"κλικ για μεγέθυνση"
ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ

Λαϊκά
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Το μετά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη Λένα Αλκαίου έχει γραφτεί: «Λαϊκή φωνή. Μπάσα. Δεν σου αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι γεννημένη να τραγουδά λαϊκά, με τον νταλκά, τη μαγκιά, τη δύναμη της παλιάς σχολής», «Με φωνή στιβαρή και γεμάτη, με ερμηνεία που διακρίνεται για την καθαρότητα, τη σαφήνεια και την ευθύτητά της, η Λ.Α. είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες λαϊκές ερμηνεύτριες», «Πολύ καλή φωνή, καλλιεργημένη και με δυνατότητες, έχει μία ιδιαίτερη χροιά που κάνει αναγνωρίσιμες τις ερμηνείες της», «Η Λ.Α. έχει πάθος για το τραγούδι και ξέρει να το μεταδίδει απλόχερα στο κοινό της», «Γνήσια λαϊκή φωνή, άκρως αισθαντική…», «Φωνή που δεν σου επιτρέπει να αμφιβάλλεις για τη λαϊκή της καταγωγή. Έχει πάθος, δύναμη, ευαισθησία».

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και στο νέο άλμπουμ της Λένας Αλκαίου «Το μετά» που εγκαινιάζει τη δισκογραφική της συνεργασία με τη Lyra. Στο δίσκο αυτό συναντιούνται τρεις εποχές, το πριν, το τώρα, το μετά.

Όσον αφορά στο παρελθόν, η Αλκαίου διάλεξε να ερμηνεύσει κάποια από τα αξέχαστα λαϊκά που άκουγε στην παιδική της ηλικία και ανέσυρε με πολλή αγάπη από τα ντουλαπάκια της μνήμης της. Δίπλα στα κλασικά τραγούδια των Ζαμπέτα, Κατσαρού, Μανισαλή, Ξαρχάκου, ¶κη Πάνου, Πλέσσα, φτάνει στο παρόν, διαλέγοντας να ερμηνεύσει κάποια αγαπημένα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες με τη φωνή της, τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία της, όπως το «Ίχνος» και το «Σα Θεό».

Τέλος, αρχίζει να ονειρεύεται το μέλλον της με τρία ολοκαινούρια τραγούδια που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, σε στίχους του Γιώργου Κρητικού και μουσική του Μανώλη Καραντίνη (τα δύο) και του Γιάννη Νικολάου. Το ένα από αυτά, «Το μετά», "βαφτίζει" ολόκληρο το άλμπουμ, εκφράζοντας τη διάθεση της Λένας Αλκαίου για ένα νέο ξεκίνημα, μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου στην καριέρα της. Ένας κύκλος κλείνει κι ένας καινούριος μόλις ξεκινά!

Η ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών είναι του Μανώλη Καραντίνη.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Οι προσεγμένες επιλογές που έκανε τα τελευταία χρόνια και το πολύ σοβαρό προφίλ της Λένας Αλκαίου, ώθησε τη καριέρα της αρκετά σκαλοπάτια ψηλότερα! Το συμβόλαιο με τη Λύρα αποτελεί επιτυχία καθώς πρόκειται για εταιρεία που εγγυάται την αξιόλογη συνέχειά της. Δεν προσπαθώ να υμνήσω τη συγκεκριμένη δισκογραφική, όμως η πορεία της στο χώρο έχει αποδείξει τη ποιότητα των παραγωγών της. Όλα καλά για τη Λένα Αλκαίου που πλέον καθιερώνεται ως μια σοβαρή λαϊκή τραγουδίστρια, με χαρακτηριστική φωνή που θυμίζει παλιότερες τραγουδίστριες του χώρου, ενώ σιγά σιγά αποκτά όλο και πιο πιστό κοινό, κάτι που φαίνεται στις live εμφανίσεις της.

Το "μετά" έχει μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών, πολύ καλών επιλογών, που η Λένα Αλκαίου τα φέρνει ξανά στην επιφάνεια. ¶ψογες ερμηνείες και πολύ καλές ενορχηστρώσεις από τον Μανώλη Καραντίνη δίνουν ένα ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα. Εκτός από τα "παλιά" άλλων τραγουδιστών, υπάρχουν και "παλιά" της ίδιας της τραγουδίστριας, καθώς και τρια καινούργια κομμάτια. Από τα καινούργια ακούστε τους "καλοθελητές" σε μουσική Μανώλη Καραντίνη και στίχους Γιώργου Κρητικού, όπου το μπουζούκι δίνει ρέστα!

Καθαροί λαϊκοί ήχοι για τους λάτρεις της πραγματικής λαϊκής μουσικής, όπως αυτή μεσουρανούσε πριν μερικές δεκαετίες.


HIGHLIGHTS:

... Ο λαϊκός ήχος του cd είναι ιδιαίτερα "συμπαγής" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει δύο σημειώματα, ένα της τραγουδίστριας και ένα του ενορχηστρωτή. Κατά τ' άλλα δεν υπάρχουν στίχοι αλλά ούτε και κάτι ιδιαίτερο που να με κάνει να πω πως μου άρεσε το ένθετο. Φτωχό artwork και "στεγνή" φωτογράφηση.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Υπάρχουν πολλά γνωστά τραγούδια που ήδη έχουν κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι πολύ καλές ερμηνείες της Λένας Αλκαίου τους δίνει νέα πνοή...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κάτι παιχνίδια που παίζει η μοίρα μας
κι αλλάζει τα χαρτιά
ένα στη θάλασσα ήταν το κύμα μας
μα στη στεριά αλλού μας πέταξε
και τώρα να, δίπλα σου πέρασα
και ούτε ένα γεια"...

(στίχοι: Γιώργος Κρητικός - "Το μετά")


Music Corner

ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΜΕΤΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Ντόρα Ρίζου
Ενορχήστρωση
Μανώλης Καραντίνης
Φωτογραφίες
Κυριάκος Παναγούλης
Artwork
Πολύτροπον
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 52:50
2/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Το μετά
02. Έρωτά μου ανεπανάληπτε
03. Αποκλείεται
04. Τιμωρία
05. Ίχνος
06. Οι αμαρτίες μου
07. Ταξίμι - ορχηστρικό
08. Κόκκινα φανάρια
09. Ας έβρισκα έναν άνθρωπο
10. Οι καλοθελητές
11. Αργά
12. Απόψε κάποιος θα χαθεί
13. Μίσος
14. Σα Θεό
15. Τελευταία ώρα
16. Κι εσύ θα φύγεις
17. Τα δειλινά