"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Ανα...γέννησις"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η "Ανα...γέννησις" μας συστήθηκε με το "Παρ' το Δρόμο", ένα τραγούδι ζεϊμπέκικο, στιβαρό και άμεσο, δοσμένο έτσι, όπως μόνο ο Νότης μπορεί. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε λίγες μόνο μέρες το έμαθε και το τραγουδάει όλη η Ελλάδα, αφού είναι ένα τραγούδι που με όχημα την ερμηνεία του, επιβάλλεται αυτομάτως, ένα τραγούδι που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Ακούγοντας το, μόνο υποψιάζεσαι τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει ο δίσκος.
16+1 τραγούδια, όλα 1+1. Όλα δημιουργήματα εμπνευσμένων συνθετών και στιχουργών και επιλεγμένα με αυστηρότητα. Ο Νότης είναι γνωστός για τη μεθοδικότητα του στην αναζήτηση τραγουδιών. Είναι μια διαδικασία μηνών που γίνεται με σοβαρότητα. Μέχρι να φτάσει στην τελική του λίστα ακούει αμέτρητα τραγούδια συνεργατών του αλλά και νέων δημιουργών.
Αφουγκράζεται ταυτόχρονα τον παλμό της εποχής, τις αγωνίες της κοινωνίας, τους ρυθμούς της και έρχεται να εκφράσει όλα αυτά μέσα από τις επιλογές του, που στηρίζει με σεβασμό στην ερμηνεία του. Με τρόπο γαλήνιο, ψύχραιμο, με την ήρεμη δύναμη που τον διακρίνει, με τη σιγουριά αυτού που πατάει γερά στη γη και παίρνει ώθηση για να απογειώσει την ερμηνεία του.
Ο δίσκος "Ανα...γέννησις" έχει τραγούδια με ψυχή αλλά είναι και μια παραγωγή υψηλότατων προδιαγραφών. Το παίξιμο των μουσικών, οι ενορχηστρώσεις η ποιότητα του ήχου είναι όλα άρτια. Πρόκειται για ένα δίσκο λαμπερό σε όλα τα επίπεδα που το διακρίνεις με την πρώτη ακρόαση.
Κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: CD, CD+DVD, και DOUBLE DISC. To video που περιλαμβάνεται στις δύο εκδόσεις, είναι ένα ντοκιμαντέρ που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Γεωργιάδης με σκηνές από το στούντιο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, από τις πρόβες του στο "Έναστρον" και συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη.
Ο Νότης Σφακιανάκης "νότισε" με την ανάσα του 16+1 υπέροχα τραγούδια και μας τα χαρίζει μέσα από το δίσκο "Ανα...γέννησις".


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δεν πρόκειται για cd που θα το τοποθετούσα στα πιο δυνατά albums του Νότη Σφακιανάκη. Στο παρελθόν έχω ακούσει πολύ καλύτερες συνολικά δουλειές. Θα έλεγα πως το μισό cd ως ένα βαθμό με απογοήτευσε. Το άλλο μισό όμως έχει κάποια κομμάτια που θα σας αποζημιώσουν αν αποφασίσετε να αγοράσετε το cd, όπως τα "πάρ' το δρόμο", "απόψε" ή η "θεία δίκη" που θυμίζουν τον παλιό γνωστό Σφακιανάκη. Από την άλλη τραγούδια του στυλ "να 'χα δυο χειροβομβίδες να τα κάνω όλα βίδες" δεν νομίζω πως προσφέρουν και πολλά στην "αναγέννηση" του τραγουδιστή... Αυτό πάντως που γουστάρω στον Σφακιανάκη είναι ότι πλέον έχει καθιερώσει και κάποια "επαναστατικά" τραγούδια στα cd του, που εκφράζουν σίγουρα τα συναισθήματα και τις σκέψεις πολύ κόσμου. Σ' αυτή τη κατηγορία παίζει η "διεφθαρμένη συνουσία".

Σε γενικές γραμμές το album προσφέρει τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, χασάπικα και ερωτικά κομμάτια. Προσφέρει επίσης μεγάλη διάρκεια καθώς περιέχει 17 τραγούδια που μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν για ένα προσωπικό album. Θα προτιμούσα όμως αρκετά από αυτά να ήταν έξω από τη συγκεκριμένη δουλειά. Οι ενορχηστρώσεις είναι προσεγμένες και σε συνδυασμό με τις ερμηνείες του Νότη σώζουν τη κατάσταση...


HIGHLIGHTS:

... Οι στίχοι κάποιων τραγουδιών εμβαθύνουν σε σοβαρά θέματα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ο Νότης και το ...αρπακτικό που βλέπετε στη φωτο αριστερά, ποζάρουν παρέα (!) στο 20σέλιδο ένθετο. Οι στίχοι των τραγουδιών και ένα εισαγωγικό σημείωμα του Νότη, συμπληρώνουν το καλό σε γενικές γραμμές ένθετο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Πάρ' τον δρόμο", "Θεία δίκη", "Απόψε", "Διεφθαρμένη συνουσία", "Λαβωματιά", "Κι αν με βρεις", "Η ψυχή μου περιμένει"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ποιο κατεστημένο φέρνει όνειρα
πείτε μου εσείς μυαλά παμπόνηρα
πάλι ένα ψεύτικο παράσημο
έκανε διάσημο τον άσημο
σ' ένα χαζοκούτι τόσα χρόνια
έχω κουραστεί να βλέπω ψώνια.

Πήραν οι ασήμαντοι αξία
τίποτα δεν έχει σημασία
τώρα πλέον ζούμε στην ουσία
μια διεφθαρμένη συνουσία"...

(στίχοι: Βασίλης Δήμας - "Διεφθαρμένη συνουσία")


Music Corner

ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΝΑ...ΓΕΝΝΗΣΙΣ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Μανώλης Βλάχος
Φωτογραφίες
Ντίνος Δημόπουλος
Εικονογράφηση
Vladimir Radibratovic
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 68:33
12/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Λαβωματιά
02. Η ψυχή μου περιμένει
03. Κι αν με βρεις
04. Έχεις τον τρόπο
05. Δυο χειροβομβίδες
06. Καλή σου τύχη
07. Χάνομαι καρδιά μου
08. Παρ' τον δρόμο
09. Θυσιάστηκα
10. Θεία δίκη
11. Φίλε
12. Μην πλησιάζεις
13. Το ομορφότερο ψέμα
14. Απόψε
15. Διεφθαρμένη συνουσία
16. Ελλάδα μου
17. Είναι ν' απορείς