στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Εαρινή ισημερία μεθαύριο και, με αφορμή την επίσημη πρεμιέρα της Ανοιξης, θα θυμηθούμε σήμερα τρία μόνο από τα πάμπολλα τραγούδια που γράφτηκαν για χάρη της!

Είναι, πρώτα απ' όλα, το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (σε δικούς του στίχους) "Κάπου υπάρχει η αγάπη μου": "Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν τις νύχτες με ζαλίζουνε τ' αγόρια όταν σφυρίζουν...". Τραγούδι φεστιβαλικό για το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε εν Αθήναις και εν έτει 1959, με νικήτρια τη Νάνα Μούσχουρη και το τραγούδι του Χατζιδάκι! Η Μούσχουρη, βέβαια, εκτός από το πρώτο βραβείο με το "Κάπου υπάρχει η αγάπη μου", έλαβε και το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Ξέρω κάποιο αστέρι". Την εκτέλεση των τραγουδιών είχε αναλάβει η Ελαφρά Ορχήστρα του "Ε.Ι.Ρ." σε πλήρη σύνθεση. Ωστόσο, ο Μάνος Χατζιδάκις για το δικό του τραγούδι ήθελε μόνο πέντε μουσικούς: τον ίδιο στο πιάνο, τον Σπύρο Πιπεράκη στην κιθάρα, τον Κώστα Σεϊτανίδη στο μπάσο, τον Νίκο Λαβράνο στα ντραμς και τον Τάσο Διακογιώργη στο σαντούρι.

Το "Κάπου υπάρχει η αγάπη μου" ηχογραφήθηκε, έκτοτε, αρκετές φορές και από πολλούς. Κρατάμε σήμερα τις δύο πρόσφατες καταγραφές του στη δισκογραφία: το 2002 στο cd της Σαβίνας Γιαννάτου "Πάω να πω στο σύννεφο", με δεκατρία γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και το 2005 στο διπλό άλμπουμ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη "Δρόμοι παράλληλοι", στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι κατά καιρούς συμμετοχές της ερμηνεύτριας σε δίσκους άλλων. Εκεί, το παλιό τραγούδι του Χατζιδάκι διασκευάστηκε από το Νικήτα Κλιντ του συγκροτήματος "Ρόδες".

Είναι "Η άνοιξη" του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου:

"...Κι όσο κι αν πονώ
όπως θα μπαίνει η άνοιξη
εγώ δεν θα γυρίσω να κοιτάξω.
Κι έτσι ξαφνικά
όπως θα μπαίνει η άνοιξη
μια και καλή θα σε ξεγράψω...
"

Αυτή την "Άνοιξη" τραγούδησε εξαιρετικά - με αίσθημα και με τρόπο μακράν της ..."Χαβάης" - η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο δίσκο της "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ", που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1985. "Το καράβι λεγόταν "Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ"... Ο δίσκος έγινε από ένα παράπονο...", σημειώνεται στο ένθετο.
Και μια λεπτομέρεια: Οι στίχοι στην "Άνοιξη" γράφτηκαν από τη Λίνα Νικολακοπούλου, εκτός από το ρεφρέν που στιχουργικά ανήκει στο Σταμάτη Κραουνάκη! Πέρα απ' αυτό, οι δυο τους - με όχημα τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη - έφεραν με το "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ" μια νέα αύρα στα μουσικά μας πράγματα και κατέστησαν ισχυρό το σήμα της τέχνης τους. Ο δίσκος αποτέλεσε πρόταση για την εποχή του και μέχρι σήμερα διατηρεί αναλλοίωτη την αξία του.

Είναι και η "Άνοιξη" της Γλυκερίας. Ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 2004 και έφερε με δυναμικό τρόπο τη Γλυκερία στο προσκήνιο. Με διαφορετικού ύφους τραγούδια, μερικά από τα οποία ξεχώρισαν και έγιναν αμέσως επιτυχίες, όπως το "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" ή το ταγκό "Τ' απογεύματα τ' άδεια".
Το ομότιτλο του δίσκου, την "Άνοιξη", έγραψε ο Θοδωρής Κοτονιάς και τραγούδησαν μαζί η Γλυκερία και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης:

"...Έρχεσαι πάντα πιο νωρίς
κανείς δε σε γνωρίζει
άλλον τον κάνεις ν' αγαπά
κι άλλον να μη γυρίζει.
Και δε σου φτάνουν όλ' αυτά
φεύγεις και δεν θυμάσαι
ωραία είσαι άνοιξη
γιατί δεν μας λυπάσαι..."

Η παραπάνω "Άνοιξη" ηχογραφήθηκε και από τα "Μακρινά Ξαδέρφια" για το cd "Ηλεκτρική άνοιξη" του περιοδικού "Δίφωνο" (τ. 115).

Με τραγούδια για την άνοιξη θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...