"κλικ για μεγέθυνση"
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ

Pop
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Αυλαία ξεχασμένης γιορτής"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Παναγιώτης Τσιάπης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση τραγουδοποιού. Πριν τον γνωρίσετε μουσικά, πρέπει να μάθετε λίγα πράγματα γ' αυτόν...
Γεννήθηκε στην δεκαετία του '60 στην Νέα Σμύρνη και ήταν στην ίδια τάξη με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Οδυσσέα Τσάκαλο. Από τα δεκατέσσερα του χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική, μαθαίνοντας μόνος του κιθάρα και φυσαρμόνικα.
Στα δεκαεπτά του ξεκίνησε να δουλεύει σαν σέσιον μουσικός σε διάφορες συναυλίες και μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων συνεργάστηκε με τον Θωμά Μπακαλάκο για δυο χρόνια αλλά και με διάφορα group της εποχής! Το 1989 συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο στο «Zoom» της Πλάκας, μια σειρά παραστάσεων που ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε album με τίτλο «Αναδρομή 1963 -1989» το οποίο έχει γίνει πλατινένιο!
Την ίδια χρονιά συμμετείχε επίσης στο δίσκο «Ζωγραφιές και χρώματα» του Λίνου Κόκοτου, ερμηνεύοντας τρία τραγούδια, ενώ το 1990 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο «Επιστρέφω αμέσως».
Παράλληλα, από το 1980 διατηρεί κεντρικό δισκοπωλείο στην Νέα Σμύρνη αλλά και ασχολείται ενεργά με τα κοινά της πόλης του, μια και είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέας Σμύρνης!
Φυσικά, από τις «ασχολίες» του δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πανιώνιος, στον οποίο υπήρξε ενεργό μέλος για πολλά χρόνια!
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Παναγιώτης Τσιάπης συγκέντρωσε δεκαοκτώ τραγούδια τα οποία δούλευε για πέντε χρόνια και σας παρουσιάζει το album «Αυλαία ξεχασμένης γιορτής». Τα τραγούδια μιλούν κατευθείαν στην καρδιά των ακροατών και συχνά αναδεικνύουν κοινωνικά θέματα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, πρόκειται για «μουσική δημοσιογραφία»!
Στην παρέα του και πολλοί φίλοι Νέοσμυρνιοί! Ο Χάρης Κατσιμίχας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Κώστας Χατζής, ο Μάνος Ξυδούς, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης και η Πάολα Κομίνη έδωσαν το δικό τους ύφος στα τραγούδια του Παναγιώτη, ο οποίος μάλιστα τους είχε στο μυαλό του κάθε φορά που έγραφε κάποιο τραγούδι και το φανταζόταν με τη φωνή τους!
Το τραγούδι που ανοίγει το δίσκο είναι το «Ένα βαλς στην ομίχλη», μια διασκευή του τραγουδιού «II Vino e l' uva» του Ennio Morricone σε ελληνικούς στίχους του Παναγιώτη Τσιάπη που ερμηνεύουν όλοι μαζί!
Ακούστε επίσης το «Απρόσκλητη φωνή», το «Αυλαία ξεχασμένης γιορτής», την «Καινούργια αρχή» αλλά και το «Μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς»!
Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένα cd που εντυπωσιάζει κατ' αρχήν από τους ερμηνευτές που συμμετέχουν. Τραγουδιστές από διαφορετικούς χώρους, διαφορετικής γενιάς, που δεν μπορούσαμε να τους φανταστούμε να συμπράττουν σε μια δισκογραφική δουλειά. Ο Παναγιώτης Τσιάπης, κατάφερε να δώσει αφορμή με τα τραγούδια του για να βρεθούν σε δρόμους παράλληλους ο Κώστας Χατζής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χάρης Κατσιμίχας, ο Μάνος Ξυδούς, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, η Πάολα Κομίνη αλλά και ο Χάρης Ανδρεάδης ως ενορχηστρωτής!

Πάμε τώρα στα τραγούδια. Το cd περιέχει 18 κομμάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχει συνθέσει ο Παναγιώτης Τσιάπης (αρκετά μάλιστα τα ερμηνεύει ο ίδιος). Τα τραγούδια πραγματεύονται κυρίως κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, τις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα, το τρόπο που ζούμε... Αυτό είναι ευχάριστο καθώς δεν βλέπουμε πολλές δουλειές με ανάλογη στιχουργική άποψη. Από την άλλη η μουσική είναι δύσκολη και θα σας ξενίσει ίσως στα πρώτα ακούσματα. Υπάρχει μια "κουλτούρα" που δεν την έχουμε συνηθίσει ηχητικά. Μία pop κουλτούρα (με λίγες "λαϊκές εξαιρέσεις")... Ένας ήχος λίγο "σκοτεινός" κάποιες στιγμές, μα σύγχρονος.

Το cd απευθύνεται σε πολύ λίγους...


HIGHLIGHTS:

... Οι τραγουδιστές που συμμετέχουν συμπληρώνουν ένα ασυνήθιστο μα ενδιαφέρον "καλλιτεχνικό παζλ"! ...

... Η καλλιτεχνική συνεύρεση των Γιώργου Πολυχρονιάδη και Κώστα Χατζή στο τραγούδι "είμαι εδώ"... Δύο από τις πιο "βραχνές" και ιδιόμορφες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, δένουν άψογα! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ όμορφο το εξώφυλλο ενώ και το ένθετο θα σας αρέσει. Έχει τους στίχους των τραγουδιών, ωραία σχεδίαση, αλλά σχεδόν καθόλου φωτογραφίες. Υπάρχει και σημείωμα του Παναγιώτη Τσιάπη...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Άνθρωποι κουρασμένοι", "Διαρρήκτης ονείρων", "Ταξιδευτής", "Ένα βαλς στην ομίχλη", "Καινούργια αρχή", "Είμαι εδώ", "Αυλαία ξεχασμένης γιορτής"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σαν σκιές προσπερνούν
τη ζωή μας μετρούν
ποιος θα πει που μας πάνε
στο ρυθμό τους μεθούν
στο χορό τους πετούν
διαρκώς τραγουδάνε.
Και η πληγή πάντα εκεί
πάντα αιμορραγεί
μέχρι να 'ρθει η αυγή
που θα κάνει το τέλος αρχή"...

(στίχοι: Παναγιώτης Τσιάπης - "Ένα βαλς στην ομίχλη")


Music Corner

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΥΛΑΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Παναγιώτης Τσιάπης
Ενορχήστρωση
Χάρης Ανδρεάδης
Φωτογραφίες
Don Mason
Corbis
Apeiron
Σταύρος Σταμπουλής
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 69:13
5/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ένα βαλς στην ομίχλη (Il vino e l' uva)
02. Αυλαία ξεχασμένης γιορτής (Χ. Κατσιμίχας)
03. Αργά (Γ. Πολυχρονιάδης)
04. Αν μια βραδιά (Π. Τσιάπης)
05. Απρόσκλητη φωνή (Μ. Ξυδούς - Μ. Μητσιάς)
06. Κοινωνική διαστροφή (Κ. Χατζής)
07. Άνθρωποι κουρασμένοι (Κ. Χατζής)
08. Σας βαρέθηκα (Μ. Ξυδούς - Π. Τσιάπης)
09. Διαρρήκτης ονείρων (Μ. Μητσιάς)
10. Καινούρια αρχή (Π. Τσιάπης)
11. Βόλτα στα FM (Π. Τσιάπης)
12. Ήρθε η ώρα (Γ. Πολυχρονιάδης)
13. Ταξιδευτής (Π. Τσιάπης)
14. Είμαι εδώ (Γ. Πολυχρονιάδης - Κ. Χατζής)
15. Μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς (Π. Τσιάπης)
16. Έρχεσαι και φεύγεις... (Πάολα Κομίνη)
17. Με άγνωστο τρένο (Π. Τσιάπης)
18. Ας περπατήσουμε λιγάκι (Π. Τσιάπης - Κ. Χατζής)