"κλικ για μεγέθυνση"
CAFE DE L' ART Vol. 5

Συλλογή - Ορχηστρικά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Cafe de l' art - Vol.5"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης αυτή την φορά κάνουν ένα ταξίδι στο υπέροχο μουσικό τοπίο που δημιούργησαν ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ήταν κάτι που είχαν καιρό στο μυαλό τους και τώρα στην πέμπτη έκδοση της σειράς "Caf6 de l'art" παρουσιάζουν αγαπημένα τραγούδια των δυο μεγάλων συνθετών που διαμόρφωσαν το τοπίο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.
«Μπακτσέ τσιφλίκι», «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», «Αχάριστη», «Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά», «Ξημερώνει και βραδιάζει», «Ακρογιαλιές-δειλινά», «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Χαράματα η ώρα τρεις», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Καραβοτσακίσματα», «Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ» είναι τα τραγούδια που ερμηνεύουν οι δύο κιθαριστές.
Παίζουν επίσης και «Το μινόρε της αυγής» του Σπύρου Περιστέρη και του Μίνωα Μάτσα, που είχε ερμηνεύσει υπέροχα ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Στο "Cafe de l' Art-Vol.5" συμμετέχουν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που ερμηνεύει εξαιρετικά την «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη και ο σολίστας Θανάσης Πολυκανδριώτης που έδωσε άλλη διάσταση, με την συμμετοχή του, στο «Μινόρε της Αυγής».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Πίσω από τον πολύ "λεπτεπίλεπτο" τίτλο "Cafe de l' art" αυτή τη φορά κρύβονται τραγούδια βαριά, παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά! Ακούγονται όμως με ..."λεπτεπίλεπτο" τρόπο! Σας μπέρδεψα; Πολύ απλά ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης καταπιάστηκαν με σπουδαία λαϊκά τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη, φέρνοντάς τα όμως στα δικά τους τα μέτρα και δίνοντάς τους ένα εντελώς νέο χρώμα. Αυτό το τόλμημα μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς, υποστηρικτές του αυθεντικού τρόπου με τον οποίο είχαν ακουστεί τα τραγούδια.

Εγώ πάντως βρήκα το όλο εγχείρημα αρκετά ενδιαφέρον που ανοίγει πόρτες σ' αυτά τα σπουδαία τραγούδια και σε μια διαφορετική μερίδα κοινού που απολαμβάνει τη μουσική "αλλιώς"! Είναι πραγματικά παράξενο να ακούς μια σοπράνο (Σόνια Θεοδωρίδου) να ερμηνεύει την "αχάριστη" του Βασίλη Τσιτσάνη, ένα αρκετά βαρύ κομμάτι! Και ακόμα πιο παράξενο ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ...καθόλου κακό!

Οι κλασικές κιθάρες αποτελούν το βασικό όργανο των ενορχηστρώσεων. Τα 12 τραγούδια είναι ορχηστρικά και μόνο η "αχάριστη" ερμηνεύεται από τη Σόνια Θεοδωρίδου.


HIGHLIGHTS:

... Η παράξενη αίσθηση που σου δίνει ο τρόπος που ακούγονται τα τραγούδια ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όπως συμβαίνει και με τα προηγούμενα "Cafe de l' art" έτσι κι εδώ το ένθετο είναι χωρισμένο, μισό ελληνικό και μισό αγγλικό. Υπάρχουν σημειώματα των συντελεστών, βιογραφικά του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη. καθώς και των Μαυρουδή - Μάργαρη. Αν και η αγγλική πλευρά του ένθετου θυμίζει κίνηση ...τουριστική, το booklet προσφέρει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τα τραγούδια είναι όλα καλά, αλλά ξεχώρισα κυρίως σαν εκτέλεση τα "ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά", "Ξημερώνει και βραδιάζει", "Μινόρε της αυγής" (σολάρει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης), "τα ματόκλαδά σου λάμπουν" και την "αχάριστη" (και στις δύο εκδοχές της, instrumental και με τη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου)...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Δε ρώτησες τόσο καιρό για μένα
πως πέρασα τρελή στη ξενιτιά
σ' αγάπησα, δυστύχησα για σένα
και σέρνομαι πανούργα μακριά.

Τα βάσανα μου μ' έριξαν στα ξένα
και μ' έχουν της ζωής κατάδικο
αχάριστη δεν πόνεσες για μένα
κι αυτό το βρίσκω να 'ναι άδικο"...

(στίχοι:Βασίλης Τσιτσάνης - "Αχάριστη")


Music Corner

CAFE DE L' ART

Τίτλος CD
"CAFE DE L' ART - Vol.5"
Εταιρεία: EROS MUSIC
Είδος: CD

Καλλιτ. Παραγωγή
Νότης Μαυρουδής
Οργάν. Παραγωγής
Κάτια Καπελάκου
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 48:51
12/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μπακσέ τσιφλίκι
02. Τα ματόκλαδα σου λάμπουν
03. Αχάριστη (Σόνια Θεοδωρίδου)
04. Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά
05. Ξημερώνει και βραδιάζει
06. Μινόρε της αυγής
07. Ακρογιαλιές - δειλινά
08. Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά
09. Αχάριστη
10. Χαράματα η ώρα τρεις
11. Χωρίσαμε ένα δειλινό
12. Καραβοτσακίσματα
13. Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