"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ

Music Corner

"Άλλη γη"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυτή είναι η «Άλλη γη». Το δεύτερο προσωπικό album του Στάθη Δρογώση μετά το επιτυχημένο «Ο χειμώνας δε θα 'ρθει». Πιο προσωπικό από ποτέ, αφού ο Στάθης Δρογώσης έχει κάνει μαζί με τον Κώστα Γιαννίρη και την παραγωγή και την ενορχήστρωση. Σ' αυτήν την «Αλλη γη» υπάρχει και ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος εμπιστεύτηκε τους στίχους του «Πυροβολείστε το χρόνο» στον Στάθη Δρογώση το καλοκαίρι του 2002.
Αυτή είναι η «Άλλη γη». Ένα παράλληλο σύμπαν που ζουν οι κανονικοί άνθρωποι. Εκείνοι που μπορούν να παίρνουν τη ζωή τους λάθος, εκείνοι που μπορούν άμα θέλουν να μελαγχολούν, εκείνοι που δίνουν ό,τι τους έχει μείνει και καρδιά και όνειρα. Εκείνοι που κάνουν και λάθη, που ξέρουν γιατί μισούν την πόλη τους, αλλά ξέρουν γιατί είναι ερωτευμένοι μαζί της. Εκείνοι που έχουν ακόμα καλούς φίλους. Οι κανονικοί άνθρωποι.
Πατώντας πάνω στον ήχο της Βρετανικής μουσικής σκηνής, ο Στάθης Δρογώσης φτιάχνει ένα από τα πιο "urban" cds της ελληνικής σκηνής. Ένα album που κινείται, ζει, μεγαλώνει, ερωτεύεται και χωρίζει σ' αυτήν την πόλη, Σ' αυτήν τη γη, που είναι η «Αλλη γη» αν την δεις διαφορετικά. Αυτό το παράλληλο σύμπαν που αισθάνεσαι πολλές φορές ότι κινείσαι.
Αυτή είναι η «Άλλη γη». Ένα παράλληλο σύμπαν που η ζωή είναι κανονική. Εκεί που η ζωή χαμογελάει, αλλά όχι μόνιμα και όχι χωρίς λόγο. Εκεί που μια αγάπη μπορεί να σε σκοτώσει, αλλά μπορεί και να σε σώσει. Εκεί που ο χρόνος δυστυχώς έχει ακόμα επιβιώσει, και περνάει, κυλάει. Εκεί που τα όνειρα φτερά ασημένια, θα μας πάνε ψηλά. Μέχρι τη σελήνη. Εκεί που οι κανονικοί άνθρωποι ζουν μια κανονική ζωή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Στάθης Δρογώσης μπήκε στη δισκογραφία πριν αρκετά χρόνια με το group "τα φώτα που σβήνουν" και υπό τη καθοδήγηση του Μανώλη Φάμελλου που ανέλαβε τη παραγωγή των δύο album που έκανε το συγκρότημα, το πρώτο το 1999 και το δεύτερο το 2001. Στη συνέχεια το group διαλύθηκε και ο Δρογώσης συνέχισε μόνος του. Το 2003 κάνει το πρώτο του προσωπικό album "ο χειμώνας δε θα 'ρθει", που κι αυτό χαρακτηρίζεται από τη παραγωγή του Μανώλη Φάμελλου και από το οποίο προκύπτουν κάποια πολύ καλά τραγούδια, όπως το "βιαστικό πουλί του νότου", το "μια πολιτεία δίχως σπίτια" ή και το εξαιρετικά διασκευασμένο "ήρθες αργά".

Στο νέο του album "άλλη γη", ο Δρογώσης για πρώτη φορά βουτάει ο ίδιος στα βαθειά χωρίς καθοδήγηση. Αναλαμβάνει ο ίδιος τη παραγωγή του album του, μαζί με τον Κώστα Γιαννίρη, συνεργάτη του από τα "Φώτα που σβήνουν". Αποτέλεσμα; Ένας σαφώς πιο "προσωπικός" ήχος, μια δουλειά που φαίνεται να χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε προηγούμενη τον δημιουργό της. Τα ακούσματα είναι πλέον περισσότερο ηλεκτρικά και κάποιες φορές μπαίνουν σε ροκ μονοπάτια. Οι στίχοι περιστρέφονται γύρω από τη πόλη που ζει ο τραγουδιστής, την Αθήνα. Μέσα από τους δρόμους της και τους ρυθμούς της ζωής ρέει η δημιουργική φαντασία του καλλιτέχνη και δημιουργούνται συνθέσεις, στίχοι, μικρές ιστορίες που δίνουν βάθος και νόημα στα τραγούδια. Το προσωπικό ύφος του Δρογώση προβάλλεται πλέον περισσότερο από ποτέ. Αυτό βέβαια ορισμένες φορές κάνει τον ήχο λίγο πιο δύσκολο και ίσως ορισμένα τραγούδια σας φανούν λίγο δυσπρόσιτα. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρετικές στιγμές. Μου άρεσε το ομώνυμο "άλλη γη", μου άρεσε η ροκιά "η Αλίκη" με τον σκληρό της στίχο, ρομαντική αλλά και αιχμηρή η ιστορία για τον σκύλο τον "Κανέλλο", πολύ καλό και το "συγχώρεσέ με"...

Στο "πυροβολίστε το χρόνο" τους στίχους έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης! Είναι κι αυτό ένα κομμάτι που αξίζει να το προσέξετε αν και μάλλον λίγοι θα το βρείτε ενδιαφέρον από συνθετικής απόψεως. Διαφορετικός ο ήχος στο "ονειρεύομαι το άπειρο", με τα φωνητικά να δίνουν μια άλλη αίσθηση. Μου άρεσε! Μου άρεσε και το "λουλούδια στο γκρεμό" με μουσική σε στυλ ...βουβού κινηματογράφου! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πιο "σκότωσέ με", με ήχο βγαλμένο από ...σκοτεινό "παρακμιακό" μπαρ!

Το cd κλείνει με ένα κομμάτι που "ζωγραφίζει" την Αθήνα, τουλάχιστον όπως την έχει ζήσει ο ίδιος ο Στάθης Δρογώσης (φυσικά κι εμείς δεν την έχουμε ζήσει διαφορετικά!). Ότι καλύτερο για να κλείσει ένα τέτοιο cd που δεν στάθηκε μόνο στην ανάπτυξη ερωτικών στίχων για "ανολοκλήρωτες αγάπες" και άλλα συναφή, αλλά επεκτάθηκε σε βαθύτερα νοήματα που σας αφήνω να τα ψάξετε ακούγοντας τη νέα δουλειά του Στάθη Δρογώση. Εννοείται πως το album είναι προτεινόμενο για τη δισκοθήκη σας!


HIGHLIGHTS:

... Ένα cd που λίγο ο προσωπικός ήχος του καλλιτέχνη, λίγο οι στίχοι που δεν μένουν σε αγάπες κι έρωτες (εντάξει, υπάρχουν βέβαια κι αυτά) αλλά πηγάζουν από τη ζωή στη πόλη, το κάνουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ένα album απόλυτα ειλικρινές! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολυκατοικίες, τσιμέντο, κεραίες στις ταράτσες εικονίζονται στο ένθετο, ακολουθώντας το περιεχόμενο των τραγουδιών. Υπάρχουν και οι στίχοι των τραγουδιών. Το εξώφυλλο είναι κι αυτό διαφορετικό σαν έμπνευση, ωστόσο δεν μπορώ να πω πως μου άρεσει ιδιαίτερα...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Άλλη γη", "Η Αλίκη", "Ο Κανέλλος", "Ονειρεύομαι το άπειρο", "Σκότωσέ με", "Λουλούδια στο γκρεμό"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σ' αυτή τη γη
χωρίς εσένα πια
τραβώ στον άδειο λόφο
εκεί κοιτάζω τα πουλιά
πετούν μακριά με φόβο...
Τα σπίτια από ψηλά
πεσμένα φύλλα
κατάξερα χλωμά
χωρίς ελπίδα...

Να υπήρχε μι' άλλη γη
μες στα όνειρά σου
να φώναζες εκεί
να 'ρθω κοντά σου"...

(στίχοι: Στάθης Δρογώσης - "Άλλη γη")


Music Corner

ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΛΛΗ ΓΗ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Στάθης Δρογώσης
Κώστας Γιαννίρης
Φωτογραφίες
Γιώργος Μαλεκάκης
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 48:53
10/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ο Κανέλλος
02. Η Αλίκη
03. Άλλη γη
04. Συγχώρεσέ με
05. Ουρανός
06. Πυροβολήστε το χρόνο
07. Σελήνη
08. Ονειρεύομαι το άπειρο
09. Λουλούδια στο γκρεμό (οι φίλοι μου)
10. Σκότωσέ με
11. Η Αθήνα