"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

Best of
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Άρωμα από βανίλια"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νίκος Ζιώγαλας από το 1985 που κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος "Το τζάμπο" μέχρι σήμερα, έχει γράψει και ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα, μαζί με ένα ολοκαίνουριο τραγούδι είναι συγκεντρωμένες στη συλλογή "Άρωμα από βανίλια".

Το ομότιτλο "Άρωμα από βανίλια" είναι το καινούριο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα που ερμηνεύει μαζί με τον Χάρη Κατσιμίχα. Διασκευάζει επίσης και ερμηνεύει το "Για ένα κομμάτι ψωμί" των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα καθώς και τα δικά του "Χόρεψε μαζί μου" που ερμηνεύει μαζί με την Μαριώ και τον Λάμπρο Καρελά και το "Τζάμπο" σε στίχους του Δημήτρη Μέγα.

Τα υπόλοιπα 15 τραγούδια, είναι μεγάλες επιτυχίες που έχει ερμηνεύσει ο Νίκος Ζιώγαλας, τραγούδια δικά του αλλά και των Νίκου Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελλου σε στίχους Σούλη Λιάκου. Μεταξύ αυτών τα: "Πέρασε η μπόρα" σε ντουέτο με την Αναστασία Μουτσάτσου, "Πάρε με απόψε πάρε με" με τη Γλυκερία, "Βασιλική" με τον Μανώλη Φάμελλο και τους Ποδηλάτες, "Βάλε μου δύσκολα", "Σαν σταρ του σινεμά", "Άγρια τριανταφυλλιά", "Θα σου φανερωθώ", "Της καρδιάς τα πέταλα", "Πόσα μου φύλαγες", κ.ά.

Μία συλλογή με τα ωραιότερα τραγούδια ενός από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της εποχής μας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ακόμα ένα best of album στην δισκογραφική αγορά της χώρας μας, που το τελευταίο καιρό έχει κυριολεκτικά "κατακλυστεί" από ανάλογες δουλειές... Ο Νίκος Ζιώγαλας είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τραγουδοποιούς της "έντεχνης pop/rock", όπως θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη μουσική του. Είναι επίσης ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές, κάτι που έχει κερδίσει με τη σεμνότητα και τη συνέπεια που κινείται στο χώρο.

Χαρακτηριστικό της μουσικής του είναι η ικανότητα να "μπλέκει" παραδοσιακά στοιχεία σε σύγχρονες ηχητικές φόρμες, με αποτελέσματα που τις περισσότερες φορές εντυπωσιάζουν. Η πολύχρονη καριέρα του δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τους "αμέτρητους" δίσκους καθώς ο Ζιώγαλας φαίνεται πως γράφει "κατά συνείδηση" και όχι "κατ' ανάγκη"... Τα δείγματα γραφής του όμως μας έχουν δώσει σπουδαία τραγούδια, αλλά και δυνατές συνεργασίες με άλλους συναδέλφους του.

Το "άρωμα από βανίλια" έχει 15 τραγούδια - πολύ γνωστά τα περισσότερα - από τους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει ο καλλιτέχνης. Έχει όμως ακόμα ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι, το ομότιτλο που ερμηνεύει μαζί με τον Χάρη Κατσιμίχα, με τον Στάθη Δρογώση να αναλαμβάνει τα φωνητικά. Το τραγούδι μπαίνει με ηλεκτρική κιθάρα και συνεχίζει με "underground ροκ ήχο". Θα έλεγα πως είναι ένα από τα πιο ροκ τραγούδια που έχει γράψει μέχρι σήμερα ο Ζιώγαλας!

Στο cd θα ακούσετε ακόμα 3 διασκευασμένα κομμάτια. Το τραγούδι ..."για μελλοντικούς γάμους" όπως αναφέρεται στο cd, με τίτλο "χόρεψε μαζί μου", κομμάτι του ίδιου του Ζιώγαλα. Η Μαριώ και ο Λάμπρος Καρελάς συμμετέχουν ερμηνευτικά, σε ένα τραγούδι που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του Νίκου Ζιώγαλα. Επίσης το "για ένα κομμάτι ψωμί", σύνθεση των Κατσιμιχαίων, που ακούμε διασκευασμένο με πιο έντονα beats. Προσωπικά όμως από τις διασκευές θα ξεχωρίσω το "τζάμπο", τραγούδι αγαπημένο μου από το καιρό που πρωτοκυκλοφόρησε και μάλιστα αποτελούσε το κεντρικό τραγούδι της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του τραγουδιστή. Δεν το ξεχωρίζω όμως τόσο για το νέο του άκουσμα - ομολογώ πως προτιμώ το παλιό - όσο για τις αναμνήσεις που κουβαλάει αυτό το "ξεχασμένο" τραγούδι...

Τα υπόλοιπα κομμάτια του cd είναι επιλογές από τη δισκογραφία του καλλιτέχνη και ακούγονται στις πρωτότυπες εκτελέσεις τους.


HIGHLIGHTS:

... Το νέο τραγούδι "άρωμα από βανίλια" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι πολλές φωτογραφίες του Νίκου όταν ήταν ..."πιτσιρικάς"! Όμως το ένθετο στο σύνολό του είναι "λίγο" για μια τέτοια δουλειά ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Μόλις τετρασέλιδο και χωρίς πολλά "infos"...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τι να λέμε τώρα... Best of είναι, όλα τα τραγούδια ξεχωρίζουν. Είναι πλέον θέμα καθαρά προσωπικού γούστου ποια θα ξεχώριζε ο καθένας ως καλύτερα. Εγώ πάντως σε αυτή τη διαδικασία με συγχωρείτε αλλά ...δεν μπαίνω! Εκτός αν θέλετε να σας πω απλά ότι το καλύτερο τραγούδι που έχει γράψει ever ο Νίκος Ζιώγαλας, θεωρώ πως είναι το εκπληκτικό "θα σου φανερωθώ"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κάτι μας έφερε κοντά
πάνω που τέλειωνε η βραδιά
πάνω που έλεγα να φύγω
το βλέμα σου με κράτησε ξανά...

Το κατάλαβα μόλις σε είδα
ότι μάντεψες σωστά
πως ήθελα μωρό μου να ξεχάσω
τις αναμνήσεις μου και ήρθαμε κοντά...

Μη μου κάνεις ερωτήσεις
ψέματα να μη σου πω
την αλήθεια αν θες να δεις
κλείσε τα μάτια σου, κλείσε τα μάτια σου...

Θα σου φανερωθώ"...

(στίχοι: Νίκος Ζιώγαλας - "Θα σου φανερωθώ")


Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

Τίτλος CD
"ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΒΑΝΙΛΙΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Φωτογραφία εξωφύλλου
Κατερίνα Παπαδημητρίου
Artwork
Κώστας Μιχαλός
1 CD 19 Tracks
Διάρκεια CD: 69:33
5/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Χόρεψε μαζί μου (τραγούδι για μελλοντικούς γάμους)
(μαζί με τη Μαριώ και τον Λάμπρο Καρελά)
02. Βασιλική
03. Πέρασε η μπόρα (ντουέτο με την Αναστασία Μουτσάτσου)
04. Για ένα κομμάτι ψωμί
05. Πόσα μου φύλαγες
06. Η αγάπη αν είναι αυτό
07. Βάλε μου δύσκολα
08. Άρωμα από βανίλια (ντουέτο με τον Χάρη Κατσιμίχα)
09. Άγρια τριανταφυλλιά
10. Πάρε με απόψε (ντουέτο με τη Γλυκερία)
11. Θα σου φανερωθώ
12. Σαν σταρ του σινεμά
13. Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα
14. Της καρδιάς τα πέταλα
15. Ο ρομαντικός
16. Τζάμπο
17. Βέροια
18. Μόνος στο λιμάνι
19. Νίκος και Κατερίνα (ντουέτο με την Κατερίνα Ντίνου)