"κλικ για μεγέθυνση"
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φωτεινή Δάρρα

Soundtrack
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Οι μάγισσες της Σμύρνης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Για μας η μαγεία της Σμύρνης έχει και μια ιστορική έννοια. Είναι ο τρόπος που κάποιο ειδικό κύτταρο των προγόνων μας επωάζεται μυστικά και επανεμφανίζεται ξαφνικά μέσα στον καθένα μας. Στην ελληνική μουσική δε, μετεμψυχώνεται κυριολεκτικά και παρουσιάζεται πανηγυρικά κάθε 20 με 30χρόνια, χαρίζοντας στο ελληνικό μουσικό ιδίωμα την «ανεξήγητη» του αιωνιότητα. Αυτή την αρχέγονη ελληνικότητα την άκουσα λόγου χάρην να μετεμψυχώνεται στην τόσο μοντέρνα φωνή της Φωτεινής Δάρρα, τη διάβασα στο ποίημα «Στάλσιμο» του Διονύση Καψάλη, στους στίχους του Κώστα Φασουλά και του Ηλία Κατσούλη, ειδικά γραμμένους γι' αυτή τη σειρά. Για μας λοιπόν οι συμπαθείς «Μάγισσες της Σμύρνης» είναι οι θεματοφύλακες της μυστικής συνταγής του φίλτρου της αιωνιότητας. Διόλου δεν
εκπλήσει λοιπόν η επιτυχία τους»

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η μουσική και τα τραγούδια από τη πετυχημένη σειρά του ΜΕGΑ «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» - μεταφορά του best seller της Μάρας Μεϊμαρίδη από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη - παρουσιάζονται τώρα σε cd από την ΜΒΙ. Μουσικοί δημιουργοί είναι ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα με την οποία συνεργάζεται «τηλεοπτικά» ξανά μετά τις σειρές «Φεύγα» και «Λένη». Στον τομέα του λόγου δημιουργοί είναι οι Διονύσης Καψάλης, Κώστας Φασουλάς και Ηλίας Κατσούλης που υπογράφουν τους στίχους των τραγουδιών.
Ακολουθώντας το σενάριο, η μουσική της σειράς επιχειρεί να συνδιάσει τις δύο διαφορετικές εποχές που εκτυλίσσεται η πλοκή του. Προβάλλεται διαρκώς μέσα στο χρόνο το ελληνικό τραγούδι, μία στο ιδίωμα του 1900 έως 1922 και μία σε αυτό του παρόντος χρόνου.
Ακριβώς δηλαδή όπως «μετεμψυχώνονται» οι χαρακτήρες και μιλούν μεταξύ τους από διαφορετικές εποχές, έτσι και τα σύγχρονα τραγούδια συνομιλούν με τα αντίστοιχα Σμυρναίικα των αρχών του 1900.
Το ίδιο και οι «μαγικές» μουσικές υποκρούσεις, πότε χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά όργανα και πότε τα σύγχρονα κινηματογραφικά μουσικά «όπλα», ανάλογα με τον ιστορικό χρόνο που εκτυλίσσεται η σκηνή.
Επειδή όμως αναφερόμαστε στη Σμύρνη, μέσα από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης, είναι δεδομένη και η συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης.
Εντέλει, όπως οι εποχές έτσι και οι πολιτισμοί αναμειγνύονται δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα που αποτελεί την μυστική συνταγή του μαγικού φίλτρου της μουσικής της σειράς.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένα βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη που αγαπήθηκε και πέτυχε υψηλές πωλήσεις... Αυτό οδήγησε στη μεταφορά του στη μικρή οθόνη σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη που πέτυχε επίσης να δώσει ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης στο MEGA που ανέλαβε τη παραγωγή του. Και τώρα οι περίφημες "μάγισσες της Σμύρνης" κυκλοφορούν και σε cd που περιέχει τη μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου όπως τα έγραψε για τη τηλεοπτική σειρά.

