"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Live
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Μεσόγειος / 30ος-40ος Παράλληλος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όταν το καλοκαίρι του 2004 ο Γιώργος Νταλάρας προσκάλεσε στο Ηρώδειο σπουδαίους καλλιτέχνες από διάφορες γωνιές της Μεσογείου, όλοι μίλησαν για το συναυλιακό γεγονός της χρονιάς. 2 και 3 Αυγούστου του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνα σε ισχύ, το Ηρώδειο γέμισε ασφυκτικά. Πλημμύρισε από κόσμο και ήχους της Μεσογείου τραγουδημένους από τον Γιώργο Νταλάρα και εξαιρετικούς καλεσμένους:
Η Ντούλσε Πόντες, η διάσημη ερμηνεύτρια από την Πορτογαλία, με την χαρακτηριστική, μελωδική, γεμάτη πάθος φωνή της, επαναπροσδιόρισε με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά πορτογαλικά fados την οποία συνόδευσε στο πιάνο ο συνθέτης και σολίστας Στέφανος Κορκολής.
Ο Έντυ Νάπολι ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές του Ναπολιτάνικου τραγουδιού έφερε στη συναυλία εικόνες και αισθήματα της χώρας του.
Η Μίρα Ανουάρ Αουάντ μια ευαίσθητη φωνή από το Ισραήλ, που φυλάει τον πόνο και το πάθος των δύο χωρών προέλευσης της: Της Παλαιστίνης από τον πατέρα της και της Βουλγαρίας από τη μητέρα της.
Τέλος ανάμεσα στην πλειάδα των εκλεκτών μουσικών που πλαισίωσαν τη συναυλία οι μουσικοί, Χαλήλ Μουσταφά στο ούτι και τη φωνή και Μεχμέτ Μουσταφά στο βιολί. Σπάνιες φωνές της Μεσογείου. Μια αναζήτηση στο ηχητικό τοπίο που προκύπτει από τη συνάντηση ανθρώπων και οργάνων που εξερευνά το παραμύθι κι έρχεται όπως το μελτεμάκι για να αλλάξει τη διάθεση.
Η μαγική συνύπαρξη επί σκηνής του Γιώργου Νταλάρα και της Dulce Pontes γέννησε την επιθυμία για περισσότερο. Έτσι πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά δύο ακόμα συναυλίες, 31 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2005, κάτω από την σκιά της Ακρόπολης μια ολοκληρωμένη εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών μέσα στο θαλασσινό τοπίο της Μεσογείου και στην κουλτούρα των δύο λαών. Το Φεστιβάλ Αθηνών, στην 50ή επέτειο του, σε συνεργασία με την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θέλησης της UNESCO και το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» έφεραν ξανά μαζί τους δύο μοναδικούς καλλιτέχνες στη συναυλία με τον τίτλο «Η θάλασσα κι Εμείς».
Οι δύο λαμπροί ερμηνευτές μοιράστηκαν την σκηνή για να ερμηνεύσουν - με οδηγό το ταλέντο, τις μουσικές γνώσεις, την αγάπη και το σεβασμό στην παράδοση, αλλά και την αγωνία της αναζήτησης σε καινούργιους ήχους - τα fado αλλά και τα ρεμπέτικα, τα blues και τα flamenco, τη φλόγα της ανατολικής Μεσογείου και το πάθος της δυτικής.
Οι δύο αυτές συναυλίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν από την Parlophone για να ξαναζήσετε το πάθος και τη μαγεία τους. Τα τραγούδια πέφτουν στα νερά της Μεσογείου και φτιάχνουν ομόκεντρους κύκλους. Κύκλους συγκίνησης, κύκλους πάθους, ομόκεντρους κύκλους με κοινή αφετηρία την Μεσόγειο που μας ενώνει.

Αδιαμφισβήτητοι αρωγοί στις συναυλίες αυτές οι εξαιρετικοί μουσικοί,
Μανώλης Καραντίνης μπουζούκι
Γιώργος Κοντογιάννης μπουζούκι
Γιώργος Μάτσικας μπουζούκι
Νίκος Ζέρβας πλήκτρα
Γιώργος Παπαχριστούδης πιάνο
Θανάσης Σοφράς μπάσο
Χρήστος Ζέρβας κιθάρα
Χριστόφορος Κροκίδης κιθάρα
Πέτρος Κούρτης κρουστά
Ανδρέας Παπάς κρουστά
Γρηγόρης Συντρίδης τύμπανα
Ντάσο Κούρτι ακορντεόν
Davide Zaccaria Τσέλο
Paulo Jorge Patricio da Costa (Feiteira) Βιόλα του Fado
Amadeu Joao Afonso Magalhaes Ακουστική Κιθάρα, Braguesa, Flute και BagPipe
Fernando Jorge Aniceto Suva Πορτογαλική Κιθάρα
Η χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωσνταντάρα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Κώστας Γανωσέλης και την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Σε ένα τέτοια μουσικό περιβάλλον ακούστηκαν και απογειώθηκαν από τους ερμηνευτές τους τραγούδια όπως: Μεσόγειος, Σεβάχ ο Θαλασσινός, Luna Rossa, O mare e tu, Πέταξες (Corsica), Cancao do mar, Σαν τον Μετανάστη, Μια θάλασσα μικρή, Θάλασσα πλατιά, Χάρτινο το Φεγγαράκι, Όμορφη Πόλη κ.α.
Δυο συναυλίες που αγκάλιασαν σύσσωμα τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το cd ακολουθεί τα υψηλά πρότυπα που μας έχει συνηθίσει ο Γιώργος Νταλάρας εδώ και χρόνια. Πρόκειται για καταγραφή των σημαντικών του συναυλιών στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 2004. Θέμα η Μεσόγειος και επόμενο οι καλεσμένοι του έλληνα τραγουδιστή στη συναυλία να είναι καλλιτέχνες που προέρχονται από χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή. Η Ντούλτσε Πόντες - πολύ γνωστή στο ελληνικό κοινό - από τη Πορτογαλία, ο Έντυ Νάπολι ...φυσικά από τη Νάπολι, η Μίρα Ανουάρ Αουάντ μισή Παλαιστίνια και μισή Βουλγάρα, ο Χαλήλ και ο Μεχμέτ Μουσταφά Τούρκοι μουσικοί, πολύ γνωστοί και οι δύο στη Θράκη, συμμετείχαν στις συναυλίες στο πλευρό του Νταλάρα. Θα ξεχωρίσω ιδιαίτερα και τη συμμετοχή ενός ακόμα δικού μας καλλιτέχνη, του Στέφανου Κορκολή ως σολίστ στις συναυλίες. Η ορχήστρα Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωσταντάρα, έδωσε το χρώμα της στα "Σεβάχ ο θαλασσινός" και "πέταξες"... Επίσης συμμετείχε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Το cd έχει στιγμές και από τη συναυλία του Νταλάρα με τη Dulce Pontes ξανά στο Ηρώδειο, το καλοκαίρι που μας πέρασε, με θέμα και πάλι τη Μεσόγειο...

Σημαντικά ονόματα που με ιδιαίτερη ευαισθησία ή πάθος - αναλόγως τη περίσταση - ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια που "γεννήθηκαν" στη Μεσόγειο. Μάλλον για να είμαι πιο ακριβής - και καθόλου υπερβολικός - ερμηνεύουν μερικά αριστουργηματικά τραγούδια, ενώ σε όλη τη διάρκεια του album αποδεικνύουν την ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους.

Πήγατε δεν πήγατε στις συναυλίες, αξίζει να αποκτήσετε αυτό το cd με τις υπέροχες μελωδίες του και τη πολύ προσεγμένη παραγωγή...


HIGHLIGHTS:

... Οι συναυλίες αυτές ήταν ...από μόνες τους "highlights"! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Εξαιρετική δουλειά κι εδώ. Καταπληκτική η σχεδίασή του, ενώ στις 52 (!) σελίδες του καταγράφονται οι στίχοι των τραγουδιών, αναλυτικά οι συντελεστές καθώς και σχόλια του τύπου για τις συναυλίες. Ο μεγάλος όγκος βέβαια του ένθετου δικαιολογείται καθώς από τη μέση και μετά είναι απλώς μεταφρασμένο και στα αγγλικά. Υπάρχουν επίσης κάποιες φωτογραφίες από τις συναυλίες, αλλά πιστεύω πως καλό θα ήταν να υπήρχαν περισσότερες από ένα τόσο σημαντικό event.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Αστειεύεστε; Όλα...!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μεσόγειο την λεν και παίζουνε γυμνά
παιδιά με μαύρα μάτια αγάλματα πικρά
γέννησε τους Θεούς, τον ίδιο το Χριστό
το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τον καιρό
μεσ' τη Μεσόγειο"...

(στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου - "Μεσόγειος")


Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ /
30ος-40ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ"
Εταιρεία: PARLOPHONE
MINOS-EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Οργάν. Παραγωγής
Ανδρέας Καραχάλιος
Καλλιτεχνική επιμέλεια
Άννα Νταλάρα
Φωτογραφίες
Γιάννης Κανελλόπουλος
Δημήτρης Κοιλαλούς
Γιάννης Βελισσαρίδης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 75:35
12/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

Το cd κυκλοφορεί και σε...

Cd + Bonus DVD με αποσπάσματα από τις συναυλίες

DVD

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μεσόγειος / Σεβάχ ο θαλασσινός / Τι είναι αυτό που μας ενώνει (Γιώργος Νταλάρας)
02. Is Oria-mu (Γιώργος Νταλάρας)
03. Luna Rossa (Eddy Napoli, Γιώργος Νταλάρας)
04. O Mare e tu (Γιώργος Νταλάρας, Dulce Pontes)
05. Ποιος ταχυδρόμος (Dicitincello Vuie) (Γιώργος Νταλάρας, Eddy Napoli)
06. Tayomro E-Shita (Mira Anwar Awad)
07. Yiad Anouga (Γιώργος Νταλάρας, Mira Anwar Awad)
08. Πέταξες (Corsica) (Γιώργος Νταλάρας)
09. Scapricciatiello (Eddy Napoli)
10. Havana (Γιώργος Νταλάρας, Dulce Pontes)
11. Cancao do mar (Dulce Pontes)
12. O meu menino e de oiro (Dulce Pontes)
13. Mavilim (Halil Moustafa)
14. Σαν τον μετανάστη (Γιώργος Νταλάρας, Halil Moustafa)
15. Να με θυμάσαι (Γιώργος Νταλάρας)
16. Μια θάλασσα μικρή (Γιώργος Νταλάρας)
17. Θάλασσα πλατιά / Χάρτινο το φεγγαράκι (Γιώργος Νταλάρας, Dulce Pontes)
18. Όμορφη πόλη (Dulce Pontes, Γιώργος Νταλάρας)