"κλικ για μεγέθυνση"
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανατολίτικα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Δυτική Ανατολή"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος δίσκος με τίτλο Δυτική Ανατολή και περιεχόμενο πρωτότυπες μουσικές και τραγούδια του Θοδωρή Γεωργόπουλου, παραδοσιακού πνευστού μουσικού (τα όργανα που παίζει είναι κλαρίνο, καβάλ και φλογέρες) καθώς και παραδοσιακές μουσικές διασκευασμένες από τον ίδιο.
Μια φιλόδοξη μουσική παραγωγή που ξεπερνάει στενά τα πλαίσια της παράδοσης και του έθνικ, λέξεις που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε με ευκολία στις μέρες μας, και απλώνεται σε ένα ευρύτερο μουσικό τοπίο με ταυτότητα και προσωπικότητα. Στις ηχογραφήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 40 σπουδαίοι έλληνες και βαλκάνιοι σολίστες και τραγουδιστές που πλαισιώνουν το ξεχωριστό άκουσμα. Στα δύο τραγούδια, σε στίχους του Θοδωρή Γεωργόπουλου, ακούγονται η Ειρήνη Σκανδάλου και η Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Ο Θ. Γεωργόπουλος γράφει για τον δίσκο αυτό:
"Ο τίτλος του δίσκου, Δυτική Ανατολή καθρεφτίζει την μουσική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής, που στέκεται στα δυτικά σύνορα της παραδοσιακής ανατολής και ταλαντεύεται ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό πολιτισμό παίρνοντας στοιχεία κι από τις δύο πλευρές, φτιάχνοντας ένα μίγμα που θυμίζει μακρινές συγγένειες ξεχασμένες στα βάθη του χρόνου. Η ηχογραφήσεις του δίσκου ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια και ολοκληρώθηκαν με την συμπαράσταση των καλών φίλων μουσικών και τραγουδιστών και τους ευχαριστώ για αυτό"...
Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος έχει μια, πολύχρονη, προϋπηρεσία στην παραδοσιακή μουσική, κατάγεται από την Ήπειρο και έχει ως τώρα συμμετοχή σε πολλές εκδόσεις CD είτε σαν σολίστας μουσικός είτε σαν ενορχηστρωτής και παραγωγός. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς τραγουδιστές και μουσικούς της ελληνικής παράδοσης, και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως τους Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλη Δοϊτσίδη, Πετρολούκα Χαλκιά, Αχιλλέα Χαλκιά, Δόμνα Σαμίου (μόνιμη συνεργασία σε συναυλίες και ηχογραφήσεις), Ρος Ντέιλι, και άλλους. Συμμετέχει σε παραδοσιακά πανηγύρια και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με πολλούς τραγουδιστές και μουσικούς από το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Δισκογραφικές εργασίες και συνεργασίες σε δίσκους μέχρι σήμερα: Προσωπικές δουλειές: Αρβανίτικα τραγούδια (1992), Βόρειος Θράκη (1994), Βαλκανικά Χρώματα (1997), Πωγώνι Δερόπολη (2004), Και συνεργάσθηκε σαν ενορχηστρωτής και παραγωγός στους δίσκους: Ανατολική Ρωμυλία σήμερα (1998), Μέχρι το τριαντάφυλλο (2000), Τραγούδια της Μάνας (2002), Πρόσχορδο (1993)


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Αξιόλογη δουλειά με γοητευτικούς ήχους ανατολίτικης κυρίως μουσικής τεχνογνωσίας. Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος δημιούργησε 15 κομμάτια που μπορεί να δείχνουν χαρακτήρα ανατολίτικο, ωστόσο δεν ξεφεύγουν και πολύ από γνώριμες λαϊκές - δημοτικές φόρμες της χώρας μας, κάτι που δείχνει τη σχέση που έχει κατά βάθος η μουσική μας με αυτή της ανατολής.

Το cd έχει κάποιες μελωδίες που θα αγαπήσουν ακόμα και οι μη μυημένοι στο συγκεκριμένο μουσικό είδος που όμως πιστεύω πως το σύνολο θα τους κουράσει. Οι πιο ψαγμένοι και οι πιο ...ανατολίτες θα βρείτε πολλούς λόγους να αγαπήσετε αυτή τη δουλειά. Το μεράκι για τη δημιουργία του cd είναι φανερό και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν γι' αυτή τη "παράσταση" αμέτρητα! Κλαρίνο, φλογέρα, λαούτο, πολίτικη λύρα, γκάιντα, βιολί, ούτι, τρομπέτα, νταούλι, καβάλ, ζουρνάς, σαξόφωνο είναι μόνο μερικά από αυτά! Ο συνθέτης χειρίστηκε με ιδιαίτερη λεπτότητα και ευρηματικότητα τη σχέση ή ορισμένες φορές και την αντίθεση της φύσης των μουσικών οργάνων, φτάνοντας σε αξιόλογα αποτελέσματα.


HIGHLIGHTS:

... Οι πλούσιες ενορχηστρώσεις ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ανατολίτικα σχέδια κοσμούν το ένθετο με τρόπο που δένει απόλυτα ως εικόνα με όσα πρόκειται να ακούσουμε στο cd! Υπάρχουν στίχοι από τα δύο τραγούδια του Γεωργόπουλου "Αθήνα-Σόφια" και "να 'μουνα χελιδονάκι". Κάποια από τα γραφόμενα στο ένθετο είναι μεταφρασμένα και σε αγγλική γλώσσα. Δεν υπάρχει όμως επιμελής αναφορά στο ποιος ερμηνεύει στο κάθε τραγούδι (όπου φυσικά υπάρχει ερμηνεία).

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Παλιά γκάιντα", "Σόφια - Αθήνα", "Να 'μουνα χελιδονάκι", "Shope Pesen", "Zapamo", "Δυτική Ανατολή"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αέρας έγινες και φύσηξες
ρομά καρδιά το ξέρω έχεις
τα ίδια πάντα δεν αντέχεις
ξένη γλώσσα και λαλιά"...

(στίχοι: Θοδωρής Γεωργόπουλος - "Σόφια-Αθήνα")


Music Corner

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τίτλος CD
"ΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ"
Εταιρεία: ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΗΧΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Θοδωρής Γεωργόπουλος
Ενορχήστρωση
Θοδωρής Γεωργόπουλος
Συμμετέχουν ερμηνευτικά
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Ειρήνη Σκανδάλου
Ελένη Καλλιμοπούλου
Αχιλλέας Χαλκιάς
Κώστας Μερετάκης
Παναγιώτης Λάλεζας
Μιχάλης Ζάμπας
Γιάννης Μαγκανιάρης
Artwork
έργον
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 65:39
12/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Σόφια-Αθήνα (Ειρήνη Σκανδάλου)
02. Το ταξίδι του Ιαπετού
03. Δυτική Ανατολή
04. Shopski
05. Να 'μουνα χελιδονάκι (Κατερίνα Παπαδοπούλου)
06. Παλιά γκάιντα
07. Bogdanski Kioutcek
08. Το κλάμα του Αχιλλέα-Λαγκαβίτσα
09. Shope Pesen
10. Μια γαλάζια περιστέρα
11. Sborenka
12. Zapamo
13. Κόκκινα τσουράπια
14. Balcan minority
15. Μακεδονικό συρτό