"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Music Corner

Pop / Rock / Soundtrack
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Ανοιχτά μαγαζιά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο διπλό album του Γιώργου Δημητριάδη με τίτλο "Ανοιχτά Μαγαζιά", περιλαμβάνει 13 νέες συνθέσεις στο πρώτο CD και σε bonus στο δεύτερο, περιέχεται το soundtrack της ταινίας "Πέντε Λεπτά Ακόμα" μαζί με το trailer και το video clip "Ζήλια" από την ταινία.
Ο δίσκος αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί από έναν 'φρέσκο', σημερινό με την σωστή έννοια του όρου, ήχο, δίνοντας νέες διαστάσεις στην τραγουδοποιία του Γιώργου Δημητριάδη. Όσον αφορά στο ύφος του album, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν έναν ατόφιο pop/rock δίσκο που σαν αυτόν όμως δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Περιλαμβάνει τραγούδια με λόγια απλά, με καταστάλαγμα ζωής και βιώματος που μιλάνε για την αγάπη, την μοναξιά μας, τον χρόνο που πάντα μας διαφεύγει γιατί τον σκοτώνουμε αντί να τον ζούμε, για ανθρώπους που δεν είναι συμπαθείς γιατί λένε αυτό που πιστεύουν σε μία εποχή που κανείς δεν το κάνει και ξεχνάει τελικά τι πιστεύει ή τι νομίζει ή και τι νοιώθει.
Από το soundtrack / album έχει ξεχωρίσει το τραγούδι "ζήλια" που έχει φτάσει ψηλά στο airplay πολλών ραδιοφώνων, ενώ το νέο single που ξεχωρίζει είναι η μελωδική μπαλάντα "τι ρόλο παίζω εγώ". Επίσης στο νέο διπλό album υπάρχει και μια διασκευή στο τραγούδι "Όταν Θα γεννηθεί ο γιος μου" (Σπύρου Βλασόπουλου - Ανδρέα Αγγελάκη) το οποίο ηχογραφήθηκε πέρυσι για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Η μουσική παραγωγή και ενορχήστρωση του album έγινε από τους Θανάση Dzingovic και Γιώργο Χαραντζόγλου και την επιμέλεια της παραγωγής υπογράφει ο Γιώργος Δημητριάδης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Πρόκειται για καλλιτέχνη που πάντα γούσταρα να ακούω και όλες του οι δουλειές μέχρι σήμερα είχαν κάτι να μου πουν, ενώ κρατούν πάντα περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου. Ο λόγος είναι απλός. Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι ευρηματικός στις συνθέσεις του, αληθινός στο στίχο του και συνεπής στη πορεία και το έργο του. Ποτέ δεν έδειξε να λειτουργεί βάση ηχητικών τάσεων της κάθε εποχής με απώτερο σκοπό να πουλήσει περισσότερο. Το συναίσθημά του και η "τρέλα" του ήταν πάντα οδηγός στη δημιουργία του. Είναι λίγοι οι καλλιτέχνες σήμερα που λειτουργούν έτσι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα!

Το παρόν cd ωστόσο έχει κάτι που δεν μου πάει. Στο πρώτο cd "ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ" ο ήχος γίνεται πιο pop απ' ότι συνήθως και για πρώτη φορά υπάρχουν πολλά τραγούδια που δεν μου θυμίζουν καν Δημητριάδη. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι πως ορισμένες φορές χάνεται το βάθος και η ουσία που μας έχει συνηθίσει ο τραγουδοποιός. Άκουσα κάποια κομμάτια επιφανειακά που δεν μου άφησαν τίποτα. Παρατήρησα μια προσπάθεια για κάτι καινούργιο, που όμως έρχεται σε σύγκρουση με το τόσο ουσιαστικό παρελθόν του τραγουδιστή. Υπήρξαν στιγμές που έχασα τη πραγματική ροκιά από τις κιθάρες, έχασα τον ελκυστικό στίχο, έχασα τελικά τον ίδιο τον Δημητριάδη. Το θετικό είναι ότι το cd έχει έστω κάποιες "γωνιές" ν' ακουμπήσουν οι fans του καλλιτέχνη. Τα "νόμιζες", "από άλλο πλανήτη", "ανοιχτά μαγαζιά" και "τι ρόλο παίζω εγώ" μπορεί ν' απέχουν παρασάγγας από τα ...θρυλικά "σαν να μη πέρασε μια μέρα", "αυτός που δεν ξέρει" ή τα πιο πρόσφατα "παράξενη εποχή" και "της καρδιάς σου ο βασιλιάς", όμως έχουν θέση στο γνήσιο ρεπερτόριο του Δημητριάδη. Ειδικά το πολύ καλό "νόμιζες" αλλά και το ρομαντικό "τι ρόλο παίζω εγώ". Παρ' όλα αυτά, ακόμα και στις περιπτώσεις που προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό, ο Γιώργος Δημητριάδης δεν αντιγράφει. Κάνει pop/rock κομμάτια και πάλι όπως τα εμπνέεται ο ίδιος, καθόλου κοινότυπα και αυτό δείχνει τη καλλιτεχνική του αξία. Από κει και πέρα είναι και θέμα γούστου, απλώς στο δικό μου το γούστο τα μισά τουλάχιστον κομμάτια του πρώτου cd "δεν πήγαν". Ευτυχώς υπήρχαν και οι εξαιρέσεις...

Το δεύτερο cd "ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ" είναι ουσιαστικά το soundtrack της ομώνυμης ταινίας. Είναι η πρώτη φορά που ο Δημητριάδης γράφει μουσική για ταινία. Θεωρώ πως για να εκτιμήσεις σωστά ένα soundtrack θα πρέπει να έχεις δει και τη ταινία, αλλιώς δεν μπαίνεις εύκολα στο πνεύμα των συνθέσεων, οπότε δεν θα μπω στη διαδικασία να γράψω περισσότερα γι' αυτό το cd. Ωστόσο θα αναφέρω πως μου άρεσε κυρίως το "disco boy ζήλια". Τα περισσότερα κομμάτια εδώ είναι ορχηστρικά.


HIGHLIGHTS:

... Η διασκευή του "όταν θα γεννηθεί ο γιος σου" που αποκτά μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα version ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
"Ανθισμένα μαγαζιά" στο εξώφυλλο! Το ένθετο περιέχει στίχους, φωτογραφίες του τραγουδιστή αλλά και σκηνές από τη ταινία "πέντε λεπτά ακόμα", καθώς και ένα σημείωμα του ίδιου του Δημητριάδη. Δυστυχώς τα διαφημιστικά για ringtones δεν λείπουν...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Νόμιζες", "Από άλλο πλανήτη", "Αλλού", "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου", "Κάνε κάτι", "Ανοιχτά μαγαζιά", "Disco boy ζήλια"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Να σε δω να ξυπνάς
να σε λούζει το φως κι ένας Άγιος κρυφός
να τρυπώνει στη μέρα
δίχως να με ρωτάς
ν' ανασαίνεις φιλιά και γλυκά να μου λες
καλημέρα "...

(στίχοι: Μαρία Λούκα - "Καλημέρα")


Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ"
Εταιρεία: PLUS REC
Είδος: ΔΙΠΛΟ CD

Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Δημητριάδης
Φωτογραφίες
Ξένη Ταζέ
Κανάρης Τσίγκανος
Artwork
Costas Siagas
2 CD 29 Tracks
Διάρκεια
CD1: 57:09
CD2: 42:32
10/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. Ανοιχτά μαγαζιά
02. Νόμιζες
03. Κάνε κάτι
04. Τρεις ζαριές
05. Ηλεκτρονικά
06. Μη με ρωτάς
07. Τι ρόλο παίζω εγώ
08. Φύλα με
09. (Ποτέ μου δεν υπήρξα) Συμπαθής
10. Από άλλο πλανήτη
11. Αλλού
12. Το πιο μεγάλο μυστικό
13. Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου (διασκευή)
14. Finale troppo grazunizzato

CD2
01. Intro
02. Πέντε λεπτά ακόμα
03. Έξοδος
04. Αόρατος
05. Κάνε κάτι - instrumental
06. Ο Τάσος κι η Αλίκη
07. Το τραπεζάκι
08. Ζήλια
09. Τσαντισμένο φάντασμα
10. Ζήλια - instrumental
11. Εν πανικώ
12. Στο πουθενά
13. Οι άγγελοι του Τάσου
14. Πέντε λεπτά ακόμα - instrumental
15. Disco boy ζήλια

* Το cd 2 περιέχει και το τρέιλερ της ταινίας "πέντε λεπτά ακόμα" καθώς και το video clip "ζήλια"