Ένα cd που εκτός από τη βαριά υπογραφή του συνθέτη, μας μεταφέρει και ποίηση Διονύση Καψάλη αλλά και στίχους των γνωστών Ηλία Κατσούλη και Κώστα Φασουλά. Οι άψογες ερμηνείες της Φωτεινής Δάρρα έρχονται να συμπληρώσουν μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή που αξίζει της προσοχής σας ακόμα κι αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο ή δεν είδατε ποτέ τη συγκεκριμένη σειρά.

Το cd έχει 6 τραγούδια που ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ορχηστρικά. Συνθετικά ακολουθούν φόρμες απόλυτα ελληνικές όπως στο "τα λόγια ήσαν της θάλασσας" μέχρι ανατολίτικες όπως στο "γιαβρί" ενώ υπάρχουν και κάποιες συνθέσεις που απλώς εξυπηρετούν τις ανάγκες της σειράς αλλά κρίθηκε σωστό να συμπεριληφθούν και αυτές στο cd.

Κορυφαίο το "στάλσιμο" που έντυσε μουσικά το ποίημα του Διονύση Καψάλη. Κατά τη γνώμη μου μια από τις κορυφαίες συνθετικές εμπνεύσεις στη καριέρα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και η κορυφαία ερμηνευτική στιγμή της Φωτεινής Δάρρα. Ακούστε το και θα με θυμηθείτε!


HIGHLIGHTS:

... Ιδιαίτερες συνθέσεις και πολύ καλές ερμηνείες από τη Φωτεινή Δάρρα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Έχει τους στίχους των 6 τραγουδιών, ενώ αναφέρεται στους συντελεστές τόσο της τηλεοπτικής σειράς όσο και του cd. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από τα γυρίσματα και φυσικά και της τραγουδίστριας. Θα μου άρεσε πάντως στα cd που αποτελούν το soundtrack μιας ταινίας να υπήρχαν δυο λόγια για το σενάριο, κάτι που δυστυχώς δεν συνηθίζεται και φυσικά δεν το είδα ούτε σ' αυτό το cd.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Στάλσιμο", "Κοκαργιαλί", "Το γιαβρί", "Στην αγορά", "Οι μπαξέδες", "Χασαποσέρβικο", "Με φτερά μεταξωτά", "Τα λόγια ήσαν της θάλασσας"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ποιο τραγούδι, πικρός αδερφός
στη μικρή θα σε φέρει πατρίδα;
Γαλανή μου ελπίδα και φως
πάνε χρόνια και ακόμη δε σ' είδα.

Ποιο πουλί, ποιο καλό περιστέρι
ποια λευκά με το κύμα φτερά
ποιο να στείλω της νύχτας αστέρι
να χωρίσει τα μαύρα νερά;"...

(στίχοι: Διονύσης Καψάλης - "Στάλσιμο")


Music Corner

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ

Τίτλος CD
"ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ενορχήστρωση
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες
Κυριάκος Παναγούλης
Μαρία Παπαγεωργίου
Artwork
Κώστας Κάτσουλας
1 CD 21 Tracks
Διάρκεια CD: 62:55
11/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Στάλσιμο
02. Τοιχογραφία (ορχηστρικό)
03. Αγάπη φόνισσα
04. Κοκαργιαλί (ορχηστρικό)
05. Αττάρτη (ορχηστρικό)
06. Το γιαβρί (Το τσιφτετέλι της Κατίνας)
07. Στην αγορά (ορχηστρικό)
08. Στρόβιλος (ορχηστρικό)
09. Αγάπες που μ' ανάθρεψαν
10. Διονυσιακό (ορχηστρικό)
11. Οι μπαξέδες (ορχηστρικό)
12. Χασαποσέρβικο (ορχηστρικό)
13. Ζεϊμπέκικο σεκλέτι (ορχηστρικό)
14. Με φτερά μεταξωτά
15. Σύνθεση παλαιού και νέου κόσμου (ορχηστρικό)
16. Αγάπες που μ' ανάθρεψαν (ορχηστρικό)
17. Καππαδοκία (ορχηστρικό)
18. Το γιαβρί (ορχηστρικό)
19. Μεταμορφώσεις (ορχηστρικό)
20. Τα λόγια ήσαν της θάλασσας
21. Στάλσιμο (ορχηστρικό)