"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Θάνος Λουμπρούκος
"Γρήγορα η ώρα πέρασε"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 χρόνια και μία στιγμή. Να αδράξουν είπαν ό,τι «γεννιέται, ακμάζει, προξενεί πόνο και περνά». Έτσι γεννήθηκε ο πρώτος τους δίσκος. Ο τίτλος είναι Γρήγορα η ώρα πέρασε. Κι έχουμε έναν ερωτικό λόγο από τη Σαπφώ ως τις μέρες μας. Τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς στην απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και σπαράγματα της ποίησης της, σε μορφή πρόζας. Τραγούδια βέβαια είχανε πολλά, φίλοι ήταν και συνεργάτες. Πώς όμως ο Νίκος Ξυδάκης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη φθάσανε σ' ένα δίσκο - χρησμό;

«Θεωρούσα πάντα πολύ δύσκολο να βάλω μια μελωδία σ' έναν άμεσο ερωτικό λόγο. Κίνητρο μου ήταν να ηχούν τα λόγια πειοτικά στο στόμα μου. Άσχετα αν ειπώθηκαν χθες ή αύριο, να κρατούν τη δύναμη τους. Όπως το λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, Σαν να 'ξερε από τότε η ποιήτρια ότι και τα εννέα δέκατα του έργου της να εξαφανίσει ο χρόνος, εκείνη, σαν αίσθηση ζωής, θα επιβιώσει. Διάλεξα λοιπόν τις απλούστερες φράσεις που πιστεύω ότι, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν, σχεδόν μαγικά, να έχουν μια ισχύ», εξηγεί ο Νίκος Ξυδάκης.

Εφτά τραγούδια της Σαπφούς έτσι όπως φτάσανε ως εμάς δια στόματος Οδυσσέα Ελύτη, ένα χορικό του Ευριπίδη όπως μας το μετέφερε ο Κ. Χ. Μύρης, 3 ποιήματα-μαγικές εικόνες του Διονύση Καψάλη και τέλος, με μια μινιατούρα, ένα κομψοτέχνημα του Κώστα Καρυωτάκη ο δίσκος κλείνει, με μια μπόσα νόβα κι ένα ζευγάρι που γλιστράει στην αίθουσα χορού ενός πλοίου που ταξιδεύει στον χρόνο. Μια μυθολογική εικόνα. Αντανάκλαση άραγε του συνθέτη και της ερμηνεύτριας, ή μήπως η σκιά τους.

Ο Ελύτης κάνει σημερινό το λόγο της Σαπφούς, ο ήχος, η μουσική, η χρήση των εγχόρδων - μας δίνουνε τη διάρκεια - τον επιτείνουν, κι έρχεται η αιθέρια φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, και γι' αυτό απαλή στο άκουσμα, να μας διαπεράσει καθώς μετατρέπεται σε καθαρό ρυθμό, ανάσα, βαθύτερη ικανοποίηση. Με αυτή τη χαρά που δοκιμάζει κανείς, υπερβαίνοντας τον εαυτό του, σε μια στιγμή αρμονίας με τον κόσμο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τον τελευταίο καιρό κατακλυζόμαστε από δισκογραφικές δουλειές που δίνουν την εντύπωση ότι δημιουργούνται για να στηρίξουν τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών στην πίστα και μόνο. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος για τον οποίο στην εποχή μας δεν παράγονται τραγούδια που θα μείνουν διαχρονικά. Παράλληλα, η σχεδόν ετήσια συνέπεια των καλλιτεχνών να κυκλοφορούν κάποιο δίσκο κάνει το κοινό περισσότερο να βαριέται παρά να ενθουσιάζεται και να αδημονεί για το καινούριο.

Στον αντίποδα, σπάνια αριστουργήματα όπως η εν λόγω δισκογραφική δουλειά των Ξυδάκη - Αρβανιτάκη μάς κάνει να ελπίζουμε πως η καλή μουσική και το καλό τραγούδι δε θα πάψουν να υπάρχουν. Ο δίσκος περιέχει μελοποιημένα από το Νίκο Ξυδάκη εννέα ποιήματα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, τρία ποιήματα του Διονύση Καψάλη, ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη και ένα χορικό του Ευριπίδη σε μεταφορά του Κ. Χ. Μύρη. Όλα τα παραπάνω ερμηνεύει με χαρακτηριστική άνεση και μαεστρία η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Οι στίχοι υπέροχοι, εξυμνούν τον έρωτα στην ύψιστη μορφή του, μιλούν για τον πόθο, την αγωνία, τον πόνο, τη νοσταλγία που νιώθει όποιος ερωτεύεται. Θεωρώ πως είναι περιττό να σχολιάσουμε τη δεινότητα του συνθέτη και το μεγαλείο της ερμηνεύτριας. Τελικά το τρίπτυχο στίχος-μελωδία-ερμηνεία είναι τόσο αρμονικό που "επιβάλλει" θα λέγαμε την γαλήνη στην ψυχή του ακροατή.

Θα σταθώ ιδιαίτερα σε μία απαγγελία και ένα τραγούδι του δίσκου: "Θεός μού φαίνεται" και "Πυρετός κρυφός" αντίστοιχα. Στο πρώτο, η αισθαντική και κάπως τολμηρή για μια γυναίκα ερμηνεία των στίχων από την Ελευθερία Αρβανιτάκη, μας κάνει να "ζηλέψουμε" το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται η ποιήτρια. Εκφράζεται η απόλυτη παράδοση της ψυχής στο μάγεμα του έρωτα. Στο δεύτερο, μέσα σε δύο στίχους ή δέκα λέξεις συνολικά, ακούμε, βλέπουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε την απώλεια των αισθήσεων και των παραισθήσεων που οφείλεται στο άγγιγμά του ("Πυρετός κρυφός με σιγοκαίει / κι ούτε βλέπω τίποτα ούτε ακούω").

Δουλειές-κοσμήματα σαν τη συγκεκριμένη και σαν προηγούμενες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη αλλά και του Νίκου Ξυδάκη (ενδεικτικά παραθέτω: "Τραγούδια για τους μήνες", "Εκπομπή") μας κάνουν να νοσταλγούμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο υπάρχει η Τέχνη στη ζωή μας.


HIGHLIGHTS:

... Η αισθαντική ερμηνεία της Ελ. Αρβανιτάκη, οι λιτοί αλλά περιεκτικοί στίχοι της Σαπφούς και των άλλων ποιητών, τέλεια συνδυασμένα με τη μαγευτική και ταξιδιάρικη μουσική του Ν. Ξυδάκη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Είναι 24σέλιδο και περιέχει τους στίχους των τραγουδιών και λίγες φωτογραφίες. Απλό και καλαίσθητο. Το εξώφυλλο αποπνέει μυστήριο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Ξεχωρίζω τα "Πυρετός κρυφός", "Γρήγορα η ώρα πέρασε", "Ιλισός", "Το τελευταίο ταξίδι"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αθάνατη Αφροδίτη του Διός κόρη
όλο παγίδες στήνεις της αγάπης
Δέσποινα παρακαλώ
μη να χαρείς μη ρίχνεις άλλο βάρος
από καημούς και πίκρες στη ψυχή μου"...

(στίχοι: Σαπφώ σε απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη - "Αθάνατη Αφροδίτη")


Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

Τίτλος CD
"ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΩΡΑ ΠΕΡΑΣΕ"
Εταιρεία: UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Κυβέλος
Ενορχήστρωση
Βασίλης Κετεντζόγλου
Διεύθ. Ορχήστρας
Νίκος Πλατύραχος
Φωτογραφίες
Γιάννης Μπουρνιάς
Artwork
Αιγαίον Ζωγραφικαί
Fox Design
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 47:00
11/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Γρήγορα η ώρα πέρασε (ορχηστρικό)
02. Αθάνατη Αφροδίτη (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
03. Θεός μου φαίνεται (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
04. Ο Άδωνις (Νίκος Ξυδάκης)
05. Πολλές φορές (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
06. Οσ' άστρα γύρω βρίσκονται (Ελευθερία Αρβανιτάκη & Νίκος Ξυδάκης)
07. Να 'χα πεθάνει (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
08. Πυρετός κρυφός (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
09. Τι θέλω τι (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
10. Γρήγορα η ώρα πέρασε (Ελευθερία Αρβανιτάκη & Νίκος Ξυδάκης)
11. Αφροδίτη (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
12. Ιλισός (Ελευθερία Αρβανιτάκη & Νίκος Ξυδάκης)
13. Ηριδανός (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
14. Είναι πολύ νωρίς (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
15. Το τελευταίο ταξίδι (Ελευθερία Αρβανιτάκη)