"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Έντεχνα
Γράφει η Ρομίνα Νικηφόρου

"Δύσκολη καρδιά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφορεί από την EMI Music ο νέος δίσκος του Δημήτρη Μπάση με τίτλο "Δύσκολη Καρδιά". Περιλαμβάνει 12 νέα και πολύ "σημερινά" τραγούδια. Οι συνθέσεις κρύβονται πίσω από το ταλέντο και την προσωπική σφραγίδα του Νίκου Αντυπα και, καθόλου τυχαία, βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τους στίχους που έγραψαν η Λίνα Νικολακοπούλου και η Μυρτώ Κοντοβά.
Η άποψη της παρέας των δημιουργών για τα τραγούδια κινείται πάνω στην ίδια γραμμή: την αγωνία του σήμερα που την αγγίζουν και την εξωτερικεύουν με σεβασμό εκθέτοντας στα μάτια μας και στα αυτιά μας ότι μας θλίβει, ότι μας ευχαριστεί και ότι μας ανησυχεί. Το αποτέλεσμα μετά από πολλές ώρες και βασανιστική δουλειά στο στούντιο οφείλεται κυρίως στην υπέροχη σχέση που υπάρχει ανάμεσα τους και το όραμα που ανέπτυξαν με τη συναυτουργία του Δημήτρη Μπάση, ο οποίος ως αριστοτεχνικά ευέλικτος φορέας το υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο συνθέτης και οι στιχουργοί - ευαίσθητοι δημιουργοί - δέκτες μηνυμάτων που εκπέμπει το σύγχρονο περιβάλλον έφτιαξαν 12 τραγούδια από μας και για μας. Ο Δημήτρης Μπάσης τα βίωσε και τα απέδωσε με την εξαιρετική φωνή και τη συγκλονιστική ερμηνεία του. Έδωσε έτσι μια ιδιαίτερη διάσταση σε τραγούδια που ξεφεύγουν από το λαϊκό χρώμα, όπως το: Δύσκολη Καρδιά και το Τρίτη Χαμένη προκαλώντας έκπληξη στο συνθέτη και στους στιχουργούς αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του, αφού μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε κάτι τόσο διαφορετικό. Πιστός όμως και αναγνωρισμένος στο λαϊκό ρεπερτόριο, που φυσικά ποτέ δεν θα το απαρνηθεί, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά με το "Ότι Αρχίζει" και το "Κλείσε μου το Στόμα" ότι είναι πολύ σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τον Δημήτρη Μπάση τον έχουμε όλοι στο μυαλό μας σαν καθαρά λαϊκό τραγουδιστή, για αυτό και η απόπειρα να δοκιμάσει τη φωνή του σε πιο "μοντέρνα μονοπάτια" ήταν σίγουρα μεγάλο ρίσκο και οπωσδήποτε μια έκπληξη για τον ακροατή. Η "Δύσκολη καρδιά" λοιπόν, δεν είναι λαϊκός δίσκος όπως περιμέναμε, περιλαμβάνει ωστόσο ένα πολύ "ιδιαίτερο" και "ψαγμένο" υλικό τόσο από μουσικής όσο και από στιχουργικής άποψης. Ο Νίκος Αντύπας στο γνωστό του ύφος, γράφει "πάνω" στην ιδιαίτερη, λαϊκή φωνή του Μπάση, τραγούδια όμως που στην πλειοψηφία τους δεν είναι λαϊκά! Η Λίνα Νικολακοπούλου και η Μυρτώ Κοντοβά που υπογράφουν τους στίχους, δίνουν σε κάθε τραγούδι μια αληθινή κατάθεση ψυχής. Ο Δημήτρης Μπάσης από την πλευρά του μας ξαφνιάζει ευχάριστα με την ερμηνεία του σε τραγούδια όπως το "Τρίτη Χαμένη" που έχει έντονα ροκ στοιχεία και το οποίο προσωπικά, θεωρώ το κορυφαίο και το πιο ξεχωριστό κομμάτι του CD.

Με λίγα λόγια, τη "Δύσκολη καρδιά" συνθέτουν 12 τραγούδια που το καθένα από αυτά έχει λόγο ύπαρξης και δεν μπήκε απλά για να γεμίσει το CD. Τραγούδια δύσκολα, που θέλουν σίγουρα πολλές ακροάσεις, κερδίζουν όμως τον ακροατή με το ρεαλιστικό και πολλές φορές περιπαιχτικό στίχο. Σίγουρα κάποια από αυτά θα μείνουν στην καριέρα του Δημήτρη Μπάση. Αυτοί, ενδεχομένως που θα δυσαρεστηθούν από τη "Δύσκολη καρδιά" είναι όσοι προτιμούν τον Μπάση σε λαϊκά κομμάτια, καθώς μόνο 2 τραγούδια - "Κλείσε μου το στόμα" και "Ότι αρχίζει" - θυμίζουν τον τραγουδιστή όπως τον ξέραμε! Επιτέλους όμως, ας αρχίσουν οι Έλληνες καλλιτέχνες να ξεφεύγουν από τις γνωστές επιτυχημένες τους συνταγές και να επιχειρούν κάτι διαφορετικό όταν παρουσιάζουν μια νέα δουλειά!


HIGHLIGHTS:

... Οι έξυπνοι και "εύστοχοι" στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου και της Μυρτώς Κοντοβά! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Μικρό booklet με τους στίχους των τραγουδιών και πολύ λίγες φωτογραφίες του Δημήτρη Μπάση. Όχι κάτι ιδιαίτερο, πάντως καλαίσθητο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τρίτη Χαμένη", "Θέλει ψυχή το τραγούδι", "Κλείσε μου το στόμα", "Ό,τι Αρχίζει", "Λαμπάδες", "Φλου Φωτογραφίες", "Aλάνα"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Θέλει ψυχή το τραγούδι
Μια εποχή σαν κι αυτή
Το όμορφο ρούχο της δόξας
Σ' ένα λεπτό θα σκιστεί

Μ' ένα κόμπο στο λαιμό
Βγαίνω στο πλατύ κοινό
στη μεγάλη μου στιγμή
πάλι τρέμω σαν παιδί
"...

(στίχοι: Μυρτώ Κοντοβά - "Θέλει ψυχή το τραγούδι")


Music Corner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Τίτλος CD
"ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"
Εταιρεία: EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Αντύπας
Ενορχήστρωση
Νίκος Αντύπας
Φωτογραφίες
Γιώργος Καλφαμανώλης
Artwork
Αέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 43:00
11/2004 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Δύσκολη καρδιά
02. Τρίτη χαμένη
03. Φλου φωτογραφίες
04. Θέλει ψυχή το τραγούδι
05. Αλάνα
06. Κλείσε μου το στόμα
07. Ό,τι αρχίζει
08. Το πιτσιρίκι
09. Το σχοινί
10. Πάντα εσύ, πάντα εγώ
11. Ανεμιστήρας
12. Λαμπάδες