στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, μαζί με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και το Μπάμπη Στόκα, ετοιμάζει αυτό τον καιρό η Χαρούλα Αλεξίου. Με αφορμή αυτή την είδηση, σκέφτηκα σήμερα να θυμηθούμε τους live δίσκους της ερμηνεύτριας όλα αυτά τα χρόνια.

Γιατί μπορεί το live να αποτελεί στις μέρες μας μόδα και δισκογραφικό "must", παλιότερα, όμως, δε συνέβαινε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, ενώ η Χαρούλα Αλεξίου -μιας και γι' αυτήν ο λόγος- είχε στο χώρο από το 1972, μόλις το 1990 κυκλοφόρησε ένα δίσκο ζωντανά ηχογραφημένο. Ήταν "Η δική μας νύχτα", μια ζωντανή ηχογράφηση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 8 Οκτώβρη του 1990.

Ο δίσκος -διπλός- περιέχει 22 τραγούδια, ξεκινάει με ένα "ευχαριστώ" της Χαρούλας στο κοινό της ("αχ! πως χτυπάει απόψε η καρδιά μου… σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ…") και τελειώνει με την "Ελενίτσα", ένα παλιό λαϊκό, που υπήρχε στον πρώτο της προσωπικό δίσκο με "12 λαϊκά τραγούδια" -εν έτει 1975- τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της στη "Μικρά Ασία" του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα.

Είχε, βέβαια, προηγηθεί ο δίσκος "A Paris" του 1986, που "απορροφήθηκε" από τη σαρωτική επιτυχία του δίσκου "Η αγάπη είναι ζάλη" της ίδιας χρονιάς. Το "A Paris" αφενός δεν πολυκυκλοφορεί πια και αφετέρου η ίδια η ερμηνεύτρια φαίνεται ότι το έχει ξεφορτωθεί, κατά κάποιο τρόπο, από τις δισκογραφικές της αποσκευές… Εδώ υπάρχει το τραγούδι του Νίκου Τάτση και του Ηλία Κατσούλη "Δεν την αντέχεις εύκολα την άνοιξη", που έκτοτε δε βρήκε θέση σε αντίστοιχη έκδοση. Κι ακόμα, η Αλεξίου τραγουδάει από "Τα παιδιά της Σαμαρίνας" μέχρι και το "Ζαβαρακατρανέμια" του Μαρκόπουλου…

Ένα χρόνο πριν τη "Δική μας νύχτα", η Χαρούλα συμμετείχε στο "Πάλκο" των Φατμέ, όπου μαζί με το Νίκο Πορτοκάλογλου και την Αφροδίτη Μάνου τραγούδησε τρία τραγούδια: "Η αγάπη ίσως ξέρει", "Ρίσκο" και "Μπλέξαν οι γραμμές μας". Ήταν 1989 στο Λυκαβηττό και ήταν το κύκνειο άσμα των Φατμέ. Την ίδια χρονιά, Χάρις Αλεξίου - Δήμητρα Γαλάνη και Γιάννης Πάριος συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά εμφανίσεων στο θέατρο "Rex", που αποτυπώθηκαν στο διπλό δίσκο "Η παράσταση αρχίζει". Εκείνη την περίοδο, Δεκέμβρη του 1988, έχουμε την Αλεξίου να τραγουδάει στο θέατρο "Παλλάς" μαζί με τον Πάολο Κόντε. "Paolo Conte live" το cd, που κυκλοφόρησε εν έτει 1990 και στο οποίο θα βρείτε και δύο τραγούδια του Conte, με τους ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου: "Λάμπει" και "Χρόνια".

Να μη ξεχάσουμε και τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, που έγινε στις 13 Σεπτέμβρη του 1985, τρία χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη. Σ' εκείνη τη συναυλία, που έγινε διπλός δίσκος, συμμετείχαν πολλοί ερμηνευτές των τραγουδιών του Λοΐζου, από Καλατζή μέχρι Γαλάνη και από Παπακωνσταντίνου μέχρι Αλεξίου, που εκτός των άλλων, τραγουδάει και το "Πρωινό τσιγάρο" του Νότη Μαυρουδή και του ¶λκη Αλκαίου, ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Λοΐζου.

Προτού μπούμε στη δεκαετία του ενενήντα, καταγράφουμε μια ακόμα συμμετοχή της Αλεξίου στο live δίσκο "Χρήστος Νικολόπουλος - ζωντανή ηχογράφηση", από συναυλία του συνθέτη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στις 12 Σεπτέμβρη του 1987. Εδώ υπάρχει η μοναδική -μέχρι σήμερα- live αποτύπωση του τραγουδιού "Όλες του κόσμου οι Κυριακές" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου (από τα "24 τραγούδια"), η πρώτη φορά της "Ζήλιας" σε στίχους Μανώλη Ρασούλη (από το δίσκο του '82 "Η ζωή μου κύκλους κάνει") και κάποια ντουέτα της Αλεξίου με το Νταλάρα σε γνωστά τραγούδια του Νικολόπουλου.

Η δεκαετία του ενενήντα θα ξεκινήσει με ένα δίσκο της -studio & live- με τον Κώστα Χατζή. Ενδιαφέρον το "εγχείρημα", αλλά χωρίς να δημιουργήσει την αναμενόμενη καλλιτεχνική αίσθηση και χωρίς να έχει την ανάλογη εμπορική ανταπόκριση.
Όμως, η συνέχεια για τα δισκογραφικά live της Χαρούλας την επόμενη εβδομάδα…MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...