Τους στίχους σχολιάζει η Μάρθα Μανώλη
Πόσο μας αγγίζουν τα λόγια ενός καλού τραγουδιού! Παρατηρούμε τα μουσικά δρώμενα και σας παρουσιάζουμε κάθε Πέμπτη ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι αξίζουν την προσοχή σας. Γιατί ...ότι ψέμα στην ζωή μου κι αν πω, τα τραγούδια θα λένε την αλήθεια...!
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου...

Εισαγωγή - Λίγα λόγια για τη νέα στήλη

Αναρωτηθήκατε ποτέ ακούγοντας διάφορα τραγούδια, τι είναι εκείνο που σας κάνει να ξεχωρίζετε κάποιο από αυτά και να το τραγουδάτε για πολύ καιρό; Ακόμη περισσότερο, τι είναι εκείνο που κάνει κάποια τραγούδια να σφραγίζουν στιγμές της ζωής μας και να μας αγγίζουν;

Οι περισσότεροι θα απαντήσετε οτι εκτός από μια εκπληκτική μελωδία, αυτό που σας αγγίζει είναι ο στίχος που πιθανόν σας θυμίζει κάποια δυσάρεστη ή ευχάριστη εμπειρία του παρελθόντος.
Έχετε δίκιο... Σκεφτείτε όμως ότι πολλές φορές σιγοτραγουδάτε δημιουργίες που δε σας αφορούν άμεσα ή που σας βοηθούν να εκφράσετε από μέσα σας συναισθήματα που αγνοούσατε την ύπαρξή τους.

Τι μαγικό συμβαίνει λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή, μαγικά απλή!
Η ικανότητα εξωτερίκευσης σκέψεων, ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι έχουμε παρασυρθεί από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αναλωνόμαστε σε πρακτικά θέματα, κουραζόμαστε με το να κυνηγάμε καριέρες και προαγωγές. Πιεζόμαστε ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ευθύνες που δημιουργούνται από συγγενικά και οικογενειακά περιβάλλοντα.
Με τέτοιο φόρτωμα στην ψυχή μας, πολύ δύσκολα εντοπίζουμε αυτά που πραγματικά νιώθουμε και ακόμα πιο δύσκολα τα εκφράζουμε.
Προβληματιζόμαστε, στενοχωριόμαστε και κλεινόμαστε περισσότερο στον εαυτό μας.
Το τραγούδι είναι μια λύτρωση, μια ανάπαυλα, ένα όμορφο διάλλειμα από όλα αυτά τα φορτία.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά "για λογαριασμό" μας... Δηλαδή εκφράζοντας τα δικά τους εσώψυχα σε μουσική και στίχο, μας βοηθούν να εκφράσουμε αυτά που ερμητικά κλείνουμε μέσα μας.
Για να γίνει ένα τραγούδι κλασσικό και διαχρονικό, να κάνει αυτό που λέμε επιτυχία πρέπει να είναι πάνω από όλα αληθινό. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σε διαχρονικό επίπεδο, αφορούν αυστηρά προσωπικές ιστορίες. Που είναι μεν προσωπικές αλλά που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει.

Οι δημιουργοί, φορτισμένοι οι ίδιοι από διάφορα θέματα και εμπειρίες, με συνήθη πρωταγωνιστή τον έρωτα και την αγάπη, αποτυπώνουν την αλήθεια τους σε μελωδία και στίχο. Το αποτέλεσμα αυτής της αποτύπωσης είναι η μαγική μας απάντηση.

Σκοπός της στήλης δεν είναι να σας προβληματίσει αλλά να σας κάνει να αγαπήσετε το τραγούδι περισσότερο.
Να εκτιμήσετε το ΚΑΛΟ κ ΠΟΙΟΤΙΚΟ τραγούδι...

Και για να προλάβω κάποιους που ίσως νομίσουν οτι αναφέρομαι στο έντεχνο τραγούδι, θα συμπληρώσω ότι όταν ένα τραγούδι είναι αληθινό τότε ΜΑΣ αγγίζει. Είτε το ακούμε σε έντεχνη μουσική σκηνή είτε το ακούμε σε μεγάλη πίστα, το αληθινό τραγούδι ΜΑΣ αγγίζει.

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα και κάθε Πέμπτη, να σας παρουσιάζουμε το στιχουργικό μέρος κάποιων τραγουδιών που αξίζουν την προσοχή σας...


Τραγούδι : "Όπως"
Στιχουργός : Γιώργος Μουκίδης
Συνθέτης : Γιώργος Μουκίδης
Ερμηνευτής : Νότης Σφακιανάκης

Οι μουσικές επιτυχίες του Γιώργου Μουκίδη είναι αναμφίβολα πολλές και τραγουδισμένες από μεγάλους ερμηνευτές. Από τους πλέον αξιόλογους μουσικοσυνθέτες της εποχής, μας χάρισε πρόσφατα ένα πολύ όμορφο κομμάτι τραγουδισμένο από τη χαρισματική φωνή του Νότη Σφακιανάκη. Το "ΟΠΩΣ"...

Ένα κομμάτι που περιγράφει με απλές και μεστές λέξεις την ταπεινή παραδοχή της απογοήτευσης που αφήνει ο χωρισμός απο πρόσωπο - προφανές - αγαπημένο.
Η στοίχιση πρώτου με τρίτο και δεύτερου με τέταρτο στα δύο τετράστοιχα κουπλέ και ομοιόμορφη δεκάδα στο ομοίως τετράστοιχο ρεφρέν είναι κλασσικά πετυχημένη. (Ο ρυθμός σε όλους μας γνωστός χασάπικος, εξίσου άριστος).

Σημεία που αξίζουν την προσοχή μας
Στο πρώτο κουπλέ, με μια απλή έκφραση ...αρχίσανε να πέφτουν γράμματα... και περιγράφοντας μια κλασσική κινηματογραφική αυλαία, ο στιχουργός καταφέρνει να μας κάνει να αισθανθούμε το τέλος, τη λήξη. Ευφυέστατος τρόπος να "κλειστεί" και να αποτυπωθεί μια εικόνα - μια αίσθηση. Αισθαντικό το αποτέλεσμα...

Δεν είναι και λίγο να καταφέρνει κάποιος με λίγες κουβέντες να μας φέρνει στο νου αυτόματα μια εικόνα που όλοι γνωρίζουμε. Με την περιγραφή αυτής της αυλαίας το κομμάτι μας επιβεβαιώνει τη λήξη μιας σχέσης. Ο εγκαταλελειμένος ζητά από το πρώην έταιρο του ήμισυ μια ευθεία παραδοχή του τερματισμού της σχέσεώς τους. Άσχετα με το τι απάντηση θα λάβει, ο ίδιος παραδέχεται πως η απομάκρυνση του / της συντρόφου του τον κάνει να νιώθει ανίσχυρος σα φύλλο μες το δρόμο που το έχει παρασύρει ο βοριάς. Η ολοκλήρωση της παραδοχής γίνεται στο δεύτερο κουπλέ με εκφράσεις ...μην κάνεις πίσω... είναι αργά...

Σας φαίνονται περίεργα όλα αυτά ή νιώθετε ότι ένα τέτοιο κομμάτι δεν θέλει ανάλυση; Σκοπός μας είναι να σας κάνουμε να προσέχετε ολόκληρα τα κομμάτια όταν κάποιο τραγούδι μας τραβάει την προσοχή σε στιχουργικό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται ολοένα και περισσότερο, μάλιστα οπτικοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες. Όσοι το σιγοτραγουδάτε και θυμάστε κάποιο σας χωρισμό, είμαι σίγουρη, ότι σπάνια κάνετε προφορικά τέτοιες παραδοχές. Κάθε φορά που το ακούτε να θυμάστε πως οι παραδοχές λυτρώνουν και μας βοηθούν να συνεχίσουμε πιο δυνατοί.

Να περνάτε καλά και να τραγουδάτε όποτε βρίσκεται ευκαιρία!

Ο Νότης Σφακιανάκης με τη σκηνοθέτη Μαρία Σκόκα, κατά τα γυρίσματα του video clip "Όπως"...


MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...