"κλικ για μεγέθυνση"
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ

Λαϊκά / Pop
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Κλέφτες ονείρων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Λάμπρος Καρελάς υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος στο συγκρότημα 'Τα Παιδιά από την Πάτρα' καθώς και μέλος της 'Οπισθοδρομικής Κομπανίας' στο πρώτο άλμπουμ της. Με 'Τα Παιδιά από την Πάτρα' ηχογράφησε 8 άλμπουμ που έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεων καθώς και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με τεράστια επιτυχία. Από το 1995 και μετά, ακολούθησε σόλο καριέρα. Συνεργάστηκε με σημαντικότατους δημιουργούς τόσο δισκογραφικά όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων ο Άκης Πάνου, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Νίκος Ζιώγαλας, και με ερμηνευτές όπως οι: Ρίτα Σακελλαρίου, Μαίρη Λίντα, Σταμάτης Κόκοτας, Φίλιππας Νικολάου, Γλυκερία, Δήμητρα Γαλάνη, Μαριώ, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κατερίνα Κούκα, Μανώλης Μητσιάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Μακεδόνας, Λένα Αλκαίου, Γιώργος Σαρρής κ.ά.

Ο Λάμπρος Καρελάς διαθέτει αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σύγχρονες λαϊκές φωνές. Τώρα, κυκλοφορεί τους "Κλέφτες ονείρων", ένα προσωπικό άλμπουμ που κρύβει μία μεγάλη καινοτομία? όλα τα τραγούδια του άλμπουμ υπογράφει ο Γιώργος Μίχας που έγινε κυρίως γνωστός από τις επιτυχίες του στη ροκ σκηνή. Η συνύπαρξη αν και απρόσμενη, έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα! Ο Λάμπρος Καρελάς με την στιβαρή και εκφραστική φωνή του ερμηνεύει τα ροκ- λαϊκά του Γιώργου Μίχα! Το μπουζούκι και οι ηλεκτρικές κιθάρες βρίσκουν τη θέση τους αρμονικά στα tracks του άλμπουμ, κάποιες φορές ακόμη και στο ίδιο τραγούδι!

Στο άλμπουμ συμμετέχει η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύοντας την μπαλάντα "Συνήθισα", ντουέτο με τον Λάμπρο Καρελά. Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τραγούδι, το "Σαν ένα αγρίμι" ερμηνεύει η Σωτηρία Λεονάρδου ενώ υπάρχει ακόμη ένα ντουέτο του Καρελά με την Μαρία Ιακώβου στο τραγούδι "Μάτια μου".

Το άλμπουμ κλείνει με το "Για τον Άκη", ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Άκη Πάνου, με τον οποίον ο Λάμπρος Καρελάς είχε συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις.

Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια παραγωγής είναι του Γιώργου Μίχα.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το κύριο στοιχείο του cd είναι η μαεστρία του Γιώργου Μίχα να ενορχηστρώσει κάποια κομμάτια με ηλεκτρικές κιθάρες και μπουζούκια. Έχω ξανακούσει στο παρελθόν κι άλλες τέτοιες απόπειρες, μα ποτέ δεν θυμάμαι να υπήρχε τόση φυσικότητα στο αποτέλεσμα. Από την άλλη ο Λάμπρος Καρελάς είτε γιατί τον έχουμε συνηθίσει έτσι, είτε γιατί η φωνή του οδηγεί εκεί, μοιάζει λίγο έξω απ' τα νερά του όταν τα τραγούδια ξεφεύγουν από καθαρές λαϊκές φόρμες. Αυτό ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά, καθώς τα περισσότερα τραγούδια έχουν λαϊκό ύφος. Έχουν όμως και μια υπέρμετρη μελαγχολία που κάποια στιγμή ενοχλεί.

Μου άρεσε πολύ το ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, μου άρεσε το "για ένα σου άγγιγμα", μου άρεσε και η Σωτηρία Λεονάρδου που ερμηνεύει το "σαν ένα αγρίμι" (όχι, δεν συμμετέχει καθόλου ο Καρελάς κι αν αναρρωτιέστε γιατί αυτό το κομμάτι μπήκε στο δικό του προσωπικό album, δεν ξέρω να σας απαντήσω!). Εξαιρετικό και το "με βρήκε πάλι η νύχτα να γυρνώ"...

Πρόκειται γενικά για ένα cd - απόπειρα προς κάτι νέο, τόσο για τον συνθέτη Γιώργο Μίχα, όσο και για τον ερμηνευτή Λάμπρο Καρελά. Τον δεύτερο όμως τον προτιμάω σε τραγούδια λαϊκά, χωρίς πειραματισμούς. Τον θυμάστε να τραγουδάει με τα Παιδιά απ' τη Πάτρα "Στη Κυψέλη στο Παγκράτι, Νέα Σμύρνη και Μοσχάτο, για να σε 'βρω έχω κάνει την Αθήνα άνω κάτω"; Αν ναι, καταλαβαίνετε τι εννοώ!


HIGHLIGHTS:

... Το τραγούδι "για τον Άκη" που είναι αφιερωμένο στον Άκη Πάνου, κυρίως για το στίχο του ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το artwork είναι πολύ προσεγμένο. Υπάρχουν και οι στίχοι των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Για ένα σου άγγιγμα", "Συνήθισα", "Με βρήκε πάλι η νύχτα να γυρνώ", "Σαν ένα αγρίμι", "Για τον Άκη"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Λουλούδι μου να 'ξερα
που έχεις χαθεί
στ' αγκάθια σου να 'πεφτα
ξανά απ' την αρχή
για ένα σου άγγιγμα
για μια σου ματιά
ξανά να καιγόμουνα
στην ίδια φωτιά"...

(στίχοι: Γιώργος Μίχας - "Για ένα σου άγγιγμα")


Music Corner

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ

Τίτλος CD
"ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Ντόρα Ρίζου
Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Μίχας
Ενορχήστρωση
Γιώργος Μίχας
Φωτογραφίες
Γιώργος Χρυσοχοΐδης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 55:20
10/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Για ένα σου άγγιγμα
02. Με βρήκε πάλι η νύχτα να γυρνώ
03. Συνήθισα (συμμετέχει η Ελένη Τσαλιγοπούλου)
04. Κέρνα με
05. Δεν είσαι εδώ
06. Σαν ένα αγρίμι (Σωτηρία Λεονάρδου)
07. Τη νύχτα για σεντόνι μου θα ρίξω
08. Σε ψάχνω
09. Η μοναξιά
10. Μάτια μου (συμμετέχει η Μαρία Ιακώβου)
11. Πάλι μαζί σου θα βρεθώ
12. Βάλε μου άλλο ένα
13. Για τον Άκη