στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2007

Αλκυονίδες μέρες και στη δισκογραφία... Με ήλιο χειμωνιάτικο... Με τον ήλιο του Γενάρη...

"Αλκυονίδα μέρα" ήταν ο τίτλος ενός δίσκου της Βούλας Σαββίδη, μιας εξαιρετικής ερμηνεύτριας μ' ένα σπάνιο ηχόχρωμα φωνής, που κυκλοφόρησε το 1996. Το ομότιτλο τραγούδι έγραψε ο Γιάννης Τσατσόπουλος:

Αλκυονίδα μέρα και Κυριακή μπρατσέρα
που 'ρχεται στολισμένη και δώρα φορτωμένη,
αδειάζει τα μπαούλα, καρδιά και σημαιούλα
ψωμάκι για τους γλάρους και φλερτ για τους φαντάρους...

Η "Αλκυονίδα μέρα" αποτελεί την τελευταία, μέχρι στιγμής, δισκογραφική παρουσία της Βούλας Σαββίδη, μετά τα "Καινούργια ρούχα" του 1994 και "Το φίλημα του χρόνου" του '92. Για να μην αναφερθούμε στα "Πέριξ" (1974), το δίσκο της με το Μάνο Χατζιδάκι, που η Βούλα Σαββίδη έφερε ως μοναδική δισκογραφική της αποσκευή για δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια!

"Ο ήλιος του Γενάρη" έγινε τραγούδι, αλλά και τίτλος δίσκου για τον Μανώλη Λιδάκη.

Στα μέρη που μεγάλωσα
ο Ήλιος του Γενάρη
έφερε στ' αγγελούδι μου
φωτιά και μαξιλάρι.
Ζέστανε τα δυο χέρια του
τίναξε τα φτερά...

Τη μουσική "Στα μέρη που μεγάλωσα" έγραψε ο Ορφέας Περίδης, τους στίχους ο Θοδωρής Γκόνης και ο "Ο ήλιος του Γενάρη" - ένας δίσκος με τραγούδια διαφόρων δημιουργών - κυκλοφόρησε το 1998. Είχε προηγηθεί, σαν ένα είδος προπομπού, το τραγούδι "Άστρα μη με μαλώνετε".

Αναφορά στον ήλιο του Γενάρη γίνεται και από τη Λίνα Νικολακοπούλου στο τραγούδι του Γιάννη Σπάθα "Αφρός":

Ο ήλιος του Γενάρη
κρυστάλλινο γαζί
ακόμα μια φορά
δυο άνθρωποι μαζί...

Γράφτηκε για τη θεατρική παράσταση "Νεάπολις" και "πέρασε" στη δισκογραφία το Σεπτέμβριο του 2002 με τον Πάνο Κατσιμίχα στο cd "Οπωσδήποτε παράθυρο" των Νίκου Αντύπα, Γιάννη Σπάθα και Λίνας Νικολακοπούλου.

Ήλιος χειμωνιάτικος
διώχνει τη βροχή
φεύγουν τα χιλιόμετρα
φεύγουν κι οι τροχοί.
Κρίμα που δε μπόρεσα
να 'ρθω πιο νωρίς
σύννεφα στα σύνορα
κι ο καιρός βαρύς...

"Χειμωνιάτικος ήλιος", λοιπόν... Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου για τη φωνή του Μανώλη Μητσιά. Ο "Χειμωνιάτικος ήλιος"... ανέτειλε το Δεκέμβριο του 1986 και αποτέλεσε τη δεύτερη και αναθεωρημένη από το Χατζιδάκι - δεν του άρεσε η ενορχήστρωση και ο τρόπος ερμηνείας - δισκογραφική έκδοση του συγκεκριμένου κύκλου τραγουδιών. Έτσι, για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα στα χρονικά της ελληνικής δισκογραφικής παραγωγής ένας δίσκος κυκλοφόρησε, αποσύρθηκε, ηχογραφήθηκε από την αρχή και ξανακυκλοφόρησε!

"Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί" στον τρίτο δίσκο των Πυξ Λαξ. Κυκλοφόρησε το 1993, μετά το "Τι άλλο να πεις πιο απλά" του '90 και τους "Ζόρικους Καιρούς" του '91 και έδωσε μια δυνατή ώθηση στην επαφή του συγκροτήματος με το κοινό. Ήταν εδώ τα πρώτα σουξέ των Πυξ Λαξ ("Γιατί", "Χάθηκες αλήτισσα"), ήταν και ο Βασίλης Καρράς στο "Άστη να λέει"...

Υπάρχουν και οι "Αλκυονίδες Μέρες" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Σ' ένα live άλμπουμ του 2005 μ' αυτό τον τίτλο και με αποσπάσματα συναυλιών του "από τη Νυρεμβέργη στην παλιά Λευκωσία". Το τραγούδι των "Αλκυονίδων", που ηχογράφησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έγραψε η Ελισάβετ Καρατσόλη σε στίχους του Γιάννη Μαύρου:

...με της αγάπης τα πουλιά
μαλαματένιες βέρες
έφερες φως μου ξαστεριά
αλκυονίδες μέρες...

Υπάρχουν και οι "Halcyon Days" του Μιχάλη Δέλτα. Κυκλοφόρησαν το 2001 και περιλαμβάνουν 14 ορχηστρικά κομμάτια του πρώην μέλους των "Στέρεο Νόβα", βασισμένα σε ηλεκτρονικούς ήχους και σε ρυθμούς trip hop, house και ambient, που δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν κι άλλες "Αλκυονίδες Μέρες"... Στο τραγούδι του συγκροτήματος "Δυτικός Άνεμος", από το cd τους "Μια φωνή που ταξιδεύει" (2007).

Υπάρχει και το συγκρότημα "Αλκυονίδες Μέρες"! Με ροκ, ας πούμε, κατεύθυνση, αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...