"κλικ για μεγέθυνση"
Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα

Νησιώτικα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Διάφοροι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γλυκερία - Μαρία Ζώη - Παντελής Θαλασσινός - Καίτη Κουλλιά - Μαριώ - Δημήτρης Μπάσης - Σοφία Παπάζογλου - Γιάννης Πάριος - Μίλτος Πασχαλίδης - Γιώργος Περαντάκος - Μάνος Πυροβολάκης -
Τρίφωνο - Γιάννης Χαρούλης...
Δεκατρία διαλεχτά παραδοσιακά τραγούδια, ένα από κάθε νησί των Δωδεκανήσων και ένας ξεχωριστός ερμηνευτής για το καθένα από αυτά. Αυτά είναι τα 'συστατικά' της συλλογής «Δώδεκα και μία ματιές, στα Δωδεκάνησα» που κυκλοφορεί από τη Lyra.
Χαρακτηριστικά τραγούδια από την παράδοση του κάθε νησιού, ερμηνευμένα από καταξιωμένους αλλά και νεότερους άξιους ερμηνευτές. Ο Γιάννης Πάριος τραγουδά το «Σαν πας στα ξένα» από την Κω, η Γλυκερία το «Μικρό τρεχαντηράκι» από τη Σύμη, ο Παντελής Θαλασσινός «Στο Κάστρο της Αστυπαλιάς» από την Αστυπάλαια, η Μαριώ το «Ερήνη που 'σουν το πουρνό» από την Τήλο, ο Μίλτος Πασχαλίδης «Στα μάρμαρα του Γαλατά» από την Κάρπαθο, ο Δημήτρης Μπάσης το «Ω, σιγανέ μου ποταμέ» από την Πάτμο, η Σοφία Παπάζογλου το «Περιόλι» της Νισύρου, η Καίτη Κουλλιά το Καλύμνιο «Μαρούλι», ο Μάνος Πυροβολάκης το «Στην άμμο άμμο πάενα» από τη Χάλκη, το Τρίφωνο το Ροδίτικο «Πέρα στους πέρα κάμπους», ο Γιάννης Χαρούλης «Το πισωμέρι» της Κάσου, ο Γιώργος Περαντάκος τον «Παπά» της Λέρου και η Μαρία Ζώη το «Μικρό μου Καστελόριζο» από το Καστελόριζο.
Η μουσική για τους νησιώτες είναι τρόπος ζωής. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας τους. Στο τραγούδι εκφράζουν τη χαρά, τον πόνο, τον έρωτα. Τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν σε κάθε ευκαιρία, το γλέντι στήνεται στο λεπτό, ακόμη και από ασήμαντη αφορμή. Τα νησιώτικα τραγούδια είναι ανοιχτά και αλέγρα σαν τους ίδιους τους νησιώτες. Ένα μικρό δείγμα από την παράδοση των Δωδεκανήσων αποτελεί αυτή η έκδοση.
Οι μουσικοί που παίζουν είναι κορυφαίοι σολίστες: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Νίκος Χατζόπουλος (βιολί), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Μανώλης Καραντίνης (ούτι, φλάουτο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Φίλιππος Τσεμπερούλης {κλαρίνο, φλάουτο) και Νίκος Κούρος (πλήκτρα, ακορντεόν). Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια παραγωγής είναι του Νίκου Κούρου.
Στο ένθετο περιέχονται φωτογραφίες και κείμενα για το κάθε νησί, μικρές προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν ή κατάγονται από τα Δωδεκάνησα (δήμαρχοι, πολιτιστικοί φορείς, δημοσιογράφοι). Περιέχονται επίσης κείμενα στ' αγγλικά με την ελεύθερη απόδοση των στίχων του κάθε τραγουδιού. Την έκδοση χαιρετίζει με σημείωμα του ο Υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Cd αφιέρωμα στη δωδεκανησιακή παράδοση με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες να συμμετέχουν στην αξιόλογη αυτή παραγωγή. Τα Δωδεκάνησα (που βέβαια στην ουσία αποτελούνται από περισσότερα από 12 νησιά, παρά την ονομασία τους) βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους και φυσικά ακολούθησαν τη μουσική νησιώτικη παράδοση του τόπου μας. Το cd αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μουσική παράδοση των Δωδεκανήσων, αφού ακολουθεί τη διαδρομή των σημαντικότερων νησιών του συμπλέγματος και επιλέγει ένα τραγούδι από κάθε νησί. Για την ερμηνεία τους μπορεί να μην επιλέχθηκαν ντόποιοι ερμηνευτές, όμως θα δούμε πολύ σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής να τραγουδούν. Γιάννης Πάριος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Μαριώ και πολλοί ακόμα γνωστοί καλλιτέχνες μπαίνουν σε δωδεκανησιακούς ρυθμούς και δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στο album.

Το cd απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα των νησιών μας. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και συλλεκτικής αξίας, μιας και πραγματεύεται ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της χώρας μας...


HIGHLIGHTS:

... Γνωστοί ερμηνευτές ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
¶ψογο! 38 σελίδες με σημειώσεις που μιλούν για το κάθε νησί ξεχωριστά, φωτογραφίες - τοπία και το μόνο που τελικά λείπει είναι οι στίχοι των τραγουδιών. Όσα αναγράφονται στο ένθετο είναι μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πέρα στους πέρα κάμπους
όπου είναι οι ελιές
είν’ ένα μοναστηράκι
που πάν’ οι κοπελιές...

Πάω κι εγώ ο καημένος
για να λειτουργηθώ
να κάνω το σταυρό μου
σαν κάθε Χριστιανός...

Στην εκκλησιά που μπαίνω
θορρώ μια κοπελιά
να κάνει το σταυρό της
να λάμπει η εκκλησιά"...

(στίχοι: Παραδοσιακό Ρόδου - "Πέρα στους πέρα κάμπους")


Music Corner

ΔΙΑΦΟΡΟΙ

Τίτλος CD
"ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Νίκος Κούρος
Ενορχήστρωση
Νίκος Κούρος
Φωτογραφία εξωφ.
Αρχείο Θέμελη Γλυνάτση
Φωτογραφίες ένθετου
Νίκος Κασσέρης
Artwork
Πολύτροπον
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 39:52
12/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Πέρα στους πέρα κάμπους - Το Τρίφωνο (Ρόδος)
02. Στο κάστρο της Αστυπαλιάς - Παντελής Θαλασσινός (Αστυπάλαια)
03. Το μαρούλι - Καίτη Κουλιά (Κάλυμνος)
04. Στα μάρμαρα του Γαλατά - Μίλτος Πασχαλίδης (Κάρπαθος)
05. Ω, σιγανέ μου ποταμέ - Δημήτρης Μπάσης (Πάτμος)
06. Σαν πας στα ξένα - Γιάννης Πάριος (Κως)
07. Ερήνη που 'σουν το πουρνό - Μαριώ (Τήλος)
08. Παπάς - Γιώργος Περαντάκος (Λέρος)
09. Στην άμμο άμμο πάενα - Μάνος Πυροβολάκης (Χάλκη)
10. Μικρό τρεχαντηράκι - Γλυκερία (Σύμη)
11. Το πισωμέρι - Γιάννης Χαρούλης (Κάσος)
12. Το περιόλι - Σοφία Παπάζογλου (Νίσυρος)
13. Μικρό μου Καστελόριζο - Μαρία Ζώη (Καστελόριζο)