"κλικ για μεγέθυνση"
ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ

Λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Νόημα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πέγκυ Ζήνα επιστρέφει στη δισκογραφία με "Νόημα", με ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει 11 νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Θεοφάνους και κυκλοφορεί από την EMI Music.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη σύμπραξη, μια από κείνες τις εκρηκτικές στιγμές που δυο άνθρωποι της ίδιας γενιάς με κοινές ανησυχίες, συναντιούνται στην καλύτερη, στην πιο δημιουργική τους φάση, με την ορμή που τους έχει δώσει η ανταπόκριση του κόσμου στις προηγούμενες δουλειές τους και μαζί απογειώνονται...
Η Πέγκυ Ζήνα βρίσκεται στον έβδομο δίσκο της και έχει ήδη γνωρίσει την καταξίωση στο χώρο της. Κάθε δίσκος της την οδηγούσε και ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά με αποκορύφωμα τον τελευταίο της, πλατινένιο, "Ματώνω". Ο Γιώργος Θεοφάνους, από το ξεκίνημα του μέχρι σήμερα, αποδεικνύει συνεχώς το ανεξάντλητο ταλέντο του. Το όνομα του είναι πάντα συνδεδεμένο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των μεγαλύτερων ελλήνων καλλιτεχνών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια είτε με ολοκληρωμένους δίσκους είτε με μεμονωμένα τραγούδια, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες χαρίζοντας μας μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια.
Οι δυο τους συνεργάζονται για πρώτη φορά. Πατώντας στο στέρεο έδαφος της επιτυχίας τους, με σίγουρα βήματα και κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της εμπειρίας του Ηλία Μπενέτου, στη διεύθυνση παραγωγής, οδηγήθηκαν στο "Νόημα".
Μία ακόμη ευτυχής συγκυρία είναι η συνεργασία της, για πρώτη φορά, με τον Κωνσταντίνο Ρήγο. Με τη δημιουργική ματιά του και την εμπνευσμένη του καθοδήγηση το "Νόημα" απέκτησε εικόνα. Η φωτογράφηση, τα εξώφυλλα, και το πρώτο video clip είναι μια άρτια, αισθητικά, απεικόνιση της δουλειάς.
Ο δίσκος κυκλοφορεί με 4 διαφορετικά εξώφυλλα ενώ περιέχει και το video clip του τραγουδιού "Νόημα" σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Με αργά αλλά σταθερά και ανοδικά βήματα η Πέγκυ Ζήνα κατάφερε να περάσει στην ελίτ του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, να είναι πρώτο όνομα και να γεμίζει μαγαζιά αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον και τη σχετική ανυπομονησία του κοινού σε κάθε νέα της δουλειά. Ειδικά το "Νόημα", που αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας της - για πρώτη φορά - με τον Γιώργο Θεοφάνους, έγινε αφορμή για πολλές προβλέψεις, πριν ακόμα τη κυκλοφορία του, για δυνατές πωλήσεις. ¶ξιζε λοιπόν η αναμονή για το νέο album της Πέγκυς;

Σε γενικές γραμμές η απάντηση μας είναι θετική. Το "Νόημα" έχει 11 τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων μας άρεσαν. Ωστόσο το cd θα το χαρακτηρίσω πιο "βαρύ" από προηγούμενες δουλειές της τραγουδίστριας, με πολλά ζεϊμπέκικα, χασάπικα και ερωτικά κομμάτια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, όμως προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρχουν κανά δυο περισσότερα κομμάτια σε πιο γρήγορους ρυθμούς (κάτι σαν το περσινό "μονάχα εμένα να ρωτάς").

Σε στιχουργικό επίπεδο το "Νόημα" δεν έχει και τόσο ...ιδιαίτερα νοήματα. Λόγια στο έπακρον ερωτικά που πολλές φορές μοιάζουν όχι και τόσο προσεγμένα. Για παράδειγμα, ενώ μου άρεσε ο ρυθμός του "όλα", δεν περνάω το τραγούδι σ' αυτά που ξεχώρισα, γιατί οι στίχοι του "της ζωής μας τα μετάλλια και τα κύπελλα θα μετρήσουμε στο τέλος" μου χάλασαν όλα την εικόνα. Σιγά μη διεκδικήσουν και ...κύπελλο Uefa δηλαδή!

Στα καλύτερα συγκεταλέγω το "για δύο μάτια", ένα από τα ελάχιστα γρήγορα κομμάτια, με πολύ καλή μουσική, αλλά και το "νόημα", πολύ καλό τραγούδι και άψογη ερμηνεία από τη τραγουδίστρια.

Τέλος να πω ότι στο cd δεν βρήκα πουθενά το video clip του "Νόημα" όπως αναφέρει το παραπάνω δελτίο τύπου. Why???


HIGHLIGHTS:

... Το κρυφό ..."ταλέντο" του album φαίνεται να είναι ένα πολύ ερωτικό τραγούδι το "μείνε ακόμα λίγο" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ καλή η σχεδίαση του 16σέλιδου ένθετου. Λιτά αλλά όμορφα γραφικά, κάποιες φωτογραφίες των συντελεστών, στίχοι των τραγουδιών, σημείωμα της Πέγκυς Ζήνα, αλλά και οδηγίες για να κατεβάσετε τα τραγούδια σε ringtones για το κινητό σας (το τελευταίο φυσικά με βρίσκει αντίθετο, όπως έχω πει και σε παλιότερες ανάλογες περιπτώσεις). Το εξώφυλλο είναι συμπαθητικό, ενώ μπορείτε να το βρείτε και σε 3 επιπλέον παραλλαγές, χωρίς όμως ιδιαίτερες διαφορές (για παράδειγμα ένα από τα εξώφυλλα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που βλέπετε πιο πάνω, με τη μόνη διαφορά ότι η Πέγκυ φοράει γυαλιά ηλίου)...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Νόημα", "Ανυπομονώ", "Μη ρωτάτε", "Για δύο μάτια", "Μείνε ακόμα λίγο"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τι νόημα έχει η ζωή
αν δεν μπορούμε να 'μαστε μαζί
τι νόημα έχει η καρδιά
ποιο λόγο έχει η φλέβα να χτυπάει;

τι νόημα έχει το κορμί
να σβήσει περιμένει αφορμή
αφού έχει μάθει μοναχά
εσένα μέχρι θανάτου ν' αγαπάει"...

(στίχοι: Γιώργος Θεοφάνους - "Νόημα")


Music Corner

ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ

Τίτλος CD
"ΝΟΗΜΑ"
Εταιρεία: MINOS - EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Ηλίας Μπενέτος
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
K2design
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 43:56
9/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Όλα
02. Νόημα
03. Ανυπομονώ
04. Μη ρωτάτε
05. Ένα σημάδι
06. Σου τ' ορκίζομαι
07. Κρίμα
08. Σβήσε τη φωτιά
09. Μετανιώνω
10. Για δύο μάτια
11. Μείνε ακόμα λίγο