"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Λαϊκά / Live
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

"Υπάρχει και ...το ζεϊμπέκικο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συνεργασία των τριών, ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε 2πλο CD από την EMI Music με τον τίτλο ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Θέμης Αδαμαντίδης και ο Δημήτρης Μπάσης παρουσίασαν στην ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ένα πρόγραμμα με κύριο άξονα το ζεϊμπέκικο. Ένα γνήσιο πρόγραμμα που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το έζησε. Αν, όπως λένε, το ζεϊμπέκικο είναι αντρική υπόθεση, βρέθηκαν οι απόλυτοι εκφραστές του... Καθώς κυλούσε ο καιρός κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα: "μη το χάσετε ... και οι τρεις είναι υπέροχοι".
Αν, εκ των υστέρων, βλέποντας το πρόγραμμα ή ακούγοντας το CD, μοιάζει αυτονόητο ό,τι ναι, 30 μεγάλα ζεϊμπέκικα, στη σειρά, μπορούν να "σταθούν", τίποτα δεν ήταν αυτονόητο πριν. Το αποτέλεσμα οφείλεται στις τρεις μεγάλες λαϊκές φωνές, στον τρόπο που "έδεσαν", στην επιλογή των τραγουδιών και βέβαια σ' αυτόν που το οραματίστηκε, τον Ηλία Μπενέτο. Ακολουθεί το σημείωμα του από την έκδοση:

"Όλα αυτά τα χρόνια που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ζούσα» σ' αυτό το χώρο - το χώρο του τραγουδιού και των ανθρώπων του - παρακολουθούσα τις αντιδράσεις του κόσμου στους ήχους των τραγουδιών, μα πιο πολύ στους ήχους του ζεϊμπέκικου. Μόλις "έπεφτε" ζεϊμπέκικο στον αέρα, ήθελαν οι πιο πολλοί να το χορέψουν ή να το ζήσουν έντονα. Άλλοι άνοιγαν τα χέρια έτοιμοι να πετάξουν σαν άγγελοι στο δικό τους παράδεισο, άλλοι έσκυβαν να φυλαχτούν από αδέσποτες σφαίρες συναισθημάτων, άλλοι στριφογύριζαν για να βιδωθούν στο πάτωμα κι άλλοι χτυπούσαν τα χέρια στο τραπέζι ή στις καρέκλες με θυμό για να τρομάξουν ό,τι τους απειλούσε τη ζωή ή την ψυχή τους. Και μέσα σ' όλα αυτά ήταν και οι φωνές του ζεϊμπέκικου που με ακινητοποιούσαν. Ο Στέλιος, ο Γρηγόρης, ο Στράτος... Φωνές σιδερένιες, φωνές σαν θύελλες, φωνές-φίλοι που στέκονταν δίπλα μου μ' αγκάλιαζαν κι έπιναν μαζί μου. Και μετά είναι και το Λαύριο, η καινούργια μου γειτονιά, ένα ζεϊμπέκικο κι αυτό ...
'Οταν είπα λοιπόν του Μήτσου "πάμε να κάνουμε το ζεϊμπέκικο", όλα αυτά "φώναζαν" μαζί μου. Κι όταν ο Θέμης και ο Μπάσης ήρθαν - φωνάρες, συμπαραστάτες - σ' αυτά τα τραγούδια, η παρέα έδεσε, μεγάλωσε και βγήκε να διαδηλώσει: Σταματήστε πια! Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο.
Σε πείσμα των αφορισμών ("δεν στέκονται πάνω από δύο ζεϊμπεκικα μαζί"), στήσαμε ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στα ζεϊμπέκικα κι όχι μόνο... το κάναμε και δίσκο! Και την καταβρήκαμε. Και πετάξαμε. Και "χορέψαμε". Και "βιδωθήκαμε".
Αποδείξτε ότι είχαμε δίκιο. Χορέψτε μ' αυτά τα ζεϊμπέκικα. Έτσι κι αλλιώς το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός που δεν τον "βλέπουν" όλοι. Το ζεϊμπέκικο χορεύεται και με την ψυχή"...

31 στιβαρά ζεϊμπέκικα, παλιά και καινούργια. Απ' το "Μια Ζωή Πληρώνω Αμαρτίες Αλλονών" στα "Λαδάδικα", απ' το "Βρέχει Φωτιά στη Στράτα μου" στο "Μα που να Πάω", απ' τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" και το "Δυο Πόρτες Έχει η Ζωή", στο "Ερωτικό" , δυο ώρες ζεϊμπέκικα με τις εικόνες και τα αρώματα των εποχών να εναλλάσσονται, όλα, τραγούδια που έχουν αφήσει βαθιά τη στάμπα τους στο δέρμα μας.
Τραγούδια σημαντικών συνθετών και στιχουργών. Όλοι μαζί κάτι σαν Εθνική Ελλάδος στο ζεϊμπέκικο: Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Άλκης Αλκαίος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Στέλιος Καζαντζίδης, Μάριος Τόκας, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπάϊωάννου, Μάρκος Βαμβακάρης, Απόστολος Καλδάρας, Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Μουσαφίρης, Αντώνης Βαρδής, Πυθαγόρας, Μίμης Πλέσσας, Αντώνης Ρεπάνης, Γιάννης Πάριος και πολλοί ακόμη.
Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Ζέρβα και η εκτέλεση από 11 εξαίρετους μουσικούς.
Η ηχογράφηση έγινε στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Με το πρώτο cd "πορώθηκα"! Με το δεύτερο την "καταβρήκα"! 3 σπουδαίες φωνές, αλλά το κυριώτερο... Περισσότερα από 30 τραγούδια με ψυχή, περισσότερες από 30 μεγάλες επιτυχίες, περισσότερες από 30 αγαπημένες ιστορίες. Όσοι είχατε τη τύχη να δείτε το πρόγραμμα στην "Ακτή Πειραιώς" καταλαβαίνετε τι εννοώ... Οι υπόλοιποι θα με καταλάβετε αφού ακούσετε αυτό το cd!

Το ζεϊμπέκικο είναι ρυθμός που έχει μπει στο πετσί του Έλληνα. Μετά από τόσα χρόνια τα ζεϊμπέκικα συνεχίζουν να συγκινούν και να σε παρασύρουν να σηκωθείς, να ρίξεις μερικές στροφές. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες οι σύγχρονες λαϊκές δουλειές (και όχι μόνο!) θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1-2 ζεϊμπέκικα κομμάτια.

Στο διπλό αυτό cd, δεν θα ακούσετε απλώς ζεϊμπέκικα. Θα ακούσετε μερικά από τα κορυφαία που έχουμε ακούσει μέχρι τις μέρες μας. Από την "ιστορική" Ευδοκία, μέχρι πιο σύγχρονες εκφράσεις. Το καλό είναι ότι έχετε σε δυο cd την πορεία του ζεϊμπέκικου! Το κακό είναι ότι κάποια από αυτά τα τραγούδια τα έχουμε ακούσει σε δεκάδες άλλες συλλογές και live. Είναι αλήθεια όμως πως ποτέ δεν τα βαριόμαστε...


HIGHLIGHTS:

... Μητροπάνος - Αδαμαντίδης - Μπάσης. Εκπροσωπούν 3 διαφορετικές γενιές... Έχουν ένα κοινό... Είναι και οι τρεις φωνάρες! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ενσωματωμένο στη κασετίνα του cd, αποτελείται από 12 σελίδες. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες του, ενώ θα βρείτε ένα σημείωμα του Ηλία Μπενέτου που ανέλαβε αυτή τη παραγωγή. Από περιεχόμενο μάλλον υστερεί κάπως. Δυο λόγια για το "story" του ζεϊμπέκικου, καλό θα ήταν να υπάρχουν σε ένα τέτοιο cd...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μικρά κι ανήλιαγα στενά
και σπίτια χαμηλά μου
βρέχει στη φτωχογειτονιά
βρέχει και στη καρδιά μου...

Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
που άναψες τον καημό μου
είσαι μικρός και δεν χωράς
τον αναστεναγμό μου"...

(στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης - "Βρέχει στη φτωχογειτονιά")


Music Corner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Τίτλος CD
"ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ"
Ζωντανή ηχογράφηση από την Ακτή Πειραιώς
Εταιρεία: EMI
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Ηλίας Μπενέτος
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
Άλκηστις Σπηλιώτη
2 CD 31 Tracks
Διάρκεια
CD1: 57:28

CD2: 46:13
4/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. Ζεϊμπέκικος (ορχηστρικό)
02. Ζεϊμπέκικο
03. Ερωτικό
04. Ήλιε μου σε παρακαλώ
05. Δυο πόρτες έχει η ζωή
06. Λαδάδικα
07. Συννεφιασμένη Κυριακή
08. Πριν το χάραμα
09. Τα ματόκλαδά σου λάμπουν
10. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
11. Βρέχει στη φτωχογειτονιά
12. Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι (με την Στ. Θεοφίλου) -
- Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ (με την Ειρ. Χαρίδου)
13. Παραπονεμένα λόγια
14. Ότι αγαπώ εγώ πεθαίνει
15. Στων αγγέλων τα μπουζούκια (Συμμετέχουν οι Ειρ. Χαρίδου και Στ. Θεοφίλου)
16. Ρόζα
17. Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας (ορχηστρικό)

CD2
01. Μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλονών
02. Μα που να πάω
03. Απόψε θέλω να πιω
04. Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη
05. Μέχρι να βρούμε ουρανό (με την Στέλλα Θεοφίλου)
06. Δεν υπάρχουν άγγελοι (με την Ειρήνη Χαρίδου)
07. Δεν θα ξαναγαπήσω
08. Αισθηματίες - Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
09. Μια στάση εδώ - Παλιατζής
10. Φεύγοντας - Παραστράτημα - Πριν χαθεί το όνειρό μας
11. Τέσσερις
12. Κλαίει απόψε η γειτονιά - Πες μου που πουλάν καρδιές
13. Στο άδειο μου πακέτο
14. Το δικό σου αμάρτημα