"κλικ για μεγέθυνση"
ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ

Λαϊκά
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Αψέντι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αψέντι. Τραγούδια λαϊκά. Σύγχρονα αλλά με την ορθόδοξη έννοια των λέξεων. Τραγούδια με προσωπικότητα, χαρακτήρα, δρόμους αγαπημένους αλλά δύσβατους πλέον. Τραγούδια που φέρουν την σφραγίδα του σπουδαίου συνθέτη Τάκη Σούκα ερμηνευμένα από ένα λαμπερό επιτελείο ερμηνευτών. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε κλασικούς λαϊκούς ρυθμούς εκπλήσσει ευχάριστα με την άνεση και τον αρμονικό τρόπο με τον οποίο εντάσσεται στο πνεύμα και τις απαιτήσεις του. Ο Γιώργος Μαργαρίτης - που αναδείχθηκε με τραγούδια του Σούκα - ξαναβρίσκει τα ιδανικά «κουστούμια» για να βγάλει τα κρυμμένα μυστικά της φωνής και της ψυχή τους. Η Λένα Αλκαίου, Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου αποδεικνύουν με τις ερμηνείες τους γνωστές και άγνωστες πτυχές του πηγαίου ταλέντου τους. Η Πέρσα Σούκα και η Θεοδώρα Τζίτα αφήνουν υποσχέσεις για αξιόλογη μελλοντική διαδρομή. Τους στίχους - που συνάδουν με την φιλοσοφία και την ατμόσφαιρα των μελωδιών - υπογράφει ο Κώστας Μπαλαχούτης και σε τρία κομμάτια η Λίτσα Άρχοντα. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Σούκας επιμελήθηκε τις ενορχηστρώσεις καθώς και το ότι συμμετέχει σαν εκτελεστής με το ακορντεόν και το σαντούρι του. Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε εκτός από καταξιωμένος δημιουργός ο Τάκης Σούκας είναι κι ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες μουσικούς με τεράστια συμμετοχή στην δισκογραφία. Το Αψέντι, σαν μουσικό έργο, έρχεται να υπενθυμίσει το μύθο που έχει δημιουργηθεί για το ομώνυμο ποτό (βασικό συστατικό του το αιθέριο έλαιο της αψιθιάς), για την οξύτητα, την μαγεία, την αλήθεια και την γιατρειά που πρόσφερε σε ανήσυχες ψυχές. Δεν είναι τυχαίο ότι Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Paul Verlaine, Oscar Wilde κ.ά. υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές του και πολέμιοι των άσπονδων εχθρών του.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Αψέντι... Ένα ποτό με γεύση γλυκάνισου, πολύ πιο ισχυρό από το αλκοόλ, το οποίο μάλιστα απαγορεύθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις περισσότερες χώρες εξαιτίας των έντονων παρενεργειών του! Σήμερα εξακολουθεί να είναι παράνομη η παρασκευή του σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Το "αψέντι" αποτελεί τον τίτλο αυτής της δισκογραφικής δουλειάς, με συνθέσεις του Τάκη Σούκα. Τραγούδια λαϊκά, κάποιες φορές βαριά λαϊκά, συνθέσεις που φέρνουν στο μυαλό μας κομμάτια παλιότερων εποχών. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο του album είναι το δυνατό cast τραγουδιστών που συμμετέχουν. Και το πιο δυνατό όνομα του cast είναι αναμφίβολα αυτό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που εκπλήσσοντας το κοινό του, αφήνει στην άκρη την ηλεκτρική κιθάρα και τις ροκιές και μετατρέπεται σε λαϊκό τροβαδούρο! Μαζί του ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Λένα Αλκαίου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και οι νεώτερες Πέρσα Σούκα και Θεοδώρα Τζίτα. Δυνατά ονόματα με πολύ καλές φωνές που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην όλη παραγωγή.

Οι λάτρεις του παλιού λαϊκού τραγουδιού θα βρουν και θα αγαπήσουν αρκετές στιγμές στο album.


HIGHLIGHTS:

... Οι τραγουδιστές που συμμετέχουν στο cd ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όμορφο το εξώφυλλο που παραπέμπει και αυτό σε παλιότερες εποχές. Στο εσωτερικό του booklet το artwork είναι επίσης πολύ καλό, ενώ θα διαβάσετε και τους στίχους των τραγουδιών. Στο 12σέλιδο ένθετο υπάρχουν και δύο ενδιαφέροντα σημειώματα, του Τάκη Σούκα και του στιχουργού Κώστα Μπαλαχούτη...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Αερικό", "Μια φίλη θέλω", "Πόσα μου έταξες", "Μέγαρα", "Διαδρομές", "Αψέντι το φιλί", "Χίλιες φορές", "Δως μου το χέρι σου". Γενικά πάντως σε όλο το cd δεν υστερούν κάποια κομμάτια...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αψέντι το φιλί
χαράζει σα γυαλί
στα χείλη σου η Ανατολή.
Εικόνες ζωντανές
του πόθου οι φωνές
όταν με καις
όταν με καις"...

(στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης - "Αψέντι το φιλί")


Music Corner

ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΑΨΕΝΤΙ"
Εταιρεία: ΔΙΚΤΥΟ
UNIVERSAL
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Χατζηγιάννης
Πάρης Μήτσου
Ενορχήστρωση
Τάκης Σούκας
Φώτης Σούκας
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 16 Tracks
Διάρκεια CD: 52:36
4/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Αερικό - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
02. Μενεξές - Γιώργος Μαργαρίτης
03. Πόσα μου έταξες - Λένα Αλκαίου
04. Μέγαρα - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
05. Αψέντι το φιλί - Γιώργος Μαργαρίτης
06. Αλλάξανε οι δρόμοι μας - Σοφία Παπάζογλου
07. Φαντάσματα - Γεράσιμος Ανδρεάτος
08. Το χτες - Πέρσα Σούκα
09. Μια φίλη θέλω - Σ. Παπάζογλου & Λ. Αλκαίου
10. Χίλιες φορές - Σοφία Παπάζογλου
11. Διαδρομές - Γεράσιμος Ανδρεάτος
12. Ήρθε η αγάπη - Πέρσα Σούκα
13. Αφιερώσεις - Λένα Αλκαίου
14. Κυριακές - Θεοδώρα Τζίτα
15. Δως μου το χέρι σου - Γιώργος Μαργαρίτης
16. Αναμονή - Λένα Αλκαίου