"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Λαϊκά / Έντεχνα
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Παραμύθι για πουλιά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένας δίσκος που μας έρχεται από την Πάτρα, μιας και οι τρεις δημιουργοί του ζουν και εργάζονται εκεί.
Πρόκειται για το Παραμύθι για πουλιά, τον τρίτο δίσκο του συνθέτη Γιάννη Γερογιάννη, μετά τα Τόσα αν (1993) και Τα όνειρα δεν είναι υποσχέσεις (2001), που αυτή τη φορά συνάντησε τους στίχους του ποιητή Διονύση Καρατζά (Τα πρόσωπα του Ήλιου, Ως αρχαίος άνεμος, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν - Μ. Θεοδωράκη, Τα χελιδόνια της βροχής - Γ. Ανδρέου κ.α.) και της πρωτοεμφανιζόμενης στη δισκογραφία Μαρίας Κοσσυφίδου.
Το Παραμύθι για πουλιά ενορχηστρώθηκε από τον Αλέξη Βάκη, ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και την Πάτρα με τη συμμετοχή δεκαεπτά μουσικών, ενώ τραγουδούν οι Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Σταματέλος, Γιώργος Περαντάκος, Αθηνά Χριστοπούλου, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Δαμιανός Δαμιανίδης, Αλέξης Βάκης και ο ίδιος ο Γιάννης Γερογιάννης.

Όπως σημειώνουν ο Διονύσης Καρατζάς και η Μαρία Κοσσυφίδου, «αν το παραμύθι είναι η άλλη αλήθεια που μας σώζει, τα πουλιά δείχνουν τον ουρανό που μας ελευθερώνει. Κι όλες οι λέξεις μας είναι καραβάκια που ταξιδεύουν στις δύσκολες θάλασσες της μοναξιάς, της σιωπής και της αγάπης, δηλαδή στα μέσα της καρδιάς μας. Τα τραγούδια, έτσι κι αλλιώς, είναι ταξίδια επιστροφής στο χώρο και στο χρόνο της ψυχής, σε ό,τι είχαμε και κρατήσαμε ή χάσαμε, σε ό,τι γίναμε και χαρήκαμε ή λησμονήσαμε. Τέτοια ταξίδια κινήσαμε.»
Ο δίσκος κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη εταιρεία Δίκτυο του Πάρη Μήτσου, σε συμπαραγωγή με τον Τροχό, των αδελφών Αλέξη και Δημήτρη Βάκη.
Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Cd με καλό λαϊκό τραγούδι που κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν και έντεχνο. Συμμετέχουν πολλοί ερμηνευτές με κοινό παρονομαστή τη μουσική του Γιάννη Γερογιάννη που κατάφερε να μας εντυπωσιάσει με τις συνθέσεις του. Οι μελωδίες σε μεταφέρουν σε ατμόσφαιρα μικρού παρεΐστικου μαγαζιού και αν και διαθέτουν μια δόση μελαγχολίας καταφέρνουν να σε φέρουν σε κέφι. Φυσικά δεν εννοώ κέφι να ...ανέβεις στα τραπέζια, αλλά να σιγοτραγουδήσεις κι εσύ, σαν μια παρέα...

Αξιόλογοι είναι και οι στίχοι των Διονύση Καρατζά και Μαρίας Κοσσυφίδου...

Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι επειδή οι ενορχηστρωτικές γραμμές είναι παρόμοιες από την αρχή μέχρι το τέλος, όταν ακούς ολόκληρο το cd, κάποια στιγμή αρχίζει να σε κουράζει. Δεν παύει όμως να είναι μια πολύ καλή δουλειά που σέβεται πάνω απ' όλα το ελληνικό τραγούδι.


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ καλό το εικαστικό του εξωφύλλου ενώ στο ένθετο θα βρείτε τους στίχους των τραγουδιών και σημειώματα συνθέτη και στιχουργών...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τα περισσότερα τραγούδια είναι πολύ καλά αλλά ξεχωρίσαμε κυρίως το ορχηστρικό "μια φορά κι έναν καιρό", το πολύ καλό "φιλί πηγάδι", τον "πολεμικό χορό", το "μύρισέ με" και την "ημέρα του σώματος" (λίγο παράξενοι τίτλοι, έτσι;)...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αν είσαι νύχτα, στρώσε φεγγάρι προσευχή
και μοίρασε στις λέξεις ουρανό
αν γίνεις νύχτα, δώσε στ' αστέρια εποχή
και κέρνα με αθάνατο νερό.

Σε ποιο τραγούδι σκοτεινό
δένεις τη σιωπή σου;
σε ποιο πηγάδι μυστικό
θα λούζεις την ψυχή σου;"...

(στίχοι: Διονύσης Καρατζάς - "Φιλί πηγάδι")


Music Corner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ"
Εταιρεία: ΔΙΚΤΥΟ - ΤΡΟΧΟΣ
Είδος: CD

Ενορχήστρωση
Αλέξης Βάκης
Φωτογραφίες
Θανάσης Πανουτσόπουλος
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 57:32
5/2006 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μια φορά κι έναν καιρό (οργανικό)
02. Έτσι μυστικά - Δημήτρης Σταματέλος
03. Ημέρα του σώματος - Γεράσιμος Ανδρεάτος
04. Μύρισέ με - Γεωργία Γρηγοριάδου
05. Φιλί πηγάδι - Γιώργος Περαντάκος
06. Ένα Σάββατο αστέρι - Γιάννης Γερογιάννης / Αλέξης Βάκης
07. Πολεμικός χορός - Βασίλης Λέκκας
08. Όπως σιωπάς σ' ακούω - Δημήτρης Σταματέλος
09. Όλα τα μπορείς - Γιάννης Γερογιάννης
10. Η νύχτα - Γεράσιμος Ανδρεάτος
11. Παιχνίδια της σκιάς - Αθηνά Χριστοπούλου
12. Σκοτεινό λιμάνι - Γεωργία Γρηγοριάδου
13. Στις λέξεις μου σιωπώ - Δαμιανός Δαμιανίδης
14. Παραμύθι για πουλιά - Γιάννης Γερογιάννης / Μαργαρίτα Γερογιάννη