"κλικ για μεγέθυνση"
ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ

Εκκλησιαστικοί ύμνοι
Music Corner

"Αίμα και Ύδωρ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι μια φωνή και μια καλλιτεχνική παρουσία που έχει δέσει σφιχτά την έκφραση της χρόνια τώρα με την παράδοση και ιδιαίτερα την εκκλησιαστική, μια προσωπικότητα που συγκινεί το πανελλήνιο με τις επιλογές και τις ερμηνείες της. Ένας καλλιτέχνης που αναζωογονεί την αιώνια μουσική και την αναπνέει με τους σημερινούς ανθρώπους.

Έντεκα χρόνια καταγραφής υλικού με βυζαντινούς ύμνους κλείνει φέτος στη δισκογραφία δίνοντας στην αγορά ένα νέο CD με τον τίτλο "Αίμα & Ύδωρ". Πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από ύμνους και κείμενα απ' τα ευαγγέλια, τα οποία διαβάζουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός & Φιλαρέτη Κομνηνού.

Συμμετέχει η βυζαντινή χορωδία "Τέτιξ" με χοράρχη τον Μάκη Ναούμ, όπως και μια πρότυπη παραδοσιακή ορχήστρα ανατολικού τύπου υπό την επιμέλεια του Γιώργου Κοτσίνη.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η επιλογή όλου του υλικού έγιναν από τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο οποίος ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα της νέας του δημιουργίας λέει: "ήταν όνειρο μου να κάνω ένα τέτοιο δίσκο έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου που έκανα με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τότε έχω καταγράψει σε πέντε CD κάποιες από τις πιο σημαντικές γιορτές και πρόσωπα της Χριστιανοσύνης, αισθάνομαι πως μετά από αυτό τον κύκλο των έντεκα χρόνων, των πέντε δίσκων και των δεκάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με ύμνους, θα πρέπει να μοιραστώ με τον κόσμο κάτι, που από παιδί θέλω να κάνω και έχει σχέση με τα Πάθη του Χριστού, να ταξιδεύω τους ακροατές μέσα από ήχους λόγια και μελωδίες χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία".

Το υλικό του έργου εξελίσσεται μέσα από λόγο, ήχους και μελωδίες με την συμμετοχή όλων των άξιων συντελεστών που αγκαλιάζουν την ερμηνεία του Πέτρου Γαϊτάνου. Ένα υλικό που αντλείται μέσα από τους αιώνες και παίρνει νέα ανάσα με την ερμηνεία και την γενικότερη έκφραση του καλλιτέχνη. Ακούγονται οι ύμνοι "Η ζωή εν τάφω", "¶ξιον εστί", "Αι γενεαί πάσαι", "Εξέδυσάν με", "Επί ξύλου βλέπουσα", όπως και τα παραδοσιακά τραγούδια, "Σήμερα μαύρος ουρανός" και "Βλέπεις εκείνο το γυμνό".

"...αυτό είναι ένα έργο που το έκανα με σκοπό να συγκρατήσω την πυκνή αίσθηση των Παθών, σε μια μοναδική, αποκαλυπτική, πρωτόγνωρη συρραφή λόγου, μουσικής και βαθύτερης αίσθησης..." λέει ο Πέτρος Γαϊτάνος, που σκοπό του έχει με αυτή τη δουλειά να αναδείξει την αίσθηση των παθών του Χριστού με έναν μοναδικό τρόπο συνδυάζοντας την αιώνια παράδοση και την σύγχρονη αισθητική ώστε να γίνει το δυνατόν ευρύτερα και βαθύτερα κατανοητή η Σοφία Του Θεού μέσα από τη θυσία και την Ανάσταση Του για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η δουλειά διαρκεί 72 λεπτά και έχει τη μορφή συνεχόμενου έργου μέσα από διακριτικές ενότητες, ενώ ένα ιδιαίτερης αισθητικής δίγλωσσο ένθετο συνοδεύει το CD με φωτογραφίες και σχόλια από τους Αγίους τόπους στα Ιεροσόλυμα. Υλικό που φωτογράφισε και επιμελήθηκε ο Πέτρος Γαϊτάνος.Music Corner

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ

Τίτλος CD
"ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΥΔΩΡ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Πέτρος Γαϊτάνος
Διασκευές Ύμνων
Πέτρος Γαϊτάνος
Φωτογραφίες
Πέτρος Γαϊτάνος
Artwork
Δημήτρης Καράμπελας
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 71:56
4/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Tracklist

01. Ελκόμενος προς το Πάθος
02. Εις το Πρετώριον
03. Ιδέ ο Βασιλεύς Υμών
04. Εις χείρας σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου
05. Και ως ετέθη το σώμα Αυτού
06. Αίμα και Ύδωρ
07. Ίνα η γραφή πληρωθή
08. Έθηκαν τον Ιησούν
09. Σήμερα μαύρος ουρανός
10. Το κατωλόι της Παναγιάς
11. Βλέπεις εκείνο το γυμνό
12. Επί ξύλου βλέπουσα
13. Που πορεύει, τέκνον;
14. Νενίκηκα τον κόσμον