"κλικ για μεγέθυνση"
Τραγουδώντας στα πέριξ

Διασκευές
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Συλλογή"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα τραγούδια λένε πάντα 'μιαν αλήθεια'... Στα τραγούδια κρύβεται συνήθως και από μια ιστορία... Σε αυτή τη συλλογή επιλέχτηκαν τέτοια τραγούδια, μαρτυριάρικα και ταξιδιάρικα. Δεκαεπτά λαϊκά από παλιότερες εποχές, που τα ερμήνευσαν ξανά οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Apurimac, Τζένη Βάνου, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Διογένης Δασκάλου, Πέμυ Ζούνη και Monie & Monie Conniente, Νίκος Ζιώγαλας, Λιζέτα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Μαριώ, Αργύρης Μπακιρτζής, Αρετή Μπέλλου, Μιχάλης Παπαζήσης, Βούλα Σαββίδη, Διονύσης Σαββόπουλος και Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το «Τραγουδώντας στα πέριξ» δεν είναι απλά άλλη μία μουσική συλλογή. Μέσα από γνώριμους στίχους και μουσική, αλλά με «αλλιώτικες» φωνές, τόσο άψογα δεμένες με το ύφος του τραγουδιού, μα και τόσο ξένες συνάμα. Αντιθέσεις και ομοιότητες πλεγμένες σε μουσικό ύφασμα. Σαν παλιό υφαντό λοιπόν, που το ψηλαφίζουμε με τα δάχτυλα, θαυμάζοντας την τέχνη στη λεπτομέρεια. Έτσι, και η συλλογή του ως3, μια «πλέξη» παλιού υφαντού με νέα νήματα. Το αποτέλεσμα νιώστε το στην ακρόαση.
Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τη Νατάσα Ξαρχάκου και τον Άγγελο Κουτσούκη. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Λοιπόν, με το cd αυτό υπήρξαν στιγμές που τη "καταβρήκα"! Απίθανος ο Σωκράτης Μάλαμας στο "δεν θα ξαναγαπήσω" των Μάνου Λοΐζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου! Μετά τον Καζαντζίδη μια ακόμα φωνή καταφέρνει να δώσει ειδικό βάρος σε αυτό το τραγούδι που έχουν δοκιμάσει να πουν πολλοί.

Η "ζημιά" του Βασίλη Τσιτσάνη, με την Μελίνα Κανά, το μικρασιάτικο παραδοσιακό "μανάκι μου" με τη φωνή της Λιζέτας Καλημέρη, το "θα κάνω ντου βρε πονηρή" των Τσιτσάνη - Βίρβου ερμηνευμένο από την Νένα Βενετσάνου... Νιώθω πως τα αξέχαστα αυτά τραγούδια αποκτούν νέα πνοή με πραγματικά πολύ καλές ερμηνείες. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δίνει το δικό της ιδιαίτερο στυλ στης "ταβέρνας το ρολόι" του Τσιτσάνη, η Τζένη Βάνου δίνει το παρόν με μια ακόμη γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία στο "Χατζιδακικό" "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"... Η Μαριώ με τη μαγκιά της τραγουδάει "Μισιρλού" του Νίκου Ρουμπάνη!

Πρόκειται για cd με ιδιαίτερες ερμηνείες και αρκετά "ιστορικά" λαϊκά κομμάτια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο... Μη ξεχνάτε πως η παραγωγή του ανήκει στη Λύρα, που αποτελεί "εγγύηση" σε τέτοιου είδους δουλειές...


HIGHLIGHTS:

... Γνωστά τραγούδια "ανακατεύονται" με φωνές εγνωσμένης αξίας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ωραίο το εξώφυλλο - δημιουργία του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη - αλλά το ένθετο είναι επιεικώς ελλιπέστατο. Ένα τετρασέλιδο που αναφέρεται απλά στους τίτλους των τραγουδιών και τους συντελεστές. Υπάρχει και ένα σημείωμα από τη Νατάσα Ξαρχάκου που συμμετείχε στην επιλογή των τραγουδιών, αλλά θα περίμενα πολλά περισσότερα για το συγκεκριμένο cd...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Δεν θα ξαναγαπήσω", "Ζημιά", "Μανάκι μου", "Θα κάνω ντου βρε πονηρή", "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι", "Της ταβέρνας το ρολόι", "Μισιρλού", "Πέντε μάγκες στον Περαία", "Ο γκρεμός"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Το μερτικό μου απ' τη χαρά
μου το 'χουν πάρει άλλοι
γιατί είχα χέρια καθαρά
και μια καρδιά μεγάλη...

Θεέ μου τη δεύτερη φορά
που θα 'ρθω για να ζήσω
όσο η καρδιά κι αν λαχταρά
δεν θα ξαναγαπήσω"...

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Δεν θα ξαναγαπήσω")


Music Corner

ΣΥΛΛΟΓΗ / ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ

Τίτλος CD
"ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Επιλογή τραγουδιών
Άγγελος Κουτσούκης
Νατάσα Ξαρχάκου
Εικαστικό εξωφύλλου
Γιάννης Αδαμάκης
Artwork
Αργυρώ Σύριγγα
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 59:52
11/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Στα πέριξ - Βούλα Σαββίδη
02. Πέντε μάγκες στον Περαία - Αργύρης Μπακιρτζής
03. Καθρέφτης - Διονύσης Σαββόπουλος
04. Ντριν τα ποτηράκια - Αρετή Μπέλλου
05. Σκούνα - Apurimac
06. Πολλές φορές - Νίκος Ζιώγαλας
07. Ζημιά - Μελίνα Κανά
08. Ο γκρεμός - Γεράσιμος Ανδρεάτος
09. Δεν θα ξαναγαπήσω - Σωκράτης Μάλαμας
10. Μανάκι μου - Λιζέτα Καλημέρη
11. Θα κάνω ντου βρε πονηρή - Νένα Βεβετσάνου
12. Της ταβέρνας το ρολόι - Ελένη Τσαλιγοπούλου
13. Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι - Τζένη Βάνου
14. Σμυρνέικο μινόρε - Σαβίνα Γιαννάτου
15. Μισιρλού - Μαριώ
16. Τραγούδα καμηλιέρη - Μιχάλης Παπαζήσης
17. Που πάει η αγάπη όταν φεύγει - Πέμυ Ζούνη & Διογένης Δασκάλου