"κλικ για μεγέθυνση"
ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Music Corner

"Σε πρώτο πλάνο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Θέμης Αδαμαντίδης, μια από τις γνησιότερες λαϊκές φωνές, επιστρέφει με έναν δίσκο που θα καθηλώσει, σε μουσική του συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών, Μάριου Τόκα.
'Σε πρώτο πλάνο' ο τίτλος του δίσκου, με 14 τραγούδια τα οποία ο Θέμης Αδαμαντίδης ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό!
'Σαν σημαδέψεις αετό', 'Πάνω ο Θεός κάτω εγώ', 'Είμαι εγώ', 'Σαββατόβραδο και μόνος', είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που αναμένονται να γίνουν μεγάλες επιτυχίες!
Το τραγούδι 'Σε πρώτο πλάνο', που έδωσε και τον τίτλο του άλμπουμ είναι του Γιάννη Χαλιώτη και το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε από τα ραδιόφωνα, 'Σαν σημαδέψεις αετό' είναι του Σταύρου Χαρίτου.
Ο Κώστας Φασουλάς έχει γράψει τους στίχους για 4 από τα τραγούδια του δίσκου, τα 'Άκου με πώς τραγουδώ', Της μοναξιάς οι σκλάβοι', 'Πόσες θάλασσες', Από τον Πύργο τον λευκό'.
Ο Σπύρος Φυλακτός έντυσε με τους στίχους του τη μουσική του Μάριου Τόκα σε 6 τραγούδια, που είναι τα εξής: 'Πάνω ο Θεός κάτω εγώ', Είμαι εγώ', 'Σαββατόβραδο και μόνος', Ή τρέλα μας στα κόκκινα', 'Μ' ένα χορό πιστόλι' και 'Οι νύχτες αγαπάνε τους αλήτες'.
Στην Μάτα Μπαλτά ανήκει το 'Οι κλέφτες κι όσοι αγαπούν', που είναι και το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ.
Με το άλμπουμ αυτό ο Θέμης Αδαμαντίδης κάνει δυναμική επιστροφή στο χώρο της δισκογραφίας, ενώ η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Μάριος Τόκας δίνοντας τις μοναδικές μελωδίες του για το καινούριο του άλμπουμ, αποτελεί από μόνη της την καλύτερη εγγύηση για το άρτιο αποτέλεσμα!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής που όμως τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως έκανε πολλές λάθος κινήσεις και εμφανίσεις σε κέντρα που δεν τιμούσαν το όνομά του... Ο Θέμης Αδαμαντίδης έχει αναμφίβολα φωνή που σε "καθηλώνει", σε τραβά σαν μαγνήτης. Όταν βρει το τραγούδι που της αρμόζει, το απογειώνει στη κυριολεξία. Μπορεί να είναι ικανότατος ερμηνευτής στο να ελίσσεται στα διάφορα "παρακλάδια" της λαϊκής μουσικής, όμως νομίζω πως εκεί που "δεν παίζεται" είναι στα καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια, σ' αυτά που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν "αντρίκια"!

Η συνεργασία με τον Μάριο Τόκα απέφερε το album "σε πρώτο πλάνο", το οποίο από τη πρώτη στιγμή δείχνει πως θα σεβαστεί απόλυτα τον ακροατή του καλού λαϊκού τραγουδιού. Μπορεί να μην είναι cd που ακούς από την αρχή ως το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον, έχει όμως κάποιες πολύ καλές στιγμές. Το "άκου με πως τραγουδώ" είναι ένα μελωδικότατο κομμάτι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καταπληκτικά λαϊκά που κυκλοφόρησαν πριν πολλά χρόνια, για παράδειγμα τη χρυσή για το ελαφρό λαϊκό τραγούδι, δεκαετία του '70. Πολύ καλό το ζεϊμπέκικο "σαν σημαδέψεις αετό" ("λεβέντικο" σαν το "ο αετός πεθαίνει στον αέρα" με το οποίο έχουν παρόμοιο story!). Στα καλύτερα και τα "της μοναξιάς οι σκλάβοι" και "πόσες θάλασσες".

Ωστόσο καλά όλα αυτά αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω πως υπάρχουν και τραγούδια που υστερούν αρκετά, ειδικά στον στίχο όπου κάποτε γίνεται υπερβολικός ή έχει εκφράσεις που δεν συνάδουν με την ευγένεια και τη μελωδικότητα των συνθέσεων του Μάριου Τόκα. Υπάρχουν σημεία που οι στίχοι κάνουν το κλίμα πολύ βαρύ και νομίζω πως ο στόχος του album δεν είναι αυτός.

Είναι πάντως ένα album που δείχνει να έχει καλές προθέσεις απέναντι στο λαϊκό τραγούδι, αλλά έχει και τις "ατυχείς" στιγμές του...


HIGHLIGHTS:

... Αδαμαντίδης - Τόκας έχουν χημεία που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό σε κάποια τραγούδια, όπως στο πολύ καλό "άκου με πως τραγουδώ" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
16σέλιδο ένθετο με φωτογραφίες τραγουδιστή (κυρίως) και συνθέτη και στίχους των τραγουδιών. Τίποτα ιδιαίτερο το artwork, ούτε και το εξώφυλλο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Άκου με πως τραγουδώ", "Σαν σημαδέψεις αετό", "Της μοναξιάς οι σκλάβοι", "Πόσες θάλασσες", "Οι κλέφτες κι όσοι αγαπούν"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Για τη μελαγχολία των ματιών σου τραγουδώ
γι' αυτή την άνοιξη που ανατινάζεται στο βλέμμα σου
για την φωτιά που κατοικεί στο αίμα σου
για σένα μόνο τραγουδώ"...

(στίχοι: Κώστας Φασουλάς - "Άκου με πως τραγουδώ")


Music Corner

ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Τίτλος CD
"ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νεκτάριος Κόκκινος
Φωτογραφίες
Ντίνος Διαμαντόπουλος
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 52:55
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Άκου με πως τραγουδώ
02. Πάνω ο Θεός κάτω εγώ
03. Είμαι εγώ
04. Σαν σημαδέψεις αετό
05. Της μοναξιάς οι σκλάβοι
06. Πόσες θάλασσες
07. Σαββατόβραδο και μόνος
08. Η τρέλα μας στα κόκκινα
09. Μ' ένα χορό πιστόλι
10. Οι νύχτες αγαπάνε τους αλήτες
11. Σε πρώτο πλάνο
12. Απ' τον Πύργο το Λευκό
13. Οι κολασμένοι
14. Οι κλέφτες κι όσοι αγαπούν