"κλικ για μεγέθυνση"
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Έντεχνα / Pop
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Τι δεν έμαθε ο Θεός"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Φίλιππου Πλιάτσικα και ο πρώτος μετά τη διάλυση των ΠΥΞ ΛΑΞ, με 12 τραγούδια και τίτλο "Τι δεν έμαθε ο Θεός". Έχει όλες τις μουσικές επιρροές απ' την μέχρι τώρα μουσική του πορεία, αλλά κυρίως έχει το καινούργιο μουσικό στίγμα που θέλει να προτείνει μ' αυτό το δίσκο. Ένα έντονα ρυθμικό ηλεκτρικό ήχο, που συνδυάζεται με ακουστικά όργανα, όπως βιολί, μαντολίνο ή ακορντεόν. Μελωδίες που ξεκινούν απ' τη Δύση και καταλήγουν σε δημοτικές ή και λαϊκές ακόμα γραμμές.
Στιχουργικά παλεύει να βγάλει στην επιφάνεια θέματα που "έτσι κι αλλιώς", σύμφωνα με την κρίση του, "θα πρέπει να είναι στην επιφάνεια". Αυτό που κυρίως τον βασανίζει είναι το μπέρδεμα του σύγχρονου ανθρώπου, η έλλειψη της "καθαρής ματιάς" και της δυνατότητας αποστασιοποίησης από την πλασματική πραγματικότητα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία. Τα πρότυπα της εποχής που επιβάλλονται μέσα από το σύγχρονο life style και απειλούν την ευτυχία των ανθρώπων. Ακόμη και η αγάπη και ο έρωτας γίνονται αντιληπτά μέσα από το πρίσμα νεότευκτων "φίλτρων" .
Η μουσική των τραγουδιών είναι δική του, όπως επίσης και οι περισσότεροι απ' τους στίχους. Σε πολλά από τα τραγούδια τον έχουν βοηθήσει νέοι στιχουργοί (Λήδα Αναστασοπούλου, Εύη Κοράλη, Πόλις Κυριακού, Γιώργος Μαλαμούσης, Νάντια Σπηλιωτοπούλου)
Ο δίσκος συμπεριλαμβάνει δύο διασκευές. Ένα αγαπημένο τραγούδι του Φίλιππου με τίτλο "Θάλασσα" σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου που έχει ερμηνεύσει η Milva και το τραγούδι των James "Say Something", που προσαρμόστηκε στα ελληνικά με τίτλο "Πες Κάτι". Στο τραγούδι "Για Άλλο Ταξίδι" ακούγεται σε κάποιο σημείο η φωνή του Bob Marley, ως φόρος τιμής για την αγάπη του στη ζωή και τον τρόπο που την προσέγγισε, καθώς επίσης και ο Μάνος Ξυδούς στα φωνητικά.
Σημαντική και ιδιαίτερη στιγμή σ' αυτό το δίσκο είναι η συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου με μια εξαιρετική λαϊκή ερμηνεία στο τραγούδι "Ένα Αμάξι με Φτερά" το οποίο είναι αφιερωμένο στις "μητέρες της πλατείας του Μαΐου" στην Αργεντινή και στο μεταφυσικό τρόπο που συνδέονται με τον επίσης Αργεντινό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Συμμετέχουν ακόμη με το μεστό και απέριττο τρόπο τους ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής στο "Χρειάζεται ένα Θαύμα" και η Τάνια Νασιμπιάν με μια αιθέρια ερμηνεία στο "Μακάρι να Ήταν Αλλιώς".
Συμμετέχουν βεβαίως και πολλοί φίλοι μουσικοί, με πιο έντονη την παρουσία (ακόμη και στην ενορχήστρωση) των Βαγγέλη Καραπέτρου και Πάνου Τόλιου, αλλά και των Γιώργου Γιαννόπουλου (τύμπανα), Αλκή Κωνσταντόπουλου (βιολί-μαντολίνο), Γιάννη Τσόλκα (πλήκτρα), Άκη Αμπράζη (μπάσο), Ελευθερίας Ναθαναήλ (ακορντεόν), Μύρωνα Στρατή (ηλεκτρική κιθάρα).
Αυτός ο δίσκος φιλοδοξεί να εμπνεύσει και να υπάρξει μέσα στη σύγχρονη νέα εποχή και όχι να την ακολουθήσει αβίαστα.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Και να ήθελες να βρεις "ψεγάδια" σε αυτό το cd, ο κόπος είναι μάταιος! Όσο αυστηρά κι αν προσπαθήσεις να το κρίνεις, ο όρος "εξαιρετικό" είναι μάλλον λίγος! Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, έδωσε σε αυτό το cd τον καλύτερο εαυτό του, ακόμα και από τα ένδοξα χρόνια που ήταν στους Πυξ Λαξ!

Από που ν' αρχίσεις και που να τελειώσεις με αυτό το album... Από το εκπληκτικό ντουέτο με τον Δημήτρη Μητροπάνο στο πολύ ευαίσθητο και μελωδικό "ένα αμάξι με φτερά", με τους απίστευτους στίχους; Από τις άλλες εξίσου επιτυχημένες ερμηνευτικές συνεργασίες με Νασιμπιάν, Ξυδού, Μαχαιρίτσα και Τσακνή; Από τις συνθέσεις που μπορεί να θυμίζουν έντονα Πυξ Λαξ, όμως ξεχειλίζουν από έμπνευση και μελωδικότητα; Από τους στίχους που αντικατοπτρίζουν εικόνες και συναισθήματα, στιγμές και λόγια που καταφέρνουν να εκφράζουν ακόμα και προσωπικές μας αναφορές;

Μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά... Αγοράστε το cd και θα με καταλάβετε!


HIGHLIGHTS:

... Το ντουέτο του Φίλιππου Πλιάτσικα με τον Δημήτρη Μητροπάνο και ιδιαίτερα η έξοχη ερμηνεία του δεύτερου ...

... Το τραγούδι "για άλλο ταξίδι" για τον τρόπο που μιξάρει Bob Marley και "could you be loved"! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όμορφοι χρωματισμοί, στίχοι, εισαγωγικό σημείωμα του καλλιτέχνη. 12 σελίδες για ένα booklet που ακολουθεί ποιοτικά το περιεχόμενο του album...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Δεν θεωρώ καθόλου υπερβολικό να πω πως ξεχωρίζω και τα 12 tracks... Ωστόσο θα σταθώ κυρίως στα "Ενα αμάξι με φτερά", "Τι δεν έμαθε ο Θεός", "Πες κάτι", "Μακάρι να ήταν αλλιώς", "Για άλλο ταξίδι" και το γνωστό μας από το cd single "Χρειάζεται ένα θαύμα"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Είναι η αγάπη ένα αμάξι με φτερά
από τη γη στον ουρανό για να πετάξεις
αυτούς που φεύγουν να τους βρεις δεν είναι αργά
όλα η αγάπη μπορεί να τα αλλάξει...

Κοίτα τα μάτια του είναι σίγουρα αυτός
που πρώτος πάλι το φεγγάρι θα αγγίξει
σ' ένα αμάξι με φτερά είναι οδηγός
αυτούς που φύγαν να τους βρει να τους μιλήσει"...

(στίχοι: Νάντια Σπηλιωτοπούλου / Φίλιππος Πλιάτσικας - "Ένα αμάξι με φτερά")


Music Corner

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΤΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ Ο ΘΕΟΣ"
Εταιρεία: HARVEST
MINOS-EMI
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Νεκτάριος Κόκκινος
Φίλιππος Πλιάτσικας
Φωτογραφίες
Ντίνος Διαμαντόπουλος
Γιάννης Βελισσαρίδης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 48:29
3/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης...
Η επίσημη παρουσίαση του album "Τι δεν έμαθε ο Θεός"


Τα τραγούδια του cd

01. Τι δεν έμαθε ο Θεός
02. Καράβι μικρό
03. Πες κάτι (Say something)
04. Ένα αμάξι με φτερά (ντουέτο με τον Δημήτρη Μητροπάνο)
05. Λάθος τελευταίο
06. Τι τρέχει εδώ
07. Θάλασσα
08. Μακάρι να ήταν αλλιώς (ντουέτο με την Τάνια Νασιμπιάν)
09. Για άλλο ταξίδι (φωνητικά ο Μάνος Ξυδούς)
10. Μια πεταλούδα στο ψυγείο
11. Χρειάζεται ένα θαύμα (μαζί με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Δ. Τσακνή)
12. Και η ζωή συνεχίζεται