"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Pop / Rock
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Κανάστα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τι είναι «Κανάστα»; Ένα παιχνίδι με χαρτιά ιδιαίτερα διαδεδομένο στις προηγούμενες δεκαετίες, που ουσιαστικά πρόκειται για τον «πρόγονο» της μπιρίμπας!
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Κανάστα με τον Μάνο Ξυδούς; «παρατηρούσα πόση βία περιέχουν τα παιχνίδια με τα οποία ασχολείται ο γιος μου και έκανα τη σύγκριση με το πως αντιμετώπιζε ο κόσμος τα «χαρτοπαίγνια» των προηγούμενων δεκαετιών. Τότε κατάλαβα ότι τα τότε «βρώμικα» παιχνίδια ήταν πολύ πιο αθώα από τα σημερινό video games...»
Με αυτόν τον τίτλο λοιπόν κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Μάνου Ξυδούς, ξεκινώντας την συνεργασία του με την Universal Music.
Η ψυχή των Πυξ Λαξ που γνώρισαν τόσες τεράστιες επιτυχίες, ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην καριέρα του.
Έντεκα καινούργια τραγούδια, έντεκα ιστορίες που μας μιλούν κατευθείαν στην ψυχή...
Μια δεμένη παρέα, ο Μάνος Ξυδούς, ο Νίκος Πιπινέλης και ο Γιάννης Ευσταθίου έχουν γράψει τη μουσική και τους στίχους των έντεκα τραγουδιών και του ενός ορχηστρικού θέματος που περιλαμβάνονται στο CD και μας μεταφέρουν αυτούσια τη διάθεση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης.
Το πρώτο single του δίσκου «Η ελπίδα ζωντανή», είναι το τραγούδι που ακούγεται στο ραδιόφωνο, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στον προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ!
Το «Αγάπη ευτυχισμένη δεν υπάρχει» είναι διασκευή του γαλλικού τραγουδιού «II n'y a pas d' amour heureux» των L. Aragon & G.C. Brassens με ελληνικούς στίχους της Βερονίκης Δαλακούρα.
Το «Πόσα» είναι το τραγούδι που σίγουρα θα σας εκπλήξει με τον καυστικό στίχο που λέει όμως τόσο μεγάλες αλήθειες...
Επίσης, στο τραγούδι «Η παντομίμα της γιαγιάς» παίζουν και τραγουδούν οι Παζλ, ενώ στα φωνητικά συναντούμε την Ζίνα Αρβανιτίδη.
Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μήπως τελικά είναι καλύτερα που χώρισαν οι Πυξ Λαξ; Ακούγοντας τις solo δουλειές των Μάνου Ξυδού, Φίλιππου Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, κάτι τέτοιο πέρασε απ' το μυαλό μου... Ο λόγος; Μα πολύ απλά, ότι πλέον ακούμε δουλειές των Πυξ λαξ Χ 3!

Και οι τρεις τους συνεχίζουν στα χνάρια του group που αποφάσισαν λίγο καιρό πριν πως ήρθε το τέλος του. Το πρώτο προσωπικό album του Μάνου Ξυδού, με τίτλο "Κανάστα", ακολουθεί κι αυτό το μουσικό ύφος των Πυξ Λαξ, ειδικά όπως τους είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια της μουσικής τους πορείας.

Ο Μάνος Ξυδούς, με νέα δισκογραφική πλέον, συνεργάζεται με τον Γιάννη Ευσταθίου και τον Νίκο Πιπινέλη και οι τρεις τους δημιουργούν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα album που πιστεύω ότι πολλά τραγούδια του θα σας αναγκάσουν να τα ακούσετε ξανά και ξανά! Στον τομέα των ενορχηστρώσεων το cd παίρνει άριστα και ενώ υπάρχουν πολλά μουσικά όργανα, οι "πρωταγωνιστές" είναι σίγουρα οι κιθάρες, ηλεκτρικές και μη...

Οι ψαγμένοι στίχοι σφραγίζουν τη ποιότητα αυτού του album...


HIGHLIGHTS:

... Οι ενορχηστρώσεις ...

... Το "συμπαγές" ύφος των συνθέσεων, που όμως δεν κουράζει σε καμία περίπτωση ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Από τα καλύτερα ένθετα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον από εικαστικής απόψεως. Έχει τους στίχους των τραγουδιών, ενώ και το εξώφυλλο ξεχωρίζει.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Η ελπίδα ζωντανή", "Αγάπη ευτυχισμένη δεν υπάρχει", "Λουπ ντε λα", "Πόσα;", "Η παντομίμα της γιαγιάς", "Τρελή κιθάρα", "Το σχήμα της σιωπής μου"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πέφτουνε τα χιόνια, γέρνουν τα κλαδιά
βρεγμένα σπίρτα πως ν' ανάψω τη φωτιά
όταν θα βλέπω μες στον ύπνο μου βροχή
θα 'ναι η ελπίδα πως θα 'ρθεις
όταν θα βλέπω μες στα μάτια σου βροχή
θα 'ναι η ελπίδα ζωντανή"...

(στίχοι: Μάνος Ξυδούς - "Η ελπίδα ζωντανή")


Music Corner

ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ

Τίτλος CD
"ΚΑΝΑΣΤΑ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Ζωγραφική εξωφύλλου
Ana Julia Mihesan
Γραφιστική επιμέλεια εξωφύλλου
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 49:58
2/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Η ελπίδα ζωντανή
02. Αγάπη ευτυχισμένη δεν υπάρχει
03. Λουπ ντε λα
04. Πόσα;
05. Περίπλους εαυτών
06. Στη γη της χαμένης νεότητας
07. Όλα είναι δικά μας
08. Η παντομίμα της γιαγιάς
09. Πίρα ροκού (ορχηστρικό)
10. Τρελή κιθάρα
11. Νέκταρ στα χείλη της γάτας
12. Το σχήμα της σιωπής μου