"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΚΑΙΤΗ ΝΤΑΛΗ

Λαϊκά / Ρεμπέτικα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Η κυρία Καίτη κι εγώ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεκαπέντε τραγούδια με τη μοναδική, σχεδόν αρχέγονη, φωνή της Καίτης Ντάλη, σε συνεργασία με τους εξαιρετικούς μουσικούς - μέλη της Κ.Ο.Ε.Μ., της ορχήστρας του Σταύρου Ξαρχάκου.
Μία συννεφιασμένη μέρα, ο Σταύρος Ξαρχάκος συναντά την Καίτη Ντάλη σε ένα υπόγειο της Πλατείας Βικτωρίας. Κι εκεί, μέσα από τους καπνούς που αναδίδουν οι πιστοί θαμώνες, εγένετο το φως. Μια μοναδική φωνή, ατόφια, λαϊκή, που κατάφερε να μείνει ακηλίδωτη από κάθε φτιασίδωμα καταναλωτισμού, πλημμυρίζει τα μόλις ογδόντα τετραγωνικά μέτρα του υπόγειου χώρου σαν «θεϊκή» μελωδία.
Η Καίτη Ντάλη είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με μεγάλα ονόματα του ελληνικού "τραγουδιού, όπως ο Τσιτσάνης, ο Ζαμπέτας και ο Γαβαλάς. Ωστόσο - ηθελημένα ή συμπτωματικά -, ίσως λόγω της μακρόχρονης απουσίας της στην Αμερική, δεν έγινε ποτέ πολύ γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Όλα αυτά τα χρόνια, παρέμενε η «μούσα» των ολίγων, ίσως και εκλεκτών, που επέλεγαν να την επισκεφτούν στους χώρους που κατά καιρούς φιλοξενούσαν τη μοναδική λαϊκή φωνή της.
Έτσι, εκείνη η συννεφιασμένη βραδιά στην Πλατεία Βικτωρίας ήταν για τον Σταύρο Ξαρχάκο μια πραγματική αποκάλυψη. Στο τέλος της βραδιάς, συγκινημένος, της φιλά το χέρι ευγενικά και τη χαιρετά με μια υπόσχεση: «Θα ξαναβρεθούμε».
Έτσι κι έγινε. Ξαναβρέθηκαν, με την ευκαιρία του καινούριου cd με τίτλο "Η κυρία Καίτη κι εγώ", που κυκλοφορεί από τη LEGEND, του οποίου την ενορχήστρωση, την επιλογή καθώς και κάποια από τα τραγούδια υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Η καινούρια δισκογραφική δουλειά της Καίτης Ντάλη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η κυρία Καίτη κατάφερε, όλα τα χρόνια που απουσίαζε από τη δισκογραφία, να έχει μια ζωντανή σχέση με το κοινό της, και πάνω απ' όλα πολλούς και πιστούς λάτρεις της φωνής της.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μια ιδιαίτερη δουλειά που προέκυψε από τη συνεργασία δύο πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών, του Σταύρου Ξαρχάκου και της Καίτης Ντάλη. Γνωστοί και οι δύο από τις παλιές καλές εποχές, ξυπνούν μνήμες με αυτή τη νέα τους συνεργασία και μας χαρίζουν ένα album με πολύ καλά λαϊκά κομμάτια. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν τη Καίτη Ντάλη, καθώς δεν είχε πολλές δουλειές στο ενεργητικό της, ακούγοντας όμως την απολύτως σθεναρή λαϊκή φωνή της και τις απίστευτες ντερμπεντέρικες ερμηνείες της, θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες φωνές που πέρασαν από το λαϊκό τραγούδι μας. Φωνή που αναμφισβήτητα άξιζε καλύτερη πορεία στο χώρο.

Ξαρχάκος και Ντάλη παρουσιάζουν τραγούδια γνωστών δημιουργών, όπως του Γιώργου Μητσάκη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα, του Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων, ενώ 5 κομμάτια έχει γράψει ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το cd κυλάει πότε με ερμηνείες της Καίτης Ντάλη και πότε με ορχηστρικές εκτελέσεις από την ΚΟΕΜ, την ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω ότι αυτό το cd αξίζει να βρίσκεται στη δισκοθήκη σας...


HIGHLIGHTS:

... Η φωνή της Καίτης Ντάλη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ καλό το εξώφυλλο. Εξίσου καλό είναι και το 16σέλιδο ένθετο, με πολλές παλιές φωτογραφίες της Καίτης Ντάλη πλάι σε ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής. Υπάρχουν επίσης οι στίχοι των τραγουδιών, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το σημείωμα του Σταύρου Ξαρχάκου...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Δεν είναι σωστό να προσπαθήσω να βρω καλύτερα τραγούδια σε ένα τέτοιο cd. Και να το προσπαθούσα μάλλον δεν θα κατάφερνα να ξεχωρίσω κάποια, αφού όλα έχουν τη δική τους αξία...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις
να σου πουν ποια είμαι εγώ
ε
ίμαι εγώ γυναίκα φίνα
ντερμπεντέρισσα
που τους άντρες σαν τα ζάρια
τους μπεγλέρισα"...

(στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης - "Ντερμπεντέρισσα")


Music Corner

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΚΑΙΤΗ ΝΤΑΛΗ

Τίτλος CD
"Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙΤΗ ΚΙ ΕΓΩ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Διεύθ. Ορχήστρας
Σταύρος Ξαρχάκος
Εικαστικό εξωφύλλου
Γιώργος Σταθόπουλος
Artwork
Μανώλης Παναγιωτάκης
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 73:42
6/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Παιδί του δρόμου (διασκευή)
02. Η ένοχη
03. Τι έχεις, άνθρωπέ μου (διασκευή / ορχηστρικό)
04. Βασανιστήρια μου έκανες πολλά (διασκευή)
05. Μη μου ξαναφύγεις πια
06. Περιπλάνηση (ορχηστρικό)
07. Το δίχτυ
08. Ξενύχτη, μάνα μου
09. Η παραστρατημένη (διασκευή / ορχηστρικό)
10. Κιλκίς
11. Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζαμε
12. Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (διασκευή, ορχηστρικό)
13. Μάχαιρα έδωσες (διασκευή)
14. Ντερμπεντέρισσα (διασκευή)
15. Τα καβουράκια (διασκευή, ορχηστρικό)