στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Μ. Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, φτάσαμε κιόλας στα μισά της Μεγάλης Εβδομάδας και βρισκόμαστε εν όψει της κορύφωσης του Θείου Πάθους και εν αναμονή της Ανάστασης. Λόγω της ημέρας, θα αναζητήσουμε στη σημερινή επικοινωνία μας έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο ...ψάλτη. Που και πότε, δηλαδή, γνωστοί μας ερμηνευτές και ερμηνεύτριες χρειάστηκε να ψάλλουν και να ηχογραφήσουν ύμνους των ημερών αυτών, κυρίως.

Να ξεκινήσουμε από τη Δήμητρα Γαλάνη και το Γιώργο Νταλάρα; Η πρώτη στο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι", από την ομότιτλη - ιστορική πια - τηλεοπτική εκπομπή του '86 και ο δεύτερος στο δίσκο "Το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα", από τις εμφανίσεις του - κατόπιν πρόσκλησης του Μάνου Χατζιδάκι - το 1988 στο Μουσικό Κέντρο Αθηνών "Σείριος", έψαλλαν αντίστοιχα τους ύμνους "Το νυμφώνα σου βλέπω" και "Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου".

Αλλά και ο Μανώλης Μητσιάς, γνωστός για τη μαθητεία του και την αγάπη του στην ψαλτική τέχνη, συμπεριέλαβε τον εσπερινό ύμνο "Φως ιλαρόν" στο διπλό cd του "Κιβωτός", από μια παράσταση μ' αυτό τον τίτλο, που παρουσίασε στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 2005. Είχε προηγηθεί, το 1992, η συμμετοχή του στο έργο του Σταμάτη Σπανουδάκη "Ημέρα Τρίτη".

Ήταν 1985, όταν η Ελένη Βιτάλη ερμήνευσε συγκλονιστικά τις "7 Παρακλήσεις". Μελοποιημένα, δηλαδή, κείμενα από την υμνογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας με τον τρόπο του Σταμάτη Σπανουδάκη. Η μουσική ατμόσφαιρα του έργου, ο λόγος και η φωνή της Βιτάλη δημιουργούν ένα μοναδικό ακρόαμα, ιδιαίτερα γι' αυτές τις μέρες. Τρία χρόνια πριν τις "7 Παρακλήσεις", η Ελένη Βιτάλη και ο Γιάννης Κούτρας συμμετείχαν στο δίσκο του Σπανουδάκη "Κύριε των δυνάμεων" (1982).

Έχουμε και "Το τροπάριο της Κασσιανής", σε ελεύθερη διασκευή από τη Μαρίζα Κωχ, ύστερα από παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι για ένα ρεσιτάλ του '78. "Το τροπάριο της Κασσιανής" θα το βρείτε σ' ένα cd της Μαρίζας Κωχ, μαζί με τα "Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής", όπως τα απέδωσε με το βιολί του ο Νίκος Οικονομίδης. Έχουμε και το σπουδαίο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή "Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων", με βασικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα. Η Αιμιλία Κουγιουμτζή και η χορωδία "Fons Musicalis" συμμετέχουν στο άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε το 1997 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχουμε και το δίσκο "Επικράνθη", με 40 βυζαντινούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας και ένα λαϊκό θρήνο της Μ. Παρασκευής. Ψάλλει ο Χρόνης Αηδονίδης, μαζί με τη Νεκταρία Καραντζή. Έχουμε και το cd της Γλυκερίας "Ω γλυκύ μου έαρ", με ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής. Έχουμε και τα "Πάθη" του Δημήτρη Παπαποστόλου, με τη συμμετοχή της Ελένης Δήμου, εν έτει 1990. Έχουμε και το "Ω γλυκύ μου έαρ", όπως το ερμήνευσε η Σαβίνα Γιαννάτου στις "Παναγιές του κόσμου" του '99. Έχουμε και τους "Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας" με τη Γιώτα Βέη. Έχουμε και τον "Ακάθιστο Ύμνο", όπως τον μελοποίησε ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής και τον ηχογράφησαν ο Μανώλης Λιδάκης με τη Νένα Βενετσάνου στο δίσκο "Μήτηρ Θεού".

Αφήσαμε για το τέλος τον Πέτρο Γαϊτάνο, που η φωνή του είναι στενά συνδεδεμένη με τις μέρες αυτές, τουλάχιστον για τις ανάγκες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο Πέτρος Γαϊτάνος σε δύο δίσκους του -"Ώρα ενάτη" (1995) και "Τα Θεία Πάθη" (1997), από ζωντανή ηχογράφηση συναυλίας το Πάσχα του '96 στη Μητρόπολη Αθηνών - έψαλλε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Συμμετείχε ακόμα και στο άλμπουμ "Αίμα και ύδωρ", μαζί με τη Φιλαρέτη Κομνηνού και το Γρηγόρη Βαλτινό, που διαβάζουν κείμενα από τα ευαγγέλια. Ο Πέτρος Γαϊτάνος έδωσε και φέτος το παρόν του με τις "Ωδές αρχαγγέλων". Πρόκειται για μια συλλεκτική κασετίνα, που αποτελείται από ένα διπλό cd και από ένα dvd με μια επιλογή ύμνων που έχει όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορήσει. Καλό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, ο συμπαθής τραγουδιστής να αφήσει για λίγο καιρό ήσυχο το συγκεκριμένο υλικό και να μη μας το παρουσιάζει από καιρού εις καιρόν με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, ποντάροντας στη ζήτηση των ημερών...

Θέλετε, μήπως, να αναφερθούμε και στην πρόσφατη απόπειρα του Σταμάτη Γονίδη να αποδώσει ύμνους των Παθών και της Αναστάσεως στο cd "Προσδοκώ Ανάστασιν..."; Δε θέλετε. Είναι, άλλωστε, κάτι που δεν μας αφορά!

Καλή Ανάσταση!MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...