"κλικ για μεγέθυνση"
667 - ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

---
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Ψυχεδέλεια"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον τίτλο "ψυχεδέλεια" διάλεξαν οι 667 για να απεικονίσουν τον ήχο με τον οποίο "έντυσαν" τη φωνή του Πασxάλη Τερζή σε αυτό το cd!

Και τι πιο εύστοχο από το "ψυχεδέλεια" για να περιγράψει κανείς ένα δίσκο, όπου συνυπάρχουν και εναλλάσσονται ηλεκτρικές κιθάρες, ποντιακή λύρα, techno λούπες, funky ντραμς και μπάσα, μπουζούκια, χαβάγιες, η φωνή του Τσε Γκεβάρα, το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά και η μεγαλειώδης φωνή του Πασχάλη Τερζή!!!

Μέσα απ' όλα αυτά προκύπτει ένας δίσκος για την κυκλοφορία του οποίου η Sony BMG είναι εξαιρετικά υπερήφανη. Γιατί, ακόμα και στον 21ο αιώνα δεν έχουμε ξεχάσει ότι κάποιοι δίσκοι πρέπει να ανιχνεύουν το μέλλον!

Όσο για τα διαδικαστικά της νέας αυτής κυκλοφορίας, ζητήσαμε από τους ίδιους τους ...δράστες, την δική τους εκδοχή:

"Ας αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: αυτός ο δίσκος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια συλλογή από remix και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια συλλογή από διασκευές ή επανεκτελέσεις. Είναι κάτι πολύ πιο απλό και παγκοσμίως ...αδόκιμο: από τις παλιές ηχογραφήσεις κρατήσαμε μόνο τη φωνή του Πασχάλη Τερζή και παίξαμε εξ αρχής τη μουσική όπως νιώθαμε, αδιαφορώντας για το τι παιζόταν στις original εκτελέσεις...! Κάτι σαν αντίστροφο karaoke δηλαδή!!!
Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία, ανακαλύψαμε πολλά πράγματα, με πρώτο και καλύτερο το μεγαλείο της φωνής του Πασχάλη Τερζή.
Είχε τραγουδήσει τα τραγούδια ακούγοντας τις ορχήστρες που διαγράψαμε και, τώρα, πάνω από τη δική μας ηχητική αυθαιρεσία οι ίδιες ακριβώς ερμηνείες του ακούγονται χαλαρές και ...groovy, λες και είχε τραγουδήσει μέσα στο στούντιο, παρέα μας!
Υπ' αυτήν την έννοια και δεδομένης της ευγενέστατης στάσης του, σε όλη την επίπονη διαδικασία των νομικίστικων διαπραγματεύσεων γύρω από αυτόν τον δίσκο, τον ευχαριστούμε θερμώς για την τιμή που μας έκανε.
Θερμώς ευχαριστούμε και τον Χάρη Μπάκα για την αρχική ιδέα του: η πιο "φευγάτη" πρόταση που μας έγινε ποτέ από στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας!
Τέλος, αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος που ηχογραφήσαμε παρόντος του ιδρυτικού μας κιθαρίστα Πέτρου Σκούταρη. Η οδύνη μας, που ο ίδιος δεν είναι πια εδώ για να απολαύσει ένα δίσκο όπου κυριαρχεί το πληθωρικό ταλέντο του, μετριάζεται κάπως από την απόφασή μας ν' αφιερώσουμε την "ψυχεδέλεια" στη μνήμη του...
"

ΘΜ & 667


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Αντισυμβατικοί και απρόβλεπτοι για μια ακόμα φορά οι 667, αυτή τη φορά ...βάζουν στο μάτι τον Πασχάλη Τερζή και από λαϊκό τροβαδούρο του αλλάζουν τα ...φώτα και τον μετατρέπουν σε punk - rock καλλιτέχνη! Μάλιστα η μαγκιά είναι ότι ο Θοδωρής Μανίκας και η παρέα του δεν έβαλαν ξανά στο studio τον Πασχάλη Τερζή, αλλά πήραν τη φωνή του από προηγούμενες ηχογραφήσεις των δικών του δίσκων και πάνω στις ερμηνείες του στήριξαν τις "ψυχεδελικές" τους εμπνεύσεις! Πρωτότυπο; Μπα, μάλλον συνηθισμένο για τους 667, αφού σύνηθες γι' αυτό το group είναι να κάνει ...πρωτοτυπίες!

Το πιο γνωστό τραγούδι του Τερζή που "μετάλλαξαν" οι 667 είναι η "τυπική διαδικασία". Πέρα από αυτό στο cd θα ακούσετε και άλλα 7 "πειραγμένα" τραγούδια με τη φωνή του Πασχάλη Τερζή που θα σας εντυπωσιάσουν. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό που αξίζει το κόπο να το προσέξετε...


HIGHLIGHTS:

... Η ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε το cd ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Εκτός από το σημείωμα του Θοδωρή Μανίκα, δεν υπάρχει κάτι άλλο ενδιαφέρον. Ανύπαρκτο και το artwork, ιδιαίτερα πρωτότυπο όμως το εξώφυλλο!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τυπική διαδικασία", "Αυτά είναι τα τραγούδια μου", "Γεια σας πόντιοι"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ο έρωτας σου το 'χω πει
θέλει ψυχή και φαντασία
εσύ όμως τον καντάντησες
μια τυπική διαδικασία"...

(στίχοι: Φοίβος - "Τυπική διαδικασία")


Music Corner

667 - ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Τίτλος CD
"ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ"
Εταιρεία: ΑΚΤΗ
SONY BMG
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Θοδωρής Μανίκας
Ενορχήστρωση
Θοδωρής Μανίκας
Εικόνα εξωφύλλου
Uderzo
Artwork
Αντώνης Γλυκός
1 CD 9 Tracks
Διάρκεια CD: 50:31
6/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Αυτά είναι τα τραγούδια μου
02. Τριανταφυλλάκι
03. Τυπική διαδικασία
04. Γεια σας πόντιοι
05. Άσπρο φεγγάρι
06. Καμμιά δεν μ' αγάπησε
07. El Capital monopolista, yanqui
08. Νύχτα με φεγγάρι
09. Μην ορκιστείς