"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Έχω δικαίωμα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος δίσκος του Ανέστη Μαντά, «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ», έρχεται να τον πιστοποιήσει ως έναν λαϊκό τραγουδιστή που η φωνή του αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο αυθεντικές του είδους.
Το «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» είναι ο τέταρτος δίσκος του ερμηνευτή από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος από τα πρώτα δισκογραφικά του βήματα κέρδισε το κοινό τόσο με την ξεχωριστή ερμηνεία του όσο και με τη συμμετοχή του σε επιτυχημένα προγράμματα μεγάλων μαγαζιών της νυχτερινής διασκέδασης δίπλα σε γνωστά ονόματα του λαϊκού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Στο νέο του δίσκο ο Ανέστης Μαντάς συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Γιώργο Μουκίδη, ο οποίος έχει γράψει τα δεκατρία από τα δεκαπέντε τραγούδια του δίσκου και έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση και την παραγωγή. «Το Πεπρωμένο», το χασάπικο που ανοίγει τον δίσκο, έχει ήδη ξεχωρίσει ραδιοφωνικά, ενώ το «Έχω Δικαίωμα» αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του ομώνυμου δίσκου.
Ένα από τα τραγούδια του δίσκου έχει γράψει ο Βασίλης Δήμας, ενώ τη μουσική στο ζεϊμπέκικο «Μετάνιωσα» έχει γράψει ο Τάκης Μπουγάς και τους στίχους ο Πάνος Φαλάρας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το «Δεν Πειράζει», ένα ντουέτο του Ανέστη Μαντά με τον Γιώργο Μουκίδη, ένα τραγούδι για δύο φίλους που περπατάνε «αγκαλιά στης Σαλονίκης τα στενά».
Στο νέο του δίσκο, «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ», ο Ανέστης Μαντάς δίνει τα διαπιστευτήρια ενός γνήσιου λαϊκού τραγουδιστή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Σήμερα έχει επικρατήσει στα λαϊκά albums μια συγκεκριμένη δομή που βλέπουμε να τηρείται με ...θρησκευτική ευλάβεια! Η δομή αυτή επιβάλλει να υπάρχουν σε κάθε λαϊκό cd τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, χασάπικα και μπαλάντες. Επιβάλλει επίσης στίχο ερωτικό, "καψούρικο" και πονεμένο! Επιβάλλει μπουζούκι, μπαγλαμά, κλαρίνο... Ο νόμος της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας, από τον οποίο κανείς δεν ξεφεύγει!

Όλα αυτά τα διαθέτει και το νέο cd του Ανέστη Μαντά. Διαθέτει και έναν τραγουδοποιό με σημαντικά δείγματα επιτυχίας στη καριέρα του, τον Γιώργο Μουκίδη. Δεν διαθέτει όμως το σημαντικότερο. Διάρκεια... Αν εξαιρέσω 3-4 τραγούδια, τα υπόλοιπα τα προσπέρασα με ...συνοπτικές διαδικασίες, καθώς δεν ξεφεύγουν από γνώριμες μουσικές φόρμες, χωρίς ιδιαίτερο χρώμα. Δεν ξέρω, αν ίσως είστε σε πιο ...έντονες συναισθηματικές καταστάσεις και ερωτικά αδιέξοδα (!) να μπορείτε να δείτε τα τραγούδια με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το "πεπρωμένο" ξεχωρίζει, όπως και το ντουέτο με τον Γιώργο Μουκίδη "δεν πειράζει". Καλό είναι και το "θυμάμαι" αλλά και το "η αγάπη θέλει" με το οποίο κλείνει το cd. Πάντως δεν θα έλεγα να το αγοράσετε με κλειστά μάτια... Ρίξτε πρώτα μια ακρόαση!


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το καλής ποιότητας χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί έρχεται σε αντιπαράθεση με το φτωχό artwork. Υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, αισθητικά όμως το ένθετο υστερεί. Εντελώς τυπικό και το εξώφυλλο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Πεπρωμένο", "Δεν πειράζει", "Θυμάμαι", "Η αγάπη θέλει"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Να θυμάσαι μόνο
πως δεν μετανιώνω
η αγάπη θέλει πόνο θέλει και καημό
και αν επιμένω να αργοπεθαίνω
είναι γιατί σ' αγαπάω
και σε συγχωρώ"...

(στίχοι: Γιώργος Μουκίδης - "Η αγάπη θέλει")


Music Corner

ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Τίτλος CD
"ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ"
Εταιρεία: MINOS-EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μουκίδης
Ενορχήστρωση
Γιώργος Μουκίδης
Φωτογραφίες
Αντώνης Κιουπλιώτης
Artwork
Εύη Ευθυμίου
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 61:37
9/2005 ©

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Το πεπρωμένο
02. Εξαρτώμαι
03. Μετάνιωσα
04. Απόψε
05. Δεν πειράζει (ντουέτο με τον Γ. Μουκίδη)
06. Θυμάμαι
07. Δεν σ' έχω ανάγκη
08. Κάποτε
09. Πωλούνται όνειρα
10. Έχω δικαίωμα
11. Αν χαθείς
12. Μια ζωή
13. Άπονη καρδιά
14. Εγώ να 'μαι καλά
15. Η αγάπη θέλει