"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Music Corner

"Για πάντα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία και την αναγκαία υπενθύμιση - επευφημία «για πάντα», ο τίτλος του διπλού cd, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Virus Music και περιλαμβάνει τις σημαντικότερες επιτυχίες του μεγάλου Στράτου Διονυσίου που χάθηκε νωρίς, απλά «μιλάει μόνος του». Έχοντας τραγουδήσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες τραγούδια στα κέντρα όπου κατά καιρούς εμφανιζόταν, ο Στράτος Διονυσίου ξεχώριζε εκείνα που θα έβαζε στους δίσκους από την ανταπόκριση που έδειχνε σε αυτά ο φυσικός τους αποδέκτης, το κοινό του. Μέσα από τον εντυπωσιακό αυτό «πλουραλισμό της νύχτας», τον πρώτο λόγο στις λαϊκές επιτυχίες είχε ο κόσμος, στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα κέντρα του εξωτερικού όπου «το 'ριχνε για λίγο έξω» η τρικυμισμένη ελληνική ομογένεια. Ίσως και γι' αυτό τα τραγούδια της εποχής ήταν πραγματικά λαϊκά. Ο Στράτος Διονυσίου δεν έκανε όμως επιτυχίες μόνο τα δικά του τραγούδια, αλλά ξαναζωντάνευε τις επιτυχίες των Χιώτη, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Μητσάκη. Η επαφή του με το κοινό ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και οι ερμηνευτικές του επιδόσεις απαράμιλλες στα στούντιο που ηχογραφούσε και στις ζωντανές εμφανίσεις του. Ο Τάκης Σούκας είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο Στράτος Διονυσίου ήταν ο μόνος τραγουδιστής, ο οποίος δεν είχε χάσει ποτέ, ούτε για μια φορά, τον τόνο του.
Με τη χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής, που μπορούσε να αγκαλιάζει το ίδιο «πατρικά» τα τραγούδια του Άκη Πάνου, του Μίμη Πλέσσα, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Τάκη Μουσαφίρη, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Τάκη Σούκα, του Σπύρου Γιατρά, του Χρήστου Νικολόπουλου, και τόσων άλλων δημιουργών που του εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες τους, το διπλό αυτό cd περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια - σταθμούς στην καριέρα του, όπως τα ερμήνευσε για την ελληνική ομογένεια της Αμερικής: «Λέγε με παλιόπαιδο», «Εγώ να δεις», «Της γυναίκας η καρδιά», «Αφιλότιμη», «Και λέγε λέγε», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Άκου, βρε φίλε», «Ο Σαλονικιός» κ.ά. Στον Στράτο Διονυσίου δεν άρεσαν τα μελοδράματα. Το απέδειξε με τη ζωή του. Κι αν αυτό το Μάιο συμπληρώνονται δεκαεφτά χρόνια από το θάνατο του, δύο μόνος λέξεις, χωρίς «Σου-Μου», είναι ο μόνος φόρος τιμής που του πρέπει: Για πάντα!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να γράψεις για αυτό το cd. Μια από τις μεγαλύτερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Στράτος Διονυσίου σε live ερμηνείες, όπως ηχογραφήθηκαν σε εμφανίσεις που έκανε πριν πολλά χρόνια στην Αμερική. Η σημαντικότητα αυτού του καλλιτέχνη είναι φανερή ακόμα και από το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του και οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν παραγωγές με τη φωνή και τα τραγούδια του. Και ο λόγος είναι απλός. Ο Στράτος πουλάει και θα πουλάει πάντα. Γιατί αποτελεί μορφή για το λαϊκό τραγούδι.

Το cd περιέχει σημαντικά τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας και όχι μόνο... Γνωστές λαϊκές επιτυχίες ερμηνευμένες από τον Στράτο συνθέτουν το περιεχόμενο του διπλού αυτού album. Ωστόσο πρέπει να επισημάνω πως η ποιότητα του ήχου δεν είναι καλή και προφανώς δεν έχει γίνει με επαγγελματικά μηχανήματα. Άλλωστε εκείνη την εποχή τα μέσα για να κάνεις live ηχογράφηση δεν ήταν και τόσο εξελιγμένα. Ωστόσο μπορεί από τον ήχο να λείπει το ποιοτικό άκουσμα, από την άλλη όμως μπαίνεις στο κλίμα του live εκείνης της εποχής αφού ακούς τον πραγματικό ήχο του μαγαζιού και όχι αυτόν που θα διαμμόρφωναν κάποια μηχανήματα... Εξάλλου η φωνή του Στράτου δεν είχε καμία ανάγκη από "καλλωπισμούς" και διορθώσεις!


HIGHLIGHTS:

... Τα περισσότερα τραγούδια είναι πολύ γνωστά και απ' αυτά που μας φέρνουν σε πραγματικό κέφι! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Στηρίζεται κυρίως σε φωτογραφίες του Στράτου. Ελλιπέστατο όμως από πληροφορίες...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Από το "λέγε με παλιόπαιδο", τον "παλιατζή", το "της γυναίκας η καρδιά", το "λέγε λέγε", τον "Σαλονικιό", το "βρέχει φωτιά στη στράτα μου", το "αποκοιμήθηκα", την "αφιλότιμη" και τόσες άλλες επιτυχίες τι να πρωτοξεχωρίσεις;

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
φωτιά που μ' έχει κάψει
για τα φτωχά τα νιάτα μου
κανένας δεν θα κλάψει...

Η ζωή, η ζωή εδώ τελειώνει
σβήνει το καντήλι μου
κι η ψυχή κι η ψυχή σαν χελιδόνι
φεύγει απ' τα χείλη μου"...

(στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου ")


Music Corner

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Τίτλος CD
"ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"
Εταιρεία: VIRUS MUSIC
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Στουγιαντζίκης
Φωτογραφίες
Αρχείο οικογένειας Διονυσίου
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 37:50
12/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΛΥΓΑΣ
02. ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ
03. ΚΥΡΙΟΣ ΗΡΘΑ, ΚΥΡΙΟΣ ΦΕΥΓΩ
04. ΛΕΓΕ ΜΕ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ
05. ΕΓΩ ΝΑ ΔΕΙΣ
06. ΖΗΤΩ ΑΚΡΟΑΣΗ ΘΕΟΥ
07. ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ
08. ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΟΛΑ
09. ΚΑΗΜΟ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΜΟΥ
10. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
11. ΑΦΙΛΟΤΙΜΗ
12. Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ

CD2
01. ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ
02. ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ (ντουέτο με την Κική Λουκά)
03. Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ
04. ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΓΕΛΟ
05. ΒΡΕΧΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΜΟΥ
06. ΕΝΑΣ ΑΪΤΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ
07. Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ
08. ΑΚΟΥ ΒΡΕ ΦΙΛΕ
09. ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
10. ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ
11. Ο ΜΕΜΕΤΗΣ
12. ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΗΚΑ