πλέον δεν υπάρχουν στεγανά. Η δισκογραφία αυτή την περίοδο, λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Δηλαδή είμαστε στο σημείο που ο καθένας κάνει ένα δικό του project αυτόνομα και έπειτα απευθύνεται σε μια εταιρεία που του προτείνει κάτι παραπάνω αλλά δεν του επιβάλλει. Το project που εγώ έχω στο μυαλό μου είναι να γράφω και να ερμηνεύω τα κομμάτια μου. Δεν έχω πολλές παραπάνω απαιτήσεις.

Θα συμβιβαζόσουν άμα σου έλεγαν να τραγουδήσεις κομμάτια άλλου και όχι τα δικά σου;

Εγώ θα ήθελα να προωθήσω κάποια κομμάτια μου που ήδη στα μαγαζιά που εμφανίζομαι ο κόσμος τα σιγοτραγουδάει μαζί μου. Έχω μια αδυναμία στο να μοιράζομαι με το κοινό τα συναισθήματα μου μέσα από ένα κομμάτι που έχω γράψει. Από εκεί και πέρα, φυσικά δεν θα έλεγα όχι στο να υπάρχουν κομμάτια άλλου. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι όμορφα τραγούδια.

Το Internet πώς το βλέπεις σε σχέση με τη μουσική;

Για εμένα το Internet είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Είναι μια ελευθερία έκφρασης γιατί επιλέγεις εσύ αυτό που θέλεις να ακούσεις. Μπορεί να βρεις από την πιο άσχημη κατά την δική σου κρίση μελωδία ως και την πιο όμορφη που έχεις ακούσει ποτέ σου. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές συγκριτικά με την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο που σου προσφέρουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Ποιες είναι οι νέες προτάσεις που έχεις να κάνεις στα δισκογραφικά δρώμενα;

Δεν ξέρω αν είμαι εγώ αρμόδιος να το κρίνω αυτό καθώς θα προτιμούσα να μου το πουν οι άλλοι. Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω σε ποιους θα αρέσει και σε ποιους το αντίθετο. Εκείνο όμως που εγώ θέλω να προσφέρω είναι αυτό που θέλουν και οι περισσότεροι στη θέση μου. Να ακουστεί η φωνή μου και να γίνει αρεστή σε όσα περισσότερα άτομα γίνονται, που θα νιώσουν την μουσική μου και θα δεθούν με το στίχο μου.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;

Είναι ποικίλες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον εαυτό μου να πηγαίνει εκδρομή στο δημοτικό και να φοράω το μπλουζάκι με τον Curt Cobain! Ήταν μια αστεία στιγμή καθώς μου είχε ζητήσει και μια συμμαθήτρια μου να της το πουλήσω αλλά δεν ήθελα με τίποτα να το κάνω! Αλλά πέρα από το συγκεκριμένο συγκρότημα, νομίζω πως επηρεάστηκα, όπως και οι περισσότεροι της ηλικίας μου, με βασικά ακούσματα τους: Πυξ - Λαξ, τους Κατσιμιχαίους και άλλους. Από την άλλη όμως την τελευταία περίοδο ακούω πιο πολύ ξένη μουσική. Από Oasis, Sting, μέχρι Bobby Mc Ferrin που μελετάω πάρα πολύ τελευταία.

Ποιος είναι ο τελευταίος δίσκος που αγόρασες;

Αυτός που θέλω να αγοράσω είναι ο Live δίσκος του Μπάμπη Στόκα που ηχογραφήθηκε στο Zoom. Είναι πάντως πάρα πολλά αυτά που θέλω να μαζέψω και έχω διάθεση να ανακαλύπτω νέες μουσικές. Όπως για παράδειγμα κάτι ethnic ή κάτι ινδιάνικα που βρίσκω στο Μοναστηράκι.

Σε επηρεάζουν αυτά τα κομμάτια όταν γράφεις, σε βαθμό που πιθανότατα κάποιο κομμάτι σου να θυμίζει κάτι άλλο;

Ναι, συμβαίνει αλλά σίγουρα όχι συνειδητά. Προσέχω πάρα πολύ πριν μπω στο studio αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, το παρουσιάζω σε 5- 10 φίλους που τους έχω εμπιστοσύνη και η γνώμη τους μετράει πολύ για μένα και τους ρωτάω αν θυμίζει κάτι άλλο. Είναι στόχος μου αυτός, το να μην γίνεται κάποιο "copy - paste". Μπορεί όμως σε κάποιο σημείο η μελωδία να ταιριάξει άθελα μου. Τότε είναι που προσπαθώ να το αλλάξω, να συμβουλεύομαι και μετά να καταλήξω στο studio.

Που θα έλεγες ευχαριστώ;

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Κίτρινα Ποδήλατα, στον Γιώργο και στον Αλέξανδρο που με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό που προσπαθώ να κάνω. Επίσης στον άλλο μου ενορχηστρωτή, τον Δημήτρη Τσοπανέλη για τις ενορχηστρώσεις του και τις ιδέες του. Επιπλέον ο Κώστας Τουρνάς και ο Μπάμπης Στόκας που με τον τρόπο τους μου έδωσαν ένα βήμα να ακουστεί η μουσική μου σε ευρύτερο κοινό. Μέσα από όλα αυτό, πήρα ευτυχώς καλά σχόλια. Λέω ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους όχι από υποχρέωση, αλλά από ανάγκη.

Εμφανίζεσαι κάπου αυτή την περίοδο;

Ναι, εμφανίζομαι σχεδόν κάθε μέρα. Τις Παρασκευές παίζω σε ένα μαγαζί που ονομάζεται Cheers στο Μαρούσι όπου βρίσκομαι με ένα πρόγραμμα που αγαπώ ιδιαιτέρως καθώς με τα παιδιά που παίζουμε, είμαστε φίλοι από το λύκειο. Στα τύμπανα είναι ο Αλέξης Αντωνόπουλος και στα πλήκτρα ο Αποστόλης ο Αρμάγος. Το άλλο μαγαζί που εμφανίζομαι ονομάζεται Tea and Sympathy και πλέον έχει γίνει στέκι και μας έχει τιμήσει πολύς κόσμος κατά περιόδους, είναι στο Πικέρμι. Με αυτό το μέρος έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο και ευαισθησία καθώς είμαστε εκεί 3η - 4η σεζόν. Από την άλλη, από 3 Νοέμβρη, θα βρίσκομαι σε ένα μαγαζί στη Ζάκυνθο που λέγεται Στοές κάθε Δευτέρα και Τρίτη, είναι ένας τρόπος να δοκιμάσω τις αντοχές μου. Σίγουρα όμως, είμαστε σε μια φάση αναδιοργάνωσης γιατί δεν έχουν αρχίσει ακόμα όλες οι μουσικές σκηνές.

Πιστεύεις ότι γενικότερα το rock είναι μια μόδα που ξανάρχεται;

Δεν ξέρω αν είναι το rock ή το pop ή οποιαδήποτε άλλη ταμπέλα αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια τάση εξευγενισμού των μπουζουκιών. Δηλαδή είναι πολλά προγράμματα πίστας που χαρακτηρίζονται ως rock ή ακόμα και εναλλακτικά. Δεν θα μπορούσα να πω πως οι ροκ σκηνές είναι σε καλύτερη μοίρα από τις πίστες που υπάρχουν, αλλά νομίζω ότι διανύουν μια πολύ καλή περίοδο καθώς τα μπουζούκια δεν είναι πια στην ακμή τους.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Να 'σαι καλά, εγώ σ' ευχαριστώ!

------------------------------------------------

Δείτε περισσότερα για τον Βαγγέλη Κακουλάκη:
www.myspace.com/vaggeliskakoulakis

-------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...