ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
ΕΝΤΕΧΝΑ ΛΑΪΚΑ
Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη
"Δημήτρης Μπάσης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όποιος εκτιμά τον Δημήτρη Μπάση για την εξαιρετική του φωνή και τα προσεκτικά καλλιτεχνικά του βήματα, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστεί με το νέο του δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε από τη MINOS-EMI και τιτλοφορείται με το όνομα του.
Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, το πρώτο στη δισκογραφική πορεία του Δημήτρη Μπάση, ο οποίος ακολουθούσε μέχρι πρότινος συνεργασίες, βασισμένες σε ένα συνθέτη ή σε ένα δίδυμο συνθέτη — στιχουργού.
Αν θα έπρεπε να προτάξουμε το βασικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου δίσκου, είναι ότι δίνει την ευκαιρία στον Δημήτρη Μπάση να αναδείξει την ευρύτητα του ύφους του, διατηρώντας παράλληλα την καλλιτεχνική του ταυτότητα.
Ένας δίσκος λαϊκός, με έντεχνο υπόβαθρο, σε ότι αφορά κυρίως τις ενορχηστρώσεις, μελωδική χροιά και ταυτόχρονα άμεσος, προσιτός, σύγχρονος και με νεανική φρεσκάδα, χωρίς να λείπουν και τα πιο ρυθμικά τραγούδια, στο πλαίσιο πάντα της φυσιογνωμίας του Δημήτρη Μπάση.
Ακούγοντας κανείς τον νέο αυτό δίσκο, αντιλαμβάνεται αμέσως την πολυσυλλεκτικότητά του, καθώς, χωρίς εξάρσεις διαφορετικότητας στο ύφος, περνάει αρμονικά από το ένα τραγούδι στο άλλο, κοντά πάντα στην ιδιοσυγκρασία του Δημήτρη Μπάση.
Τον απολαμβάνουμε να ερμηνεύει με την ίδια άνεση μια μπαλάντα, όπως «Η Ζωή» (σε μουσική Θοδωρή Λαχανά και στίχους Φίλιππου Γράψα), αλλά και ένα ζεϊμπέκικο όπως το «Σαν τσιγάρο μου» (σε μουσική του νέου συνθέτη Θάνου Γεωργουλά και στίχους της Τασούλας Θωμαϊδου). Τα δύο αυτά τραγούδια, που αποτέλεσαν και το υλικό του cd single, βρήκαν θερμή ανταπόκριση στο κοινό του ραδιοφώνου, δίνοντας μια πρώτη άποψη για τον δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε.
Στην πλειάδα των συντελεστών που συνεργάστηκαν γι' αυτό τον δίσκο, συναντάμε τον Γιώργο Μουκίδη («Ουρανέ», «Παραπονεμένα Μάτια»), τη Ζωή Τηγανούρια («Ανάθεμα σε»), τους Αλέκο Χρυσοβέργη και Σπύρο Γιατρά που έγραψαν το υπέροχο ζεϊμπέκικο «Τριαντάφυλλο», τον Κώστα Φαλκώνη (συνθέτης με τον οποίο ο Δημήτρης Μπάσης έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν) στα τραγούδια «Ψέμα που νύχτωσε» και «Σαν ομπρέλα» (στίχοι Χρίστος Παπαδόπουλος), τον Παναγιώτη Κατσιμάνη (συνθέτη, πρώην μέλος του γκρουπ «Ενδελέχεια»), ο οποίος έχει γράψει τα τραγούδια «Μάγισσα» (σε δικούς του στίχους) και «Ακου», μία μελωδική μπαλάντα με λαϊκό ηχόχρωμα σε στίχους Φώτη Πετρίδη.
Ξεχωριστή στιγμή του άλμπουμ, το τραγούδι «Ώπα ρε παιδιά» σε στίχους Χρίστου Παπαδόπουλου και μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου, το οποίο ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά μαζί με τους Πασχάλη Τερζή και Δημήτρη Μητροπάνο, στην έναρξη του φετεινού τους προγράμματος στην «Ιερά Οδό».
Το άλμπουμ συμπληρώνουν τα τραγούδια «Κι έφυγα» (μουσική Βάσος Αργυρίδης, στίχοι Κώστας Φασουλάς), «Ξάνθη» (μουσική Γιώργος Αρσενίδης, στίχοι Ηλίας Κατσούλης) και «Μανεδάκι» (μουσική Γιώργος Μουκίδης και στίχοι Ηλίας Κατσούλης).
Ο Δημήτρης Μπάσης έχει αφήσει το καλλιτεχνκό του αποτύπωμα στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, γεγονός που επιβεβαιώνεται με αυτόν τον νέο του δίσκο, ο οποίος υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Είναι κάτι που φάνηκε ήδη από τη διαδικασία ηχογράφησης του δίσκου, όπου εντυπωσίασε όλους τους συντελεστές με την χαρισματική του φωνή, κυρίως όμως με τη δυνατότητα να κάνει «δικά του» τα νέα τραγούδια.
Καθόλου τυχαία άλλωστε, ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά φέτος, για πρώτη φορά στην καριέρα του, μπροστά σε ένα κοινό 2.500 ατόμων, στην Ιερά Οδό, συνυπάρχοντας στη σκηνή με καλλιτέχνες του μεγέθους του Δημήτρη Μητροπάνου και του Πασχάλη Τερζή.
Ο ολοκαίνουριος «Δημήτρης Μπάσης» είναι εδώ και περιμένει να τον απολαύσετε.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Νέο CD για τον Δημήτρη Μπάση σε νέα εταιρεία… και ο "άνεμος ανανέωσης" είναι ορατός απ' το "φαίνεσθαι" εώς το μουσικό υλικό του δίσκου. Στο πολυσυλλεκτικό αυτό album λαϊκά, μπαλάντες και ηλεκτρικοί ήχοι σμίγουν αρμονικά μεταξύ τους... Χωρίς ν' ακολουθούν περιττές υπερβάσεις, πετυχαίνουν ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και το CD ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστα απ' την αρχή ως το τέλος του. Αργότερα καταλαβαίνεις πως είναι ένα απ' τα CD που όσο πιο πολύ θα το ακούς, τόσο πιο πολύ θα σ' αρέσει.

Οι ερμηνευτικές δυνατότητες του Δημήτρη Μπάση είναι μεγάλες και αυτό έχει γίνει εμφανές απ' τα πρώτα του κιόλας βήματα. Μέσα όμως απ' το άκουσμα αυτής της νέας δισκογραφικής δουλειάς εντυπωσιάζεσαι με την ικανότητα του Δημήτρη Μπάση να προσαρμόζεται με ευελιξία στις ανάγκες του κάθε τραγουδιού. Η φωνή του πιο ώριμη, πιο άμεση, πιο εκφραστική, σαφώς αναδεικνύει τα τραγούδια. Τα χρωματίζει με συναισθήματα, τους δίνει ζωή και πνοή. Ο Δημήτρης Μπάσης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω... και αυτό θα το αποδείξει η πορεία των τραγουδιών στο χρόνο.


HIGHLIGHTS:

... Φυσικά η φωνή του Δημήτρη Μπάση σε συνδυασμό με το αξιόλογο υλικό του δίσκου ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό αλλά προσεγμένο, σε τόνους άσπρου-μαύρου που το κάνει ακόμα πιο "ελκυστικό", με 16 σελίδες που περιέχουν τους στίχους των τραγουδιών και πολλές φωτογραφίες του Δημήτρη Μπάση.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Η ζωή", "Κι έφυγα", "Παραπονεμένα μάτια", "Ώπα ρε παιδιά", (συμμετέχει ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής), "Ξάνθη"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Η ζωή
ξεκινά δυνατά και πατά
σ' άλλους γαλαξίες
συγχωρεί
τους πολύ τολμηρούς
τους τρελούς και τις αξίες"...


(στίχοι: Φίλιππος Γράψας - "Μια ζωή")


Music Corner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Τίτλος CD
"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ"
Εταιρεία: ΕΜΙ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Ηλίας Μπενέτος
Φωτογραφίες
Γιώργος Καλφαμανώλης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 51:20
1/2003 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Η ζωή
02. Ουρανέ
03. Σαν τσιγάρο μου
04. Κι έφυγα
05. Ώπα ρε παιδιά
06. Ψέμμα που νύχτωσε
07. ¶κου
08. Ξάνθη
09. Τριαντάφυλλο
10. Παραπονεμένα μάτια
11. Μάγισσα
12. Μανεδάκι
13. Σαν ομπρέλα
14. Ανάθεμά σε